Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
14.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

3

Natisni članek

Varnost prvi šolski dan šolar varna pot

Četrtek, 31. 8. 2017, 14.22

6 let, 6 mesecev

Pot v šolo skozi oči osnovnošolca #360stopinj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

3

Šolarji | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Prvega septembra bo za nekaj več kot 21 tisoč šolarjev prvi šolski dan. Šolske torbe so pripravljene, pred šolarji pa je skorajšnja vrnitev v šolske klopi. Za tiste najmlajše je pomembno, da jih naučimo vseh pasti, ki jih čakajo na cesti oziroma poti do šole. Poglejte si varno pot v šolo skozi 360-stopinjsko kamero.

Otroci so najšibkejši udeleženci v prometu, njihova razigranost in nepredvidljivost sta prvo opozorilo, da morajo starši in odgovorni odrasli poskrbeti, da bodo dovolj zgodaj spoznali pravilno in varno vedenje na cesti.

"Pri otrocih težko govorimo o napakah. Vemo, da so razigrani, vedejo se svojim letom primerno, kar pomeni, da na svoji poti v šolo ali iz nje niso vedno pozorni na promet. Včasih se lovijo, igrajo, hitro se zgodi, da naredijo kakšno napako in stopijo na cesto ali pa spregledajo rdečo luč," razlaga Igor Velov iz Agencije za varnost prometa.

Preverite, kako je videti pot v šolo skozi oči prvošolke #360stopinj
Made by Viar360 Switch to fullscreen

"Preostali udeleženci moramo biti še bolj odgovorni"

Prečkanje ceste je za otroka veliko zahtevnejše, kot se zdi odraslim, zato je nujno, da se z njim o vseh pravilih pogovarjamo že od mladih nog.

"Preostali udeleženci, mi odrasli, moramo biti bolj odgovorni. Sploh ob začetku šolskega leta, ko vemo, da otroci znova pridejo na cesto. In temu primerno ravnati. O prvem šolskem dnevu se veliko pogovarjamo in do zdaj se na ta dan še nikoli ni zgodila večja nesreča. Na agenciji za varnost v prometu se trudimo, da je ta tema aktualna vse šolsko leto," pravi Velov.

V zadnjih dneh so po družbenih omrežjih znova zaokrožile zabavne fotografije otrok, ki so jih starši vse navdušene posneli prvi šolski dan in nato znova čez nekaj dni, ko so bili otroci že nekoliko slabše volje. Vabljeni, da nam tudi vi na naslov siolfoto@tsmedia.si pošljete fotografije svojih malčkov na prvi šolski dan in nekaj šolskih dni pozneje.

V prvem razredu mora odrasla oseba otroka peljati v šolo. Otroke je treba naučiti pravega ravnanja v prometu in jim biti ob tem za zgled, ob tem pa Velov dodaja, da tudi prehod za pešce ni absolutna prednost.

"Pešec mora poskrbeti sam zase in ima najkrajšo zavorno pot, najboljši pregled, sami morami biti tako razgledani oziroma se moramo imeti tako radi, da smo previdni," še dodaja Velov.

"Preprosto me pretrese - tudi sam sem namreč starš -, ko izvem, da je bila prometna nesreča na prehodu za pešce. To nam mora dati misliti. Ne smemo misliti, da imamo na prehodu absolutno prednost in da smo tam varni," opozarja Igor Velov. Njegovo razmišljanje si lahko pogledate v spodnji izjavi.  

Kako otroka naučiti prečkati cesto?

- Izbiramo najvarnejša mesta za prečkanje ceste,

- vedno ustavimo pred robom pločnika,

- otroka poučimo, da bo znal opazovati promet in presojati, kdaj lahko prečka cesto,

- če je mogoče, naj jo prečka takrat, ko se ne približuje nobeno vozilo.

Ne spreglejte