Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

Natisni članek

medved

Četrtek, 10. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Miha Mlakar, gostinec, ki z medvedjim fotosafarijem privablja turiste v Loško dolino #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

1

bearphotohide | Foto Slovenianbears.com

Foto: Slovenianbears.com

Miha Mlakar je gostinec iz Starega trga pri Ložu, ki se je domislil neobičajnega turističnega prijema: organizira namreč vodene ture po poteh, ki jih pogosto ubirajo tudi medvedi. Mlakar, ki z medvedjim fotosafarijem v Loško dolino privablja goste od blizu in daleč, je tudi avtor simpatičnega medvedjega videa, ki je v preteklih dneh zakrožil po spletu in zbral že več kot 160 tisoč ogledov.

Zamisel, da združi svoj hobi (raziskovanje življenja medvedov) in delo (gostinsko dejavnost) se mu je porodila leta 2007. "Vse skupaj se je zgodilo iz potrebe," pravi. "Želeli smo razširiti glas o svoji gostinski dejavnosti," je pojasnil.

Osem let za vsa potrebna dovoljenja

A ni šlo tako zlahka. Kar osem let je trajalo, da je mladi podjetnik pridobil vsa potrebna dovoljenja za izvajanje svojevrstne dejavnosti, da se je dogovoril z lovci in prepričal lovsko družino, da to, kar počne, ne ogroža, niti ne posega v življenja rjavih medvedov.

Miha Mlakar se je na območju Loškega potoka lotil zelenega turizma. Organizira vodene fotolove na medvede. "V življenje medvedov ne posegamo, opazujemo jih z varne razdalje," pojasnjuje podjetni gostinec. | Foto: Osebni arhiv Mihe Mlakarja Miha Mlakar se je na območju Loškega potoka lotil zelenega turizma. Organizira vodene fotolove na medvede. "V življenje medvedov ne posegamo, opazujemo jih z varne razdalje," pojasnjuje podjetni gostinec. Foto: Osebni arhiv Mihe Mlakarja

Opazovanje poteka z desetih opazovalnic, ki so razporejene na širokem območju od Postojne do Delnic na Hrvaškem. | Foto: Slovenianbears.com Opazovanje poteka z desetih opazovalnic, ki so razporejene na širokem območju od Postojne do Delnic na Hrvaškem. Foto: Slovenianbears.com

Letos je Mlakar na opazovalnice pripeljal 90 gostov. Večina jih je iz tujine. | Foto: Slovenianbears.com Letos je Mlakar na opazovalnice pripeljal 90 gostov. Večina jih je iz tujine. Foto: Slovenianbears.com

bearphotohide | Foto: Slovenianbears.com Foto: Slovenianbears.com


 Morda vas zanima še:


Nekajdnevni fotolovi na desetih opazovalnicah

In kaj pravzaprav počne? Organizira nekajdnevne fotosafari ture za goste. Popelje jih po približno desetih opazovalnicah, razpršenih po širokem območju, ki sega od Postojne do Delnic na Hrvaškem, kjer skozi line lahko opazujejo, fotografirajo in snemajo medvede.

"Ne gre za industrijo," poudarja Mlakar, ki svojo dejavnost promovira na spletni strani SlovenianBears.com. "Vodene ture organiziramo le nekajkrat na leto, v skupini je lahko največ osem ljudi, letos smo jih gostili okrog 90," pojasnjuje. Največ gostov prihaja iz Italije, Avstrije, Švice, Velike Britanije.

Potencial zelenega turizma omenja tudi nekdanji šef hotela Union Bogdan Lipovšek. "Gre za to, da izkoristimo velik delež gozdnatih površin in naravnih danosti, torej naše bogate flore in favne. Na primer, v Sloveniji si lahko ljudje velike zveri, ki jih drugje vidijo v živalskem vrtu, ogledujejo v naravi. To je zeleni turizem," poudarja Lipovšek.

Fotografska bera je lahko enkratna, lahko pa je tudi ni. Na vprašanje, ali gostom povrnejo denar, če med njihovim obiskom medvedov ne srečajo, Mlakar odgovarja da ne. "To je tako kot bi na golfu, kjer ste plačali vstopnino, zahtevali denar nazaj, če ne bi bili uspešni." | Foto: Slovenianbears.com Fotografska bera je lahko enkratna, lahko pa je tudi ni. Na vprašanje, ali gostom povrnejo denar, če med njihovim obiskom medvedov ne srečajo, Mlakar odgovarja da ne. "To je tako kot bi na golfu, kjer ste plačali vstopnino, zahtevali denar nazaj, če ne bi bili uspešni." Foto: Slovenianbears.com

Opazovalnice, od koder ljubitelji živali lahko oprezajo za divjimi zvermi, so postavljene v bližini registriranih krmišč, ki jih zalagajo lovci. | Foto: Slovenianbears.com Opazovalnice, od koder ljubitelji živali lahko oprezajo za divjimi zvermi, so postavljene v bližini registriranih krmišč, ki jih zalagajo lovci. Foto: Slovenianbears.com

Opazovalnice, od koder lahko gostje opazujejo medvede in njihove navade, so postavljene na območju, na katerem medvedje migrirajo, zato je verjetnost, da jih bodo srečali, precejšnja. Za opazovalnice skrbijo lovci, ki imajo tako natančen pregled nad tem, koliko medvedov je trenutno na območju in kje natanko so.

Na medvedji avtocesti

"To območje je kot avtocesta za medvede, prosto prehajajo z enega območja na drugo. Ni tako, da bi bil en in isti medved vse leto za isto smreko vse leto," je bil slikovit Notranjec, ki je prvega medveda srečal pred 17 leti. Kje? Na domačem vrtu, odgovarja Mlakar, ki se te mogočne živali ne boji.

"Takrat sem začel oprezati za medvedom in se zanimati zanj. Še danes ga v sezoni srečam dva- ali trikrat na teden in nikoli nisem imel nobenih težav. Medved te zavonja že na razdalji nekaj sto metrov, a za to verjetno ne boste niti vedeli. Če ga ne bomo nadlegovali mi, tudi on ne bo nas," miri Mlakar, ki opozarja na pomembnost ozaveščanja ljudi.

bearphotohide | Foto: Slovenianbears.com Foto: Slovenianbears.com

Bodite tolerantni in spoštljivi do medveda, svetuje. "Ne puščajte odprtih kontejnerjev, saj odvržena hrana žival lahko privabi v vas, tam pa se lahko zgodi marsikaj," poudarja.  

Simpatični video, ki veselo kroži po spletu

Tudi kaj tako simpatičnega, kot se je prejšnji četrtek zgodilo v bližnjem gozdu, zdaj pa se veselo širi po spletu. "Posnetek medvedov v mlaki, ki smo jo napolnili z dvema cisternama vode, sem na splet naložil tako kot vse preostale, za informacijo našim gostom," je razložil Mlakar, ki je s tem, kot dokazuje posnetek, medvedji družini pripravil pristno blatno veselje.

Video je od objave v začetku avgusta zabeležil že več kot 210 tisoč ogledov. Zakaj je tako pritegnil ljudi? "Ne znam povedati," ostaja skromen Mlakar.

Oglejte si še ostale videoposnetke:

Ne spreglejte