Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
16.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

top destinacije popotovanje Balkan Via Dinarica pohodništvo Na dopustu

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 16.41

6 let, 6 mesecev

Med top potovanji letošnjega leta tudi pot od Slovenije do Makedonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Sutjeska, BiH | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Katere kraje je treba obiskati letos? Če vprašate urednike ugledne revije National Geographic, je med njimi tudi skoraj 2000 kilometrov dolga pot čez Dinarsko gorstvo, ki poteka prek sedem držav, od Slovenije do Makedonije.

National Geographic je v začetku letošnjega leta med 21 najboljših potovanj oziroma destinacij, ki jih je treba letos obiskati, uvrstil tudi Zahodni Balkan, natančneje pohodniško pot Via Dinarica.

1930 kilometrov od Slovenije do Makedonije

Gre za megalomansko, 1930 kilometrov dolgo omrežje pohodniških poti prek najvišjih vrhov Dinarskega gorstva in sedmih držav, v katere to gorovje sega. Prav letos naj bi označili še zadnje, manjkajoče dele poti in s tem dokončno vzpostavili traso od Slovenije prek Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Albanije in Kosova do Makedonije.

Narodni park Durmitor v Črni gori | Foto: Thinkstock Narodni park Durmitor v Črni gori Foto: Thinkstock

Začelo se je s povezavo narodnih parkov Sutjeska in Durmitor

Začetki vzpostavljanja trase Via Dinarica segajo v leto 2010, ko so s pohodniško traso povezali narodni park Sutjeska v BiH in narodni park Durmitor v Črni gori, nato pa so regionalne turistični ponudniki, organizacije in posamezniki ob podpori Programa Združenih narodov za razvoj (UNDP) in Agencije ZDA za mednarodni razvoj (USAID) sestavili traso vse od Slovenije do Šar planine na Kosovu in v Makedoniji.

Velebit, najdaljše hrvaško gorovje | Foto: Thinkstock Velebit, najdaljše hrvaško gorovje Foto: Thinkstock

Divjina sredi Evrope

Omrežje poti je združilo pohodniške trase, nekdanje vojaške, trgovske in pastirske poti, prek njega pa želijo hribe in gorovja Zahodnega Balkana, eno manj znanih in turistično razvitih območij v Evropi, približati pustolovskim popotnikom. Ob tem avtorji in podporniki projekta, zveza Via Dinarica oziroma Via Dinarica Alliance, poudarjajo trajnostno usmerjen turizem ter povezovanje kultur in narodov, ki skozi zgodovino niso bili nujno v prijateljskih odnosih.

Veliki Snežnik, najsevernejši vrh na trasi | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Veliki Snežnik, najsevernejši vrh na trasi Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Glavna arterija trase Via Dinarica je tako imenovana bela pot (načrtujejo tudi modro, ki bo obmorska, in zeleno, ki bo nekoliko lažja celinsko), ki v smeri severozahod-jugovzhod sledi najvišjim vrhovom Dinarskega gorstva, lotiti pa se je je mogoče tako na lastno pest kot na vodenih turah.

Začne se z vzponom na Snežnik

Trasa se začne v Sloveniji, pri Predjamskem gradu, kjer se sreča s sestrsko alpsko traso Via Alpina, od tam pa se vzpne na Veliki Snežnik in nadaljuje proti Babnem Polju, kjer prečka državno mejo in se prek Hrvaške, BiH, Črne gore, Kosova in Albanije konča na vrhovih Šar planine v Makedoniji.

Narodni park Prokletije (dolina reke Valbone) v Albaniji | Foto: Thinkstock Narodni park Prokletije (dolina reke Valbone) v Albaniji Foto: Thinkstock

Ne spreglejte