Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 7. 2015,
11.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

hotel Habakuk Terme Krka Nevzet Porić islam turizem hotel

Četrtek, 30. 7. 2015, 11.08

6 let, 7 mesecev

Kako so slovenski hoteli pripravljeni na muslimanske goste?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Halal turizem oziroma turistične storitve, prilagojene gostom muslimanske veroizpovedi, je pri nas še v povojih. Trenutno se lahko s halal certifikatom pohvali pet slovenskih hotelov.

Turisti iz arabskih držav so praviloma premožni in zato zaželeni gosti, a da bi jih privabili, je treba turistično oziroma hotelsko ponudbo nekoliko prilagoditi. Med najpomembnejšimi prilagoditvami je zagotovo ponudba halal hrane - halal v islamu pomeni dovoljeno, nasprotje pa je haram oziroma prepovedano. Muslimanom je tako prepovedano uživati svinjino in vse svinjske proizvode, kri, alkohol, mrhovino, meso oslov, psov in mesojedih živali, prav tako pa je prepovedana hrana, pripravljena z alkoholom. Pri halal mesu je pomembno, da je bilo pridobljeno z zakolom po strogo določenih pravilih.

Sobe z molitveno preprogo, Koranom in označeno smerjo Meke

A ko želi turistični objekt pridobiti halal certifikat, ponudba hrane, pripravljene v skladu s halal standardom oziroma dobavljena od proizvajalcev, certificiranih za pripravo halal hrane ali izdelkov, ni edini kriterij, nam je pojasnil Nevzet Porić, tajnik Islamske verske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki je pristojna za izdajanje halal certifikatov v Sloveniji.

"Med drugim mora turistični objekt v namestitvenih prostorih gostu priskrbeti molitveno preprogo in Koran ter v njih označiti smer Meke, prav tako pa v namestitvenih prostorih ne sme ponujati alkoholnih pijač," je povedal Porić.

 | Foto:

V Sloveniji ima halal certifikat trenutno pet hotelov: hoteli Term Krka v Dolenjskih Toplicah, ljubljanska hotel Union in hotel Four points by Sheraton (nedanji Mons), mariborski hotel Habakuk in hotel Aleksander v Rogaški Slatini. Ta je prvi slovenski hotel s halal certifikatom, pridobili so ga aprila 2013. "Tehten premislek in analiza trga sta pokazala, da je to segment počitnikarjev, ki se iz leta v leto veča," je odločitev za pridobitev halal certifikata pojasnil direktor hotela Aleksander Martin Šabec.

Podobno so razmišljali tudi v Termah Krka, kjer so halal certifikat pridobili letos. "Goste muslimanske veroizpovedi smo v Termah Krka že gostili, predvsem iz Kuvajta in Savdske Arabije, s pridobljenim certifikatom pa želimo s termalno in zdravstveno ponudbo term nastopiti tudi na drugih trgih držav Bližnjega in Srednjega vzhoda," je pojasnila predstavnica Term Krka Maja Bele.

Mariborčani ciljajo na športnike muslimanske veroizpovedi

V mariborskem hotelu Habakuk, kjer imajo halal certifikat približno dva meseca, so se medtem usmerili v nekoliko drugačno turistično nišo. "Pri nas so pomemben segment gostov predvsem športna moštva iz arabskih držav, ki želijo tukaj bivati med pripravami, bodisi zato, ker imajo trenerja, ki je 'naše gore list', ali pa preprosto zaradi ugodnih klimatskih razmer. Tako se ravno zdaj pri nas na pripravah mudijo odbojkarji iz Kuvajta," je povedal Edvard Lesnik, direktor hotelskih operacij v Termah Maribor, ki je sodeloval pri pridobitvi halal certifikata.

 | Foto:

Po Lesnikovih besedah pridobitev halal certifikata ni bila zelo zahtevna: "Med drugim moraš zagotoviti ločene površine in pripomočke za shranjevanje živil in pripravo hrane, a ne gre za velik zalogaj." Podobno so ugotovili tudi v Termah Krka, Martin Šabec iz hotela Aleksander pa je izpostavil, da je nekoliko težja le dobava živil, ki ustrezajo standardom halal: "Slovenija je majhen trg, zato je posledično tudi dobaviteljev manj oziroma jih v določenih segmentu sploh ni." Lesnik pa je ob tem dodal, da pomanjkanje ustreznih slovenskih dobaviteljev halal hrane rešujejo z uvozom.

V Sloveniji se je ta segment začel razvijati šele v zadnjih dveh letih

Vsi sogovorniki so se strinjali, da turisti muslimanske veroizpovedi predstavljajo velik potencial za slovenski trg. "Je pa nemogoče pričakovati, da se bodo gostje, predvsem iz arabskih držav, ki jih nagovarjamo, čez noč usmerili na slovenske destinacije. Tudi pri drugih namestitvenih ponudnikih se te aktivnosti krepijo šele zadnji dve leti," je dejal Šabec iz hotela Aleksander, kjer gostijo tako goste iz arabskih držav kot goste iz nekdanje Sovjetske zveze, predvsem iz Kazahstana in Azerbajdžana. "Zagotovo pa so lahko zdravilišča z določenimi učinki vode, neokrnjena narava in nižji standard od njihovega razlog, da pridejo tudi v Slovenijo in tako spremenijo svoje obstoječe priljubljene destinacije."

Ne spreglejte