SiolNET. Trendi Odnosi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Tržiču so gregorjevo proslavili kot še nikoli prej (foto in video)

0

termometer

 | Foto:
V Tržiču so letos izdelali rekordno število gregorčkov. Več kot 800 v OŠ Tržič, še nekaj sto pa v ostalih tržiških šolah in vrtcih. Upali so na vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, a se jim ni izšlo.

V Tržiču že dolga leta gojijo tradicijo, ko na predvečer gregorjevega, torej dne, ko se po ljudskem izročilu ženijo ptički, spustijo "vuč u vodo".

To pomeni, da lično izdelane hišice, ki jih že mesece prej skrbno in kreativno snujejo v šolah in vrtcih, spustijo po Tržiški Bistrici. Hišice so običajno postavljene na podlago iz stiropora, v notranjosti ali na "terasi" pa imajo prižgano svečko.

S tem simbolično oznanijo prihod pomladi in se spomnijo čevljarjev, ki so na ta dan prenehali z delom ob luči in prešli na dnevno svetlobo.

Letos so se praznika lotili še posebej zavzeto, saj so verjeli, da se bodo z rekordnim številom gregorčkov – več kot 800 so jih izdelali v osnovni šoli Tržič, več sto pa še v ostalih tržiških vrtcih in šolah – zapisali v Guinnessovo knjigo rekordov. Žal se jim želja ni uresničila, saj so jim s sedeža knjige vseh knjig sporočili, da je običaj preveč lokalno naravnan in zato v knjigi zanj ni ustrezne kategorizacije.

Kljub temu, rekord je vendarle padel, saj še nikoli nikjer na svetu, v enem kraju, niso izdelali tako velikega števila gregorčkov. Iz mesta čevljarjev zato sporočajo, da razloga za slabo voljo in grenak priokus ni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin