Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2013,
12.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Makedonija potovanja

Sreda, 22. 5. 2013, 12.42

8 let

Makedonija: čudovita dežela, utelešenje stoletne tradicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predstavljajte si deželo, polno dediščine, kulture, tradicije, stkano z izrednimi trenutki, zaradi katerih vam bo zastal dih ...

Pravkar ste jo našli – Makedonija!

Makedonija vas bo očarala s staro tradicijo. Tam se boste pomirili, navdušeni boste nad bližino sonca, nad petjem ptic, šepetom vetra ...

Makedonija je dežela, v kateri je preteklost pustila dragocene sledi, sedanjost pa je to še izboljšala in oplemenila. Stara makedonska bogata tradicija se na najboljši mogoč način meša s sodobnim življenjem, in ta združena celota v sebi vsebuje elemente kulture, ki temeljijo na svojih starih običajih. Na tradicionalnih prireditvah se z vzvišeno lepoto prenaša tradicija iz roda v rod, z neizogibno strastjo, s katero se zajame bistvo in ohranja bogastvo.

Gališka poroka se odvija vsako leto na Petrov dan (12. julij). Polna je izvirnih, edinstvenih in nepozabnih poročnih običajev in ritualov. Dan se najavi z zvoki tradicionalnih inštrumentov in tradicionalnega plesa ora, ki se začne prepletati. To, kar vam najbolj ostane v spominu, je poročna obleka, narejena s prefinjeno natančnostjo krojača.

Strumiški karneval poteka vsako leto in najavlja začetek velikonočnega posta. Karneval ima dolgo tradicijo. O tem je pisal že znameniti otomanski popotnik Evliya Celebi leta 1670. Leta 1995 se je Strumica s karnevalom pridružila veliki družini pustnih mest na svetu FECC – Združenje evropskih karnevalskih mest. Simbol in prikaz tradicije tega karnevala predstavljajo maske, kostumi in predmeti, ki ostajajo v uporabi (oblačila iz kože in rogovi različnih živali, bika, koze, ovna itd.), in aluzija številnih pohabljencev z berglami, ki se pojavljajo na karnevalu (izganjajo zle duhove, izražajo želje po zdravju, plodnosti itd.) in so endemična v svoji prvotni poganski obliki.

Vevčanski karneval je star več kot 1400 let in je zanimiva mešanica poganskih in modernih običajev. Dogodek praznujejo 13. in 14. januarja vsako leto in je posvečen sv. Vasiliju Velikemu. Na ta dan praznujejo tudi pravoslavno novo leto. Udeleženci karnevala so Vasiličarji. To so zamaskirani posamezniki in skupine vseh starosti, organizirani po vaseh. Maske nevest in ženinov, glasbenikov in hudičkovo na izviren način prikazujejo parodijo makedonske politične scene. Dva dni odmevajo bobni, pesmi in plesi, šege in klici. Na Vevčanskem karnevalu je poznan običaj krst v izviru, ki ga izvajajo v vodah znanega vevčanskega izvira, pred zoro okoli dveh ali treh zjutraj, 14. januarja. Čeprav je ura zgodnja, se ga udeleži skoraj celotna vas, od 1000 do 1500 prebivalcev.

Čudežna Makedonija vam bo spet vzbudila občutek metuljčkov v želodcu, kot je to storil že nekdo davno tega.

Ne spreglejte