SiolNET. Trendi Potovanja
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger
Korak za korakom

Odkrivanje kulturnih in naravnih lepot šibeniškega arhipelaga med sprehodom

Oglasno sporočilo

Vabimo vas k odkrivanju in raziskovanju obale, zaledja, naravne in kulturne dediščine ter otoških zakladov šibeniškega arhipelaga. Korak za korakom se bomo odpravili po nacionalnih parkih, mestnih jedrih in neuhojenih poteh za vse nove sprehajalce, željne edinstvenih doživetij, ki prebudijo vse čute. Pa pojdimo!

Sprehod po naravi (Nature Walk)

KORAK št. 1

Sprehod začenjamo v živopisnem kanalu, dolgem 75 kilometrov. To območje porečja Krke in njenega toka je bilo leta 1985 razglašeno za Nacionalni park Krka, kar je samo še potrdilo izjemnost krške lepotice Krke in njenih sedmih travertinskih slapov ter posebnost njenih naravnih pojavov in kulturno-zgodovinskih spomenikov. Med sprehodom vsekakor obiščite Roški slap in Skradinski buk, ki spada med največje travertinske pregrade v Evropi.

Hrvaški nacionalni park Krka obsega območje, veliko 109,5 kvadratnega kilometra, 45 kilometrov dolg odsek Krke med Kninom in Skradinom ter spodnjim tokom pritoka Čikola. Hrvaški nacionalni park Krka obsega območje, veliko 109,5 kvadratnega kilometra, 45 kilometrov dolg odsek Krke med Kninom in Skradinom ter spodnjim tokom pritoka Čikola. Foto: Toma Kezić

Med obiskom nacionalnega parka boste poleg izjemno bogatega živalskega in rastlinskega sveta odkrili sledi človeškega ustvarjanja od prazgodovine pa do danes, pretočene v številne kulturno-zgodovinske spomenike. Tu so ostanki vodovoda rimske Scardone, rimskega vojaškega tabora Burnum in srednjeveških hrvaških utrdb iz 14. stoletja. Med sakralnimi objekti so najdragocenejši frančiškanska cerkev Gospe Visovačke, samostan Milostne matere na otočku Visovac in samostan Krka (Sv. Nadangel).

S sprehodom skozi ta naravni pojav se boste nadihali svežega gozdnega zraka in prebudili vse svoje čute.

Pri načrtovanju obiska je dobro vedeti, da se park razprostira na 109 kvadratnih kilometrih in da so posamezne značilnosti nekaj kilometrov narazen. Pri načrtovanju obiska je dobro vedeti, da se park razprostira na 109 kvadratnih kilometrih in da so posamezne značilnosti nekaj kilometrov narazen. Foto: Toma Kezić

1. namig: Sprehodite se po eni od treh krožnih stez, spoznajte rastlinski in živalski svet ter kulturne in zgodovinske zanimivosti parka.

KORAK št. 2

Iz zaledja plujemo proti osrednjemu delu Jadranskega morja, kjer najdemo 89 otokov, otočkov in grebenov šibeniškega arhipelaga, ki spadajo v edinstven nacionalni park Kornati. Najbolj razčlenjena skupina otokov v Sredozemlju tvori impozantno sliko iz zraka in tudi s kopnega. Kornate imenujemo tudi kamniti biseri Sredozemlja, saj otoški kamniti zidovi nemo in vztrajno pričajo o napornem obdelovanju revne zemlje v kamnu, obkroženem s kristalno čistim morjem. Ribiška naselja, sakralni objekti in mogočna kornatska zgradba, samostanski stolp Tureta iz 6. stoletja, so stare priče bogate in burne zgodovine tega otočja.

Kornatski arhipelag obsega 89 nenaseljenih otokov, otočkov in grebenov s skupno površino 217 kvadratnih kilometrov in je znan po svojih pečinah. Kornatski arhipelag obsega 89 nenaseljenih otokov, otočkov in grebenov s skupno površino 217 kvadratnih kilometrov in je znan po svojih pečinah. Foto: Toma Kezić

Sprehod po kornatskih otokih bo postregel z nepozabnimi trenutki, zanimivi geološki pojavi pa bodo v vašem spominu ostali še dolgo po vrnitvi domov. Do kornatskih razglednih točk ni težko priti, ponujajo pa razgled na kornatska polja, ki so danes večinoma prekrita z oljkami, medtem ko so kilometre dolgi kamniti zidovi, ki ločujejo otoke in si jih prav tako lahko ogledate, ena od največjih turističnih atrakcij tega območja.

1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4
2. namig: Na sprehod ne pozabite vzeti kape in preostale zaščite pred soncem, saj je sence v Kornatih malo.

