Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2016,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Obonjan Hrvaška otok letovišče Siol z vami na dopustu Plažnice Na dopustu

Ponedeljek, 1. 8. 2016, 11.55

6 let, 6 mesecev

Luksuzni hrvaški otok: gostje prišli, letovišče je ostalo zaprto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

otok Obonjan | Foto Facebook

Foto: Facebook

Letos spomladi je ogromno pozornosti požela novica, da bodo tuji investitorji, med njimi tudi Slovenci, zapuščeni otok v šibeniškem arhipelagu spremenili v luksuzno letovišče. Ob prihodu prvih gostov pa se je zapletlo.

Na hrvaškem otoku nastaja luksuzno letovišče za žurerje

Luksuzno ekološko naravnano letovišče na otoku Obonjan, nekoč znanem kot Otok mladosti, naj bi se po prvih napovedih, ki smo jih slišali aprila, odprlo že 18. julija. Pozneje so datum odprtja zamaknili za deset dni in pri njem tudi vztrajali, a je prve obiskovalce, ki so v četrtek pripotovali na hrvaško obalo, pričakalo neprijetno presenečenje. Odprtje letovišča so namreč v zadnjem trenutku znova zamaknili.

Brez tekoče vode in elektrike

"Žal vas moramo obvestiti, da smo morali odprtje prestaviti vsaj do 3. avgusta, saj je otok trenutno brez tekoče vode in elektrike. Razumemo razočaranje vseh strank, ki so pripotovale na odprtje, in nevšečnosti, ki jih je to povzročilo," so zapisali na uradni strani letovišča na otoku Obonjan. Gostom, ki so ostali brez otoških počitnic, so ponudili povračilo denarja oziroma možnost, da jim poiščejo namestitev v okolici.

Med investitorji tudi slovenska potovalna agencija

Organizatorji oziroma investitorji, ki so za 30 let prevzeli upravljanje otoka Obonjan, so tri podjetja: britanski Sound Channel, ki med drugim organizira festival Hideout na otoku Pag, hrvaško podjetje Gratiosus, ki je eden od organizatorjev priljubljenega festivala Ultra, in slovenska potovalna agencija Collegium Mondial Travel (CMT), ki je lani ustvarila 9,1 milijona evrov prihodkov in skoraj 19 tisoč evrov čistega dobička.


Obvestilo je seveda povzročilo obilico ogorčenja, še posebej med tistimi, ki so že pripotovali v Dalmacijo.

"Kot samozaposlenega me je Obonjan stal celo bogastvo. Povračilo denarja ni dovolj!"

"Počitniški načrti uničeni 12 ur pred odhodom na Obonjan, odpoved organizatorja v zadnjem trenutku."

"Kaj se dogaja? Zdaj smo v Zadru, jutri naj bi odpotovali na Obonjan in zdaj mi poveste, da odpade? Na klice se nihče ne odziva."


Prve goste bodo sprejeli sredi tega tedna, zagotavljajo. | Foto: Prve goste bodo sprejeli sredi tega tedna, zagotavljajo.

Kako se je lahko pripetilo, da so v zadnjem trenutku ugotovili, da na otoku ni vode in elektrike? To smo vprašali direktorja agencije Collegium Mondial Travel (CMT) Andreja Kačiča, ki pa je dejal, da s projektom ni neposredno povezan in nas preusmeril na hrvaškega tiskovnega predstavnika projekta Obonjan Kristijana Gržetića.

"Če bi vedeli, da se nam lahko pripeti kaj takega, bi javnost zagotovo obvestili prej," je zatrdil Gržetić. "Tako vodo kot elektriko smo na otoku imeli že pretekli konec tedna, infrastruktura za oskrbovanje z njima pa ni bila stoodstotno zanesljiva. Povedano po domače: občasno je na primer zmanjkovalo elektrike," je pojasnil. "Zato letovišča preprosto nismo mogli odpreti, saj želimo, da je našim gostom kar se da udobno."

Zagotavljajo, da bo letovišče zaživelo še ta teden

Gržetić je še zagotovil, da novi datumi odprtja letovišča veljajo. "V torek opoldne imamo uradno predstavitev za povabljene hrvaške medije in poslovne partnerje. V sredo pridejo prve skupine domačih gostov, v petek pa prve skupine gostov iz tujine, predvsem iz Velike Britanije."

Tistim, ki so že pripotovali, so uredili počitnice na drugih otokih

Glede gostov, ki so na Hrvaško prispeli konec julija in na otoku niso mogli letovati, je Gržetić zagotovil, da so poskrbeli zanje in jim uredili počitnice na drugih otoških lokacijah, kot sta Vis in Hvar.

Ne spreglejte