Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2015,
11.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zemljevid Ljubljana

Sreda, 2. 9. 2015, 11.31

6 let, 6 mesecev

Kam v Ljubljani na dobro kavo, odličen žur ali večer jazza?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Turisti, ki jih pot zanese v slovensko prestolnico, lahko med brezplačnimi zemljevidi najdejo tudi zemljevid za mlade popotnike, ki so ga sestavili in oblikovali njihovi ljubljanski vrstniki.

"Izbrali smo lokacije, kamor pogosto zahajajo mladi iz Ljubljane in skušali predstaviti mesto na način, kot ga vidijo in živijo domačini," zasnovo zemljevida Ljubljana – made by locals predstavi pobudnica projekta Ivana Naceva. Zemljevid Ljubljane se je tako pridružil mreži zemljevidov Use-It, ki jih ima že več kot 40 evropskih mest.

Ponudba, prilagojena življenjskemu slogu mladih popotnikov Vsebina je prilagojena mladim popotnikom, ki v mestu iščejo kakovostne in popotniškemu žepu prijazne storitve, ponudbe, izdelke in dogodke. Ob osnovni funkciji zemljevida, ki predstavlja tloris mesta, zloženka deluje kot mini vodič po slovenski prestolnici.

Tovrstni zemljevid Ljubljane je v preteklosti izšel že štirikrat, nato pa je projekt zaradi finančnih razlogov zamrl. "Letos smo se odločili, da ponovno začnemo projekt v okviru Ljubljanske mreže info točk – L'MIT," pravi Ivana Naceva, tudi koordinatorka mreže in pobudnica projekta, ki je menila, da v Ljubljani manjka turistične ponudbe, ki bi bila prilagojena življenjskemu slogu mladih. Oziroma ta ni predstavljena na pravi način.

Mini vodič, ki so ga spisali mladi Ljubljančani V začetku leta so se tako prijavili na razpis, obiskali koordinatorja mreže Use-It v Bruslju in aprila začeli snovati zemljevid. Projekt sta podprla tudi Javni zavod Turizem Ljubljana in Mestna občina Ljubljana.

Najbolj zanimive mestne točke so predlagali in opisali domačini Vesna, Daniel, Tina, Monika, Mojca, Mankica, Ajda in Lea, ki so pri projektu sodelovali prostovoljno. Prav po tem, da so na zemljevidu izpostavljeni kraji, ki jih priporočajo mladi iz lokalnega okolja, se zemljevid razlikuje od drugih, morda bolj komercialnih zemljevidov, pripoveduje Ivana Naceva.

Ivana Naceva poudarja, da so objave nekomercialne narave, saj niso plačane, informacije pa so sveže, zemljevid se namreč vsako leto na novo oblikuje.

Interaktivni zemljevid tudi na mobilnih telefonih Drugačen pa je tudi oblikovno. Usklajen je s standardi, ki jih predpisuje mreža Use-it Europe, je kvadratne oblike, podoba in vsebina pa morata biti izvirni. Ljubljanski zemljevid sta oblikovali Nina Urh in Nina Vrhovec. Načrtujejo tudi spletno in mobilno aplikacijo, prek katere bo dostopen interaktiven zemljevid.

Kot pravi koordinatorka projekta, je po dveh mesecih, odkar je zemljevid na voljo, težko reči, da bi se obisk predstavljenih mestnih točk kaj povišal. "Smo pa dobili veliko pozitivnih odzivov od lokalov in hostlov, kjer pravijo, da je zemljevid zelo priljubljen med njihovimi gosti in obiskovalci," pravi Ivana Naceva.

Ne spreglejte