KORAK št. 3

V sami bližini mesta Šibenik najdete priljubljeno letovišče Vodice, ki ponuja odlične pogoje za nepozaben in aktiven dopust. Poleg sprehoda po čudovitih vodiških plažah lahko odkrivate bogato kulturno dediščino in nekatera dragocena arheološka nahajališča na tem območju. Kulturna pot Voda – močna ustvarjalka zgodovine vam bo razkrila 20 kulturno-zgodovinskih atrakcij Šibeniško-kninske županije na šestih območjih. V bližini Vodic obiščite Veliko Mrdakovico – Arauzono, hrib Okit – svetišče Gospe Karmelske, rimsko cisterno, kamnite konstrukcije, otok Prvić ter Prižbo na Srimi. Med sprehodom po središču mesta lahko spoznate bogato zgodovino, ki jo pripovedujejo ozke uličice, cerkve in kamnite hiše. Vodice ponujajo tudi številne možnosti za ljubitelje aktivnega turizma, medtem ko lahko oči zvečer zatisnete v katerem od tukajšnjih hotelov, kampov ali zasebnih nastanitev.

Mesto Vodice je najbolj znano turistično središče v šibensko-kninskem okraju. Med drugim je priljubljena zaradi številnih lepih plaž. Mesto Vodice je najbolj znano turistično središče v šibensko-kninskem okraju. Med drugim je priljubljena zaradi številnih lepih plaž. Foto: Toma Kezić

Milje plaž v Vodicah se razlikujejo od prodnatih do skalnatih in betonskih teras. Zavetje pred poletno vročino najdete pod borovci na bregu. Milje plaž v Vodicah se razlikujejo od prodnatih do skalnatih in betonskih teras. Zavetje pred poletno vročino najdete pod borovci na bregu. Foto: Toma Kezić

Ko se boste odločili dvigniti sidro, raziščite pisane plaže in slikovite hribčke otoka Prvić, ki je od Vodic oddaljen samo okrog 20 minut vožnje z ladjo. Otok sestavljata dve naselji, Šepurin in Prvić Luka, ki tvorita edinstveno otoško zgodbo. Sprehodite se po strmih ulicah Šepurina in obiščite njegova sakralna objekta: cerkev Velike Gospe in cerkev sv. Roka. V Prvić Luki spoznajte Fausta Vrančića, prvega hrvaškega leksikografa in velikega izumitelja, ki mu je posvečen tudi Spominski center.

Otok Prvić, ki je poraščen s sredozemskim grmom, vinogradi in oljčnimi nasadi ter ima slikovite zalive, je na šibeniškem arhipelagu pri Vodicah. Otok Prvić, ki je poraščen s sredozemskim grmom, vinogradi in oljčnimi nasadi ter ima slikovite zalive, je na šibeniškem arhipelagu pri Vodicah. Foto: Toma Kezić

3. namig: Vsem ljubiteljem vožnje na dveh kolesih okolica Vodic (ne glede na njihovo telesno pripravljenost) ponuja kilometre urejenih poti.

Kulturološko obarvan sprehod (Culture Walk)

KORAK št. 4 – ŠIBENIK

Odkrivanje kulturne dediščine začenjamo v mestnem jedru enega od najstarejših hrvaških mest na jadranski obali – v Šibeniku. Sprehod začnite pred katedralo sv. Jakoba, znano zgradbo, uvrščeno na Unescov seznam spomeniške dediščine, in edino katedralo v Evropi, ki je v celoti zgrajena iz kamna. Šibenik je mesto s kar 24 cerkvami, njegovo staro mestno jedro poleg številnih sakralnih objektov in palač ter hiš plemičev in običajnih ljudi pa izstopa po lepoti osrednjega mestnega Trga Republike Hrvaške. Med sprehodom obiščite tudi Trg s štirimi vodnjaki, ki predstavljajo staro mestno cisterno, in odkrijte Knežjo in Škofijsko palačo (obe najdete v starem mestnem jedru).

Šibenik je zaradi svojega položaja idealna izhodiščna točka za izlete. Ko spoznate lepote tega kraljevskega mesta, se odpravite še proti nacionalnima parkoma Krka in Kornati, ki bosta vaš kulturološko obarvan sprehod obogatila še z naravnimi pojavi.

4. namig: Sprehodite se po parku Roberta Visijanija in izvedeli boste, zakaj pravijo, da je Šibenik eno najlepših dalmatinskih mest.

KORAK št. 5

Med obiskom Šibenika nikakor ne izpustite ogleda mestnega obzidja šibeniških trdnjav: trdnjave sv. Mihaela in trdnjave Barone. Trdnjava Barone, ki je 90 metrov nad morjem, je bila zgrajena vzporedno s trdnjavo sv. Janeza, in sicer leta 1646 v času turških vpadov v mesto. Med obiskom te trdnjave lahko obiskovalec doživi izkušnjo razširjene resničnosti, ki pričara in oživi like, zvoke in prizore Šibenika iz 17. stoletja. Odkrijte zidove, ki pripovedujejo, in se vrnite v stare čase.

Trdnjava sv. Mihaela v hrvaškem mestu Šibenik je srednjeveška trdnjava na strmem griču nad starim zgodovinskim središčem mesta. Trdnjava sv. Mihaela v hrvaškem mestu Šibenik je srednjeveška trdnjava na strmem griču nad starim zgodovinskim središčem mesta. Foto: Toma Kezić

Druga trdnjava, ki je med obiskom Šibenika nikakor ne smete izpustiti, je trdnjava sv. Mihaela. Najdete jo na strmi, kamniti vzpetini, s katere se ponuja čudovit razgled na številne otoke šibeniškega arhipelaga in srednjeveško mesto. V času Ilirov je ta ščitila tamkajšnje prebivalce. Ime je dobila po cerkvi, posvečeni nadangelu Mihaelu, ki je bila od najzgodnejših časov znotraj trdnjave. Simbolična povezava med trdnjavo in mestom je vidna na več ravneh – pri zidovih trdnjave se začenja mestno obzidje, ki je stoletja obkrožalo in ščitilo Šibenik, sveti Mihael pa je od najzgodnejših časov nebeški zaščitnik mesta. Danes v trdnjavi najdete edinstven letni oder z bogatimi glasbeno-scenskimi programi na prostem.

Trdnjava je bila oživljena leta 2014 in ima edinstven poletni oder na prostem. Trdnjava je bila oživljena leta 2014 in ima edinstven poletni oder na prostem. Foto: Toma Kezić

5. namig: Doživite koncert na prostem 70 metrov nad morjem v trdnjavi, pod katero se je razvilo mesto Šibenik.

KORAK št. 6 – KANAL SV. ANTONA + NIKOLE

Katedrala sv. Jakoba ni edina šibeniška zgradba pod Unescovo zaščito – do trdnjave sv. Nikole se lahko sprehodite skozi Kanal sv. Antona, ki je dolg okrog štiri kilometre, ter doživite neprekosljiv panoramski razgled na vse mesto in šibeniški arhipelag.

Trdnjava sv. Nikole je drugi kulturni spomenik v mestu Šibenik, ki je od leta 2017 pod Unescovo zaščito. Trdnjava sv. Nikole je drugi kulturni spomenik v mestu Šibenik, ki je od leta 2017 pod Unescovo zaščito. Foto: Toma Kezić

Na vstopu v kanal se vidijo ruševine starih stolpov iz 16. stoletja, če pa se odpravite po strmih klifih proti izhodu iz kanala, pridete do vabljivega morskega predora, prekopanega v drugi svetovni vojni, ki je izkopan v živi steni. V neposredni bližini sta staro pristanišče in jama, v kateri je bila cerkvica, posvečena svetemu Antonu. Proti izhodu iz kanala strme stene preidejo v čudovite zalive, primerne za kopanje in rekreacijo.

Lepo opremljena promenada, privezi in razgledne točke ter kulturne dobrine omogočajo različne aktivnosti na celotnem območju (tek, kolesarjenje…). Lepo opremljena promenada, privezi in razgledne točke ter kulturne dobrine omogočajo različne aktivnosti na celotnem območju (tek, kolesarjenje…). Foto: Toma Kezić

Kanal sv. Antona je eden najlepših krajev v Šibeniku. Ima ogromen kulturni pomen in tudi naravne lepote. Kanal sv. Antona je eden najlepših krajev v Šibeniku. Ima ogromen kulturni pomen in tudi naravne lepote. Foto: Toma Kezić

6. namig: Povzpnite se do najvišje točke v kanalu, do katere vodi urejena pot, ter si napolnite pljuča in srce z lepoto šibeniškega arhipelaga.

KORAK št. 7

Sprehod po šibeniškem arhipelagu končajmo v najslavnejši prestolnici hrvaških kraljev in opazovalnici, s katere se ponuja razgled na celotno Dalmacijo – mestu Knin. To mesto, kjer se križajo pomembne poti med notranjostjo in morjem, je od nekdaj zelo pomembno za vse Hrvate, zaradi česar ga pogosto imenujejo tudi Ključ Hrvaške in Vrata Dalmacije.

Kninska trdnjava je ena največjih hrvaških utrdb in druga največja vojaška trdnjava v Evropi. Kninska trdnjava je ena največjih hrvaških utrdb in druga največja vojaška trdnjava v Evropi. Foto: Toma Kezić

Odpravite se na znano kninsko trdnjavo in raziščite okolico, ki vas bo vrnila v kraljeve čase. Vsem ljubiteljem ekstremnih športov planina Dinara ponuja odlične pogoje, kninsko območje pa je tudi nepogrešljiva destinacija za kolesarje. Na tem območju boste našli skupno 13 urejenih kolesarskih poti, ki bodo zaradi svoje raznovrstnosti izpolnile želje tudi najzahtevnejših kolesarjev.

Uživajte v bogastvu naravnih lepot in kulturnih znamenitosti kninskega območja.

7. namig: Obiščite Burumska in Šarena jezera v bližini Knina ter si privoščite sprehod ob njihovih mirnih vodah.

Šibenik PR


Naročnik oglasne je Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin