SiolNET. Trendi Odnosi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Tržiču so gregorjevo proslavili kot še nikoli prej (foto in video)

0

termometer

 | Foto:
V Tržiču so letos izdelali rekordno število gregorčkov. Več kot 800 v OŠ Tržič, še nekaj sto pa v ostalih tržiških šolah in vrtcih. Upali so na vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, a se jim ni izšlo.

V Tržiču že dolga leta gojijo tradicijo, ko na predvečer gregorjevega, torej dne, ko se po ljudskem izročilu ženijo ptički, spustijo "vuč u vodo".

To pomeni, da lično izdelane hišice, ki jih že mesece prej skrbno in kreativno snujejo v šolah in vrtcih, spustijo po Tržiški Bistrici. Hišice so običajno postavljene na podlago iz stiropora, v notranjosti ali na "terasi" pa imajo prižgano svečko.

S tem simbolično oznanijo prihod pomladi in se spomnijo čevljarjev, ki so na ta dan prenehali z delom ob luči in prešli na dnevno svetlobo.

Letos so se praznika lotili še posebej zavzeto, saj so verjeli, da se bodo z rekordnim številom gregorčkov – več kot 800 so jih izdelali v osnovni šoli Tržič, več sto pa še v ostalih tržiških vrtcih in šolah – zapisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Žal se jim želja ni uresničila, saj so jim s sedeža knjige vseh knjig sporočili, da je običaj preveč lokalno naravnan in zato v knjigi zanj ni ustrezne kategorizacije.

Kljub temu, rekord je vendarle padel, saj še nikoli nikjer na svetu, v enem kraju, niso izdelali tako velikega števila gregorčkov. Iz mesta čevljarjev zato sporočajo, da razloga za slabo voljo in grenak priokus ni.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin