SiolNET. Trendi Odnosi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slabe novice osebno, dobre po Facebooku

2

termometer

 | Foto:
Ljudje radi delimo novice z drugimi, saj tako dobimo potrditev ali tolažbo bližnjih. A načini, na katere sporočamo dobre ali slabe novice, se razlikujejo.

Ko se vam je nazadnje zgodilo nekaj dobrega, ste to bližnjim povedali po telefonu? Morda po Facebooku? Ali ste jih povabili domov na večerjo in oznanili novico? Znanstveniki ugotavljajo, da je medij, ki ga ljudje izberemo za sporočanje novic, odvisen od tega, ali so novice dobre ali slabe.

Kot v raziskavi, ki je bila ta mesec objavljena v reviji Computers in Human Behavior, ugotavljata Catalina Toma in Mina Choi, ljudje z drugimi enako pogosto delimo dobre in slabe novice, razlika je le v tem, kateri medij izberemo.

Tehnologiji navkljub je osebno sporočanje še vedno med bolj priljubljenimi načini, saj približno polovico novic sporočimo v živo. Sledita mu pošiljanje SMS-ov in telefonski klici, šele nato so na vrsti Facebook, elektronska pošta in spletni klepeti, precej manj pa so za osebne novice priljubljeni Twitter, videoklepet in bloganje.

So pa Twitter in kratka sporočila bolj primerna za sporočanje dobrih novic, medtem ko slabe novice najraje sporočamo po telefonu ali osebno, še posebej, če gre za zelo slabe novice. Po besedah Cataline Toma rezultati ne presenečajo, saj ljudje raje delimo dobre novice, pri slabih novicah pa imamo raje situacije, v katerih lahko takoj dobimo povratne informacije oziroma podporo, ki jo potrebujemo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin