SiolNET. Trendi Potovanja
3,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najlepši razgledi v Sloveniji (4): Jeruzalemske gorice

Jeruzalem: čudoviti pogledi na vinograde, ki jih pozna bolj malo Slovencev

3,15

termometer

Jeruzalem, Prlekija
Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Če bi Jeruzalemske gorice poimenovali prleška Brda, bi jim delali krivico. Ti slikoviti vinorodni griči si zaslužijo zasloveti s svojim imenom.

Ob omembi Jeruzalema v Prlekiji se vsakdo najprej obregne ob njegovo ime. Od kod se je vzelo? Najverjetnejša legenda ga pojasnjuje s podobo Žalostne Marije božje, ki so jo v te kraje v 13. stoletju ob vrnitvi iz Svete dežele prinesli vitezi križarji. Postavili so jo v kapelo, ki je stala na mestu današnje cerkve Žalostne matere božje - to so zgradili v 17. stoletju, med gradnjo pa so izvirno podobo ukradli. Danes lahko v cerkvi danes vidite njeno kopijo, tam pa je tudi zvon želja, za katerega pravijo, da izpolni vse želje: tiste, povezane z vinom, se uresničijo takoj, preostale pa, ko se vrnete v Jeruzalem.

Jeruzalem, Prlekija Foto: Ana Kovač

Nov razgled za vsakim ovinkom

Da se želje, povezane z vinom, izpolnijo takoj, je nedvomno res, pa naj gre za degustiranje ali vinogradniške razglede. Jeruzalemske gorice živijo in dihajo s trto in vinom, pedantno urejeni vinogradi pa zaznamujejo pogled, kamorkoli se ozrete. V teh krajih ni le ene razgledne točke, ampak razgledi navdušujejo na skorajda vsakem koraku po tamkajšnji vinski cesti.

Jeruzalem, Prlekija Foto: Ana Kovač

Predlagamo, da se najprej ustavite v vasi Jeruzalem, kjer si na njeni najvišji točki ogledate cerkev in se sprehodite po čudovitem vrtu sosednjega Dvorca Jeruzalem. V istem sklopu stavb je tudi lokalna vinoteka in trgovina s spominki, na parkirišču pod njo pa je postavljen še daljnogled, skozi katerega si bolj podrobno ogledate okolico.

Jeruzalem, Prlekija Foto: Tomo Jeseničnik (www.slovenia.info)

Od Jeruzalema do Svetinj: lagoden sprehod s še lagodnejšimi postanki

Nato pa se odpravite na lagoden sprehod po cesti, ki skozi Veličane vodi do sosednje vasi Svetinje. Na poti se ustavite v Zidanici Malek, vinoteki z lokalnimi vini, kjer lahko kozarček (ali več) spijete na osončeni terasi, s katere se (spet) razlega čudovit razgled na okoliške vinorodne griče.

Eden od mnogih čudovitih razgledov na jeruzalemske vinograde se razlega z dvorišča Zidanice Malek. Eden od mnogih čudovitih razgledov na jeruzalemske vinograde se razlega z dvorišča Zidanice Malek. Foto: Mediaspeed

Če medtem postanete lačni, pa na poti proti Svetinjam zavijte v gostišče Taverna, eno najboljših gostiln v teh krajih, kjer vas bodo prav tako dodobra podprli z vinom, ob tem pa lahko tudi z njihove terase uživate v krasnem razgledu - saj smo vas opozorili, da vas v teh krajih nov razgled čaka za vsakim ovinkom.

Jeruzalem, Prlekija Foto: Ana Kovač

Na koncu te, dobra dva kilometra dolge poti, na kateri tudi prečkate mejo med ljutomersko in ormoško občino, pa vas ob cerkvi Vseh svetih v središču Svetinj čaka obisk še ene vinoteke, Svetinjske kleti.

Jeruzalem, Zidanica Malek Foto: Mediaspeed

Izlete v te kraje vedno zaznamujeta jedača in pijača, zato vam tokrat za spremembo ne predlagamo zanimivosti v okolici, ampak lokalne posebnosti, ki jih morate nujno poskusiti.

Kaj jesti in piti?

Prleška gibanica

Prlekom ni prav nič všeč, če jih kdo pomotoma okliče za Prekmurce - morda tudi zato poudarjajo svojo gibanico, ki je precej drugačna od prekmurske. Gre za slastno pogačo, ki je med plastmi vlečenega testa polnjena z nadevom skute in kisle smetane, najokusnejša pa je, ko je še vroča.

Prleška tünka

Ta tradicionalna mesnina je že od leta 2010 v Evropski uniji zaščiten proizvod. Gre za najboljše kose svinjine, ki jih razsolijo in ponekod tudi dimijo, nato pa konzervirajo v zaseki, rezine mesa iz tünke pa so obvezen del vsakega pravega prleškega narezka.

prleška tunka Foto: Ana Kovač

Postržjača

Vsako lokalno kulinarično izročilo ima kakšno jed, ki je nastala iz nuje oziroma iz ostankov. Prleki so v to kategorijo prispevali postržjačo, ki je ploska pogača iz - kot pove njeno ime - ostankov testa za kruh, postrganega iz sklede, kjer so ga mesili. Ko je pečena, jo za bogatejši okus (in kalorično vrednost) premažejo s še vročimi ocvirki.

Šipon

To so kraji predvsem belih vin, med katerimi je vredno še posebej izpostaviti šipon, ki se prav v teh krajih odlično počuti. Sicer sliši tudi na ime furmint, pri nas pa se ga je ime šipon po simpatični legendi prijelo v Napoleonovih časih, ko naj bi ga njegovi vojaki v teh krajih z veseljem pili in ob tem vzklikali "C'est si bon!" (tako dobro je). Šipon odlikujejo nižje stopnje alkohola in nekoliko višje kisline, odlično pa se bo prilegel k tünki in postržjači.


Najboljši gostilni v teh krajih:

Gostilna Tramšek: ekstremna prleška izkušnja

Gostišče Taverna: degustacija v Svetinjah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 749
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin