SiolNET. Trendi Potovanja
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nenavadna ideja: v Italiji bi postavili umetni hrib za čistejši zrak

0,80

termometer

Torino
Foto: www.angelorenna.com

Zamisel italijanskega arhitekta Angela Renna je, da bi torinske težave z onesnaženostjo zraka reševali tudi z 90 metrom visokim nasipom nad mestom, narejenim iz zemlje, ki bo izkopana med gradnjo železniškega tunela na poti od severnoitalijanskega mesta do Lyona.

V načrtih hitre železniške povezave med Torinom v Italiji in Lyonom v Franciji je tudi 273-metrski tunel, pri gradnji katerega bodo izkopali okoli šest milijonov ton zemlje. "Kakšna neverjetna količina odpadkov," je ta podatek za Lonely Planet komentiral Angelo Renno. V Amsterdamu delujoči arhitekt je avtor idejne zasnove umetnega nasipa, ki bi ga zgradili iz izkopane zemlje, v vrhnjih slojih pa iz mešanice peska in betona, pripomogel bi k zmanjševanju izpustov v mestu.

Predlog za novi hrib v Torinu, novo zeleno znamenitost, "spužvo" toplogrednih plinov, je nastal s ciljem zmanjševanja ogljikovega dioksida, ki se v ozražje sprošča s prometom in industrijo. Predlog za novi hrib v Torinu, novo zeleno znamenitost, "spužvo" toplogrednih plinov, je nastal s ciljem zmanjševanja ogljikovega dioksida, ki se v ozražje sprošča s prometom in industrijo. Foto: www.angelorenna.com

Nova spužva v Torinu

Predlog za novi hrib v Torinu, novo zeleno znamenitost, "spužvo" toplogrednih plinov, je nastal s ciljem zmanjševanja ogljikovega dioksida, ki ga v ozračje sproščata promet in industrija. Arhitekt je prepričan, da bi nasip "Devetdeset metrov visok nasip Sponge pa bo lahko absorbiral ogljikov dioksid iz ozračja," za tuje poudarja arhitekt Angelo Renno, avtor predloga nasipa Sponge v Torinu. Ob tem pa bi v mestu nastal tudi nov park. "Devetdeset metrov visok nasip Sponge pa bo lahko absorbiral ogljikov dioksid iz ozračja," za tuje poudarja arhitekt Angelo Renno, avtor predloga nasipa Sponge v Torinu. Ob tem pa bi v mestu nastal tudi nov park. Foto: www.angelorenna.com Sponge tako lahko imel pomembno okoljsko vlogo v mestu, ob čemer pa bi v Torinu ob tem nastal še nov park.

Potencial prsti v boju z okoljskimi težavami

Renno je koncept razvil za projekt Success, ki ga vodi britanski svet za inženiring in znanost (EPSRC) univerze Newcastle. Cilj pa je proučiti možnosti potenciala prsti v boju proti okoljskim težavam, v čemer sodelujejo strokovnjaki z različnih področij.

Smog v mestu

Torino je eno od mest z najbolj onesnaženim ozračjem v Evropi s koncentracijo 39 mikrogramov na kubični meter. "Devetdeset metrov visok nasip Sponge bo lahko absorbiral ogljikov dioksid iz ozračja," za tuje medije poudarja arhitekt.

Ob tem navaja še izračun, da ima ta sposobnost absorpcije 85 ton ogljikovega oksida na hektar na leto, kar primerja s tropskim gozdom, kjer so te številke pet ton ogljikovega dioksida na hektar na leto.

Preberite še:

Trendi Torino: od avtomobilskega ponosa do kulinaričnega središča Italije Plastika. Odpadek. Smeti. Novice Indonezijci s plastiko do brezplačnega avtobusnega prevoza

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • spam / 09.11.2018. ob 07:34 0 0

    Imajo torej problem A (smog), reševali bi ga pa z impozantno in ne preveč učinkovito rešitvijo za ne-ravno-problem B (količina ogljikovega dioksida).

    0 0
delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin