Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2016,
7.53

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Žito

Video: Dean Gostimirovič, Gregor Goršič

Natisni članek

advertorial Žito Zlato polje Maestro Okus po dobrem

Petek, 16. 12. 2016, 7.53

2 meseca

VIDEO: Tako se riba nikoli več ne bo prijela na posodo

Vsebino omogoča Žito

Video: Dean Gostimirovič, Gregor Goršič

Sašo in Jani sta tudi tokrat navdušila. Najprej z izvrstno ričoto s sočnim mesom, potem pa še z odličnim brancinom na zeliščni rižotki. Lahko, preprosto in zelo okusno.

Idejo za prvo jed sta Sašo in Jani dobila od našega bralca Matjaža iz Zagorja, ki ga je zanimalo: "Ali se mora meso pred peko marinirati že prejšnji dan, da je bolj okusno, ali ni potrebe?"

VIDEO:

Kako pravilno začiniti meso?

Miks poprov Maestro mora postati vaš najboljši prijetelj v kuhinji, saj je neprecenljivi dodatek skoraj vsem jedem. | Foto: Miks poprov Maestro mora postati vaš najboljši prijetelj v kuhinji, saj je neprecenljivi dodatek skoraj vsem jedem. Če želite, da bo vaše meso sočno in hkrati okusno in pravilno pečeno, morate poznati vsaj osnovna pravila začinjanja in mariniranja.

Pri trših kosih mesa, kot je govedina, Sašo priporoča mokro mariniranje, pri malo bolj blagih, kot so kosi piščanca in svinjine, pa suho mariniranje.

Pri izbiri začimb ima Sašo, naš Maestrov mojster, prav posebno pravilo: "Prepustite se domišljiji!" Torej, izbirajte po svojem okusu, bodite malo drzni, predvsem pa tudi eksperimentirajte! V kuhinji se nikoli ne smete prepustiti rutini, največjo pestrost okusov pa lahko dosežete prav s kakovostnimi in raznolikimi začimbami Maestro.

Veliko preglavic v kuhinji povzroča tudi soljenje. Tajdo iz Maribora je zanimalo: "Ali moram meso soliti pred peko ali proti koncu peke?" Pravilo je čisto preprosto: "Mehko, sočno meso načeloma solimo na koncu, da se med peko ne presuši. Trše in večje meso pečemo počasi in ga solimo na začetku," zagotavlja Sašo.

 | Foto: Ne pozabite na ješprenj: vključite ga v svoje specialitete

Janina zelenjavna ričota je lahko odlično izhodišče za vaša nova kuharska doživetja. Običajno smo ješprenj uporabljali samo v ričetu, v resnici pa je veliko bolj vsestranski.

Izberite ješprenj znamke Zlato polje in svojim jedem pričarajte pravo noto domačnosti. V solatah, v ričotah, različnih enolončnicah in tudi v vrhunskih sladkih specialitetah. Naj postane ričet pogostejši gost na vaših krožnikih.


Žito, Okus po dobrem | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Meso na ričoti

Sestavine:

2 svinjska kotleta

1 ščepec česna Maestro

1 čajna žlica bazilike Maestro

1 ščepec curryja Maestro

1 čajna žlica timijana Maestro

sol

poper Maestro

 

2 zrezka (goveji hrbet)

1 dl rdečega vina

1 čajna žlica bazilike Maestro

poper mix Maestro

1 čajna žlica sušenega rdečega paradižnika Maestro

sol

 

200 g ješprenja Zlato polje

1 korenček

100 g kolerabe

1 bučka

100 g zelene

2 dl jušne osnove

1 čajna žlica žafranike Maestro

sol

Postopek:

Svinjske kotlete natremo z začimbami in postavimo v hladilnik za 30 minut.

Goveji hrbet zalijemo z rdečim vinom, dodamo začimbe in postavimo v hladilnik za eno uro.

Ješprenj čez noč namočimo in ga skuhamo do mehkega. Zelenjavo narežemo na kocke in jo na hitro popražimo. Dodamo ješprenj in zalijemo z jušno osnovo, ki smo ji dodali žafraniko. Kuhamo še pet minut, solimo in postrežemo z mesom, ki smo ga popekli v ponvi.


Ko riba noče več iz ponve …

Ne zato, ker bi se nanjo navezala, ampak preprosto zato, ker pri peki naredimo dve ključni napaki: fileja pred peko ne osušimo in ga položimo na prevročo ponev.

VIDEO:

Tokratno idejo za kosilo je spodbudila Vanja iz Radencev, ki jo je zanimalo: "Kako pripraviti ribo v ponvi brez trganja kože?" Jani je zelo hitro razložil vse trike, Sašo pa je medtem skuhal hitro rižoto, ki je bila pripravljena le v nekaj minutah. Riž Zlato polje in obilica začimb Maestro: Sašev navdih za rižoto, ki jo lahko pripravite kot prilogo ali hitro in lahko večerjo.

Med kuhanjem sta nam Sašo in Jani razkrila še dva zelo pomembna trika, prvega s česnom, drugega pa z rožmarinom.

Zeliščna rižotka z začimbami Maestro in rižem Sant'Andrea - nora kominacija okusov in vrhunski tandem za nova kulinarična eksperimentiranja. | Foto: Zeliščna rižotka z začimbami Maestro in rižem Sant'Andrea - nora kominacija okusov in vrhunski tandem za nova kulinarična eksperimentiranja.

Daniela iz Kamnika je namreč vprašala: "Zanima me, kdaj moramo med kuhanjem jedi dodati česen, da se ne ožge in ne postane grenak."

"Česen pravzaprav lahko dodamo kadarkoli, odvisno od recepta.  Je pa res, da je treba biti med praženjem zelo previden, da ne zagreni," Danieli svetuje Sašo in pri tem poudarja, da je zato veliko bolj praktično uporabljati česen v granulah Maestro, ki ga svojim jedem lahko dodajate kadarkoli brez skrbi, da bi zagrenil okus.

Lidija iz Portoroža pa je prosila za kakšno idejo z rožmarinom. Sašo ga zelo rad uporablja pri različnih jedeh, tudi sladkih: "Prilega se k vsemu belemu mesu, perutnini, ribam, zajcu. Dodamo ga lahko vsem zelenjavnim jedem, od graha s panceto do zelenjavne ali ribje juhice. Rožmarin je sam po sebi zelo aromatičen in je idealen tudi za sladice. Panakota, aromatizirana z rožmarinom, rožmarinovo krhko testo, rožmarinov biskvit … Odlično!"

 | Foto: File brancina z zeliščno rižotko

Sestavine:

4 fileji brancina

liter neslane jušne osnove

1 čajna žlica suhega peteršilja Maestro

1 ščep česna v prahu Maestro

1 čajna žlica timijana Maestro

1 čajna žlica čebule v granulah Maestro

1 ščep rožmarina Maestro

1 dcl olivnega olja

sol

Jušni osnovi dodamo vse začimbe. Zavremo, pokrijemo in odstavimo. Riž popražimo v ponvi na olivnem olju. Zalijemo s 3 dl jušne osnove, zmanjšamo ogenj in počasi dušimo. Počasi dolivamo še preostalo jušno osnovo in kuhamo do mehkega. Na koncu vmešamo še olivno olje, solimo in postrežemo. File brancina popečemo v ponvi in postrežemo z rižotko.

Ne spreglejte