Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 3. 2014,
14.26

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

materinski dan mama mati

Ponedeljek, 24. 3. 2014, 14.26

1 leto, 1 mesec

Slovenke se za otroka odločijo vse pozneje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Povprečna starost žensk ob rojstvu prvega otroka se je v Sloveniji od leta 2000 do leta 2012 povečala.

Statistični urad je na svoji strani po podatkih iz registrskega popisa prebivalstva Slovenije iz leta 2012 poskušal ugotoviti, ali obstajajo kakšne socioekonomske in druge razlike med ženskami, starimi od 25 do 39 let, ki so rodile vsaj enega otroka, in enako starimi, ki (še) niso rodile. Podatki se nanašajo na ženske, rojene v obdobju 1971–1985, torej v letih, ko je generacija njihovih mater še rojevala povprečno več kot dva otroka.

Povprečna starost žensk ob rojstvu prvega otroka se je povečala Povprečna starost žensk ob rojstvu prvega otroka se je v Sloveniji od leta 2000 do leta 2012 povečala s 26,5 leta na 28,9 leta. Med ženskami, starimi od 25 do 39 let, je 63 odstotkov mater. Skupaj so rodile 238 tisoč otrok ali v povprečju vsaka 1,75 otroka. S starostjo se delež mater seveda zvišuje: med 25-letnicami je rodila vsaka četrta, med 29-letnicami že vsaka druga, med 35-letnicami pa štiri od petih.

Najmanj mater med univerzitetno izobraženimi ženskami Sorazmerno največ mater med ženskami, starimi od 25 do 39 let, je bilo med tistimi, ki so imele osnovnošolsko ali poklicno izobrazbo (štiri od petih s to izobrazbo so že rodile), sorazmerno najmanj pa med tistimi, ki so imele univerzitetno izobrazbo (mati je bila vsaka druga).

Ženske s službo se odločijo tudi za materinstvo Stopnja zaposlenosti žensk v Sloveniji je v primerjavi z drugimi državami zelo visoka, v začetku leta 2011 je bilo med ženskami, starimi od 25 do 39 let, 76,3 odstotka zaposlenih. Zaposlenost je pomemben generator rodnosti, saj je delež mater samo med zaposlenimi ženskami večji od slovenskega povprečja. V preostalih treh skupinah glede na status aktivnosti je bilo najmanj mater po pričakovanju med študentkami, 14 odstotkov, med brezposelnimi ženskami pa je bil delež mater nekoliko manjši od slovenskega povprečja.

Babice že pred 40. rojstnim dnevom Ker je obravnavana skupina mater precej mlada, je velika večina njihovih otrok (97 odstotkov) mlajša od 18 let in živi večinoma še v svoji primarni družini. Zelo malo mater v tej starosti je že babic (približno 200), nekaj več njihovih otrok pa si je že ustvarilo lastno družino (224), vendar tretjina teh še vedno živi v istem gospodinjstvu s svojo materjo.

Ne spreglejte