Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
20.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

šola Domen Valič Tadej Golob Franci Petek Lili Žagar Tin Vodopivec Brigita Bukovec

Četrtek, 31. 8. 2017, 20.09

6 let, 7 mesecev

Znani Slovenci in njihovi spomini na šolo in prvi šolski dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
matematika šola učenje otrok

Prvi šolski dan je za številne dan novih začetkov. Kako se ga spominjajo znani Slovenci, kakšen je njihov pogled na pomembnost šolskega uspeha in kdaj so prvič staknili cvek?

Jutri se začenja novo šolsko leto. Učence čaka 189 šolskih dni, sobota, 7. aprila, bo delovna.

Več o tem si lahko preberete v prispevku: Začenja se novo šolsko leto, računajte na delovno soboto.

Preberite še: Pot v šolo skozi oči osnovnošolca #360stopinj

Znane Slovence smo vprašali:

  • kako se spominjajo prvega šolskega dne,
  • ali strinjajo s predpostavko, da šolskih uspehov otrok ne smemo enačiti z njimi samimi,
  • kdaj so prvič dobili cvek.

Franci Petek, direktor Smučarske zveze Slovenije

SZS Franci Petek direktor | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Kampanji o pomembnosti šolskega uspeha podležemo tudi starši"

"Prvega šolskega dne se res ne spomnim, se pa spomnim male šole, ki sem jo leto dni pred vstopom v prvi razred obiskoval v šolski stavbi. Posebnega strahu pred prvim septembrom nisem nikoli čutil, saj sem vedel, da bom tam v družbi ljudi, v družbi pa se od nekdaj dobro počutim.

Opažam, da so otroci danes zaradi šole pod precej večjim pritiskom uspešnosti, kot smo bili mi. Žal tej kampanji večkrat podležemo tudi starši. V našem otroštvu tega ni bilo, starši niso tako podrobno spremljali, kaj počnemo v šoli, niso se vtikali v naše šolsko delo, niti ni bilo kaj posebej narobe, če je kdo dobival trojke ali dosegel dober uspeh namesto odličnega. Danes je seveda povsem drugače.  

Strinjam se s tem, da uspeh v šoli ne določa uspešnosti otroka, tudi stroka to dejstvo vedno bolj poudarja, vendar pa po drugi strani družba kaže ravno obratno. To ugotavljam po lastnih izkušnjah in opazovanjih."

Lili Žagar, voditeljica

Domen Valič, igralec

Domen Valič Andrej Škufca | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Najprej delo in disciplina, šele potem se lahko lotiš prostega sloga"

"Običajno sem se prvega šolskega dne veselil. Skrbno sem pripravil oblačila in si predstavljal, kako bo po počitnicah videti sošolka, ki mi je bila takrat všeč.

Posebnih praznovanj prvega šolskega dne pri nas doma nismo prakticirali, smo pa to namesto ob začetku počeli ob koncu šolskega leta, ko sem si privoščil gosti sok s smetano. Ne vem, ali je bila to takrat moja najljubša pijača ali sem se samo pretvarjal, da je. (smeh, op. a.)

Mislim, da otroka in njegove uspešnosti ali neuspešnosti ne gre enačiti s šolskim uspehom, čeprav je res, da je prav uspeh pomemben del otroštva. Po svoje te to zaznamuje in je pomemben del življenja. Sam zagovarjam načelo; najprej delo in disciplina, šele potem se lahko lotiš prostega sloga. (smeh, op. a.) Ali kot je dejal že Picasso: Najprej moraš obvladati pravila, šele potem jih lahko kršiš.

Z bratom sva bila od nekdaj obkrožena z učitelji, mama in babici so bile učiteljice in če oziroma kadar sva potrebovala pomoč pri šolskem delu, sva jo tudi dobila. Prvi cvek sem dobil v srednji šoli. Seveda sem bil šokiran, ampak so me sošolci hitro pomirili, da s tem postaneš frajer. Takoj sem se bolje počutil. (op. a.)"

Tadej Golob, pisatelj

Tadej Golob | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Pozabil na tiskano črko b

"Prvega šolskega dne se bolj megleno spominjam, se pa dobro spomnim prvega šolskega dne v drugem razredu. Zakaj? Ker sem pozabil, kako se napiše tiskano črko b. (smeh, op. a.) Običajno sem se prvega šolskega dne veselil, seveda predvsem zaradi sošolcev, s katerimi smo sicer tudi med počitnicami srečevali na igrišču.

Sam verjamem v to, da otrokove uspešnosti ne smemo enačiti z uspešnostjo v šoli, čeprav vem, da so to počeli naši starši. Tudi moji mami je moja uspešnost v šoli veliko pomenila. V osnovni šoli sem bil odličnjak, pa še danes ne vem, zakaj, saj se nisem prav veliko učil. Mislim, da je bila najslabša ocena, ki sem jo dobil, štirica. Prvi cvek sem staknil šele v srednji šoli, in sicer pri angleščini, a sem ga hitro popravil in od takrat nisem več imel težav.  

Kadar moja otroka dobita slabo oceno, se moram prav prisiliti, da odigram jezo, saj ne verjamem, da sta šola in šolski uspeh najpomembnejša stvar v življenju, ker nista. Sta le del življenja, in še to ne največji. Druge stvari so enako, če ne še bolj pomembne."

Dejan Roljič, podjetnik

Dejan Roljič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Premalo poudarka na delnicah in ekonomiji

"Pred kratkim sem dobil fotografijo prvega šolskega dne, na kateri z rumeno rutko stojim ob bratu in očiju. Ko sem bil še v vrtcu, sem očiju vedno težil, naj me pelje v šolo. Največkrat ob sobotah in nedeljah, ko je bila šola zaprta. Komaj sem čakal prvi šolski dan.

Spomnim se, da sem takrat spoznal Luka Planinca, ki še vedno dela z mano. Bilo je lepo, vsi smo bili sramežljivi, tihi, vsak se je želel malo izpostaviti, pokazati. Zelo mi je bilo lepo. Lepe spomine imam na vse šolske dni.

Sploh v osnovni šoli sem bil zelo zadovoljen s šolskim sistemom. Morda sem le pozneje pogrešal, da se nismo učili več o delnicah, ekonomiji, nismo dobili toliko uporabnega znanja."

Berta Golob, pisateljica in učiteljica

Berta Golob | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Prvi šolski dan daljnega leta 1939

"Prvi šolski dan? To je bilo leta 1939, to je v davni davnini. Spominjam se ga po velikih krokodiljih solzah, ker sem izgubila copate. Pozneje sem jih seveda našla. Začelo se je z jokom, a se je takoj nadaljevalo z lepim, mirnim šolskim življenjem."

Kako je prvi šolski dan doživljala kot učiteljica? "Zanimiv je bil. Otroci so vpili 'Ta nova, ta nova!' Dobila sem 6. b z nekaj kočljivimi učenci iz tako imenovanega prevzgojnega doma. Pa je bilo vse v redu.

Imam prav pretresljivo lepe spomine na zgodnja šolska leta. Čeprav je bilo tudi trpeče – mestne gospodične in tovarnarjeve hčerke so imele pentlje v laseh, jaz, krampast podeželjski otrok, pa … Kje pa, kje pa."

Tin Vodopivec, stand-up komik

Tin Vodopivec | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Prvi dan šole in začetek življenja v novem kraju

"Kar preveč dobro se spomnim prvega šolskega dne. Moj prvi dan šole je bil namreč tudi naš prvi dan življenja v Kranju, kamor smo se preselili iz Krškega. To pomeni povsem novo okolje, nove ljudi, skratka vse je bilo zame novo.

Zelo begajoče za majhnega sramežljivega fantka. Vsi smo dobili indijančke, sladico, ki sem jo videl prvič, zelo me je čudilo, saj niti malo ne spominja na ameriške domorodce. Po šoli sem prvič spal v novem stanovanju, tako da je bil ves dan kar intenziven.

Kar zadeva šolsko delo, se mi zdi pomembno, da otrok čim hitreje osvoji delovne navade in se zaveda, da so ocene ali druga oblika rezultata le odraz vloženega truda.

Ogromno "uspešnih" (kaj to sploh pomeni?) ljudi ni imelo pretiranega uspeha v šoli preprosto zato, ker jih ni zanimalo in niso bili skoncentrirani. Je pa res, da sem jaz svoje 'poslanstvo' dojel pri 24 letih, tako da če si pripravljen delati in se truditi, potem ni nikoli prepozno za nov začetek.

V osnovni šoli sem imel petke in sem bil na splošno kar priden učenec. Potem je prišla gimnazija in šok! Nepričakovano sem bil vprašan zadnjo snov pri biologiji. Pojma nisem imel! Doma nisem povedal za cvek, sem pa verjetno na skrivaj jokal. Mami sem povedal šele pozneje, ko sem oceno popravil, v slogu: "Imam eno slabo in eno dobro novico."

Brigita Bukovec, nekdanja atletinja

Brigita Bukovec | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed "Moram priznati, da se prvega šolskega dneva zelo slabo spominjam. Če me kdo spomni nanj, se mi najprej pred očmi izriše podoba, ko smo stali pred šolo, nato pa spoznali učiteljico. Bila je starejših let, mene pa je bilo zelo strah. Tega se spominjam, čeprav nas je potem vodila tri leta in smo se imeli zelo v redu.

Drugače pa je moj spomin na prvi dan, ki sem ga preživela v šoli, zelo meglen. Hodila sem v osnovno šolo Vita Kraigherja za Bežigradom. Je v neposredni bližini štadiona, tako da je kar vplivala na moje poznejše aktivnosti. (smeh, op. p.) Se pa s šolami bolj družim v zadnjih tednih, saj smo se z družino pred kratkim preselili v Švico, kjer sta sinova začela obiskovati osnovno oziroma srednjo šolo."


V zadnjih dneh so po družbenih omrežjih znova zaokrožile zabavne fotografije otrok, ki so jih starši vse navdušene posneli prvi šolski dan in nato znova čez nekaj dni, ko so bili otroci že nekoliko slabše volje. Vabljeni, da nam tudi vi na naslov siolfoto@tsmedia.si pošljete fotografije svojih malčkov na prvi šolski dan in nekaj šolskih dni pozneje.

Ne spreglejte