Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 1. 2014,
12.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

otroci igrače Barbie

Četrtek, 2. 1. 2014, 12.40

5 let, 6 mesecev

Z igračami odkriva svet, največ kritike leti na barbiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z izbiro igrač vplivate na otroško razmišljanje, z igro lahko omehčate kulturne spolne vzorce in razširjate otrokovo obzorje.

Igranje je simbol otroštva, pomembna aktivnost za otrokov razvoj. Igra ni le način preživljanja časa, temveč predstavlja tudi učenje. Igra otroke pripravlja na svet odraslih, skozi to namreč lahko preigravajo različne življenjske vloge in se učijo o svetu. Pri igranju z lutkami se punčke lahko postavijo v vlogo mater, dečki se vživijo v očete, z avtomobili pa se identificirajo s kulturnim moškim spolom.

V sodobnosti vse bolj poudarjajo različne vidike igranja, med katerimi so spodbujanje razvoja, socializacije, osvajanje vrednot in razvijanje mišljenja. S pravilno izbiro igrač lahko otroka pomembno vzgajamo tudi na tak način, širimo spolne kulturne vzorce in razširjamo njegovo obzorje.

Roza za punčke, modro za dečke Na YouTubu je posnetek Američanke Riley, ki se sprašuje, zakaj so igrače za deklice večinoma rožnate in za dečke modre. Mala Američanka je tako izpostavila pomembno vprašanje vzgajanja otrok v tipičnosti svojega kulturnega spola, pri čemer veliko vlogo igrajo prav stereotipi. Za njihovo razgrajevanje pa tako lahko veliko naredimo že z izbiro barv in otroških igrač.

Na izbiro najbolj priljubljenih igrač vplivajo starši. Več kot se boste z otrokom igrali z določeno igračo, raje jo bo imel, saj bo ugodje ob igranju želel podaljšati in obujati. Profesor pedagogike z washingtonske univerze Keith Sawyer, avtor serije člankov in knjig o vlogi igre med najmlajšimi, kot navajajo v 24.sata, izpostavlja, da so najboljše igrače tiste, ki niso ozko tematsko določene, kot so na primer podobe princesk in superherojev. Za otroka so veliko boljše igrače, s katerimi se lahko loti različnih iger. To so lahko lesene kocke, žoga, vlakci in podobno.

Manjša samozavest zaradi barbik Najslabše za punčke so barbike, še poudarja strokovnjak. Raziskava, ki so jo pred nekaj leti naredili na univerzi v Sussexu, je pokazala, da so bile deklice, ki so se igrale z barbikami, manj samozavestne. Punčke, ki so imele barbike, so imele tudi večjo željo po tem, da bi spremenile svoj videz, v starejši dobi pa naj bi zanje obstajala večja verjetnost, da bi se lahko spopadale z motnjami hranjenja. Med deklicami, ki so se z barbikami igrale pozneje, ne pred osmim letom, nanje to ni imelo posebej negativnih učinkov. Ob igri so se naučile le lepega oblačenja.

Pomembno je, da pri igri sledimo tudi posameznim interesom otroka. Če ima rad družabne igre, to razvijajmo, še posebej takšne, kot sta monopoly in scrabble, so dobre za razvijanje potrpežljivosti. V pravi meri so videoigrice lahko dobre za motoriko.

Ne spreglejte