Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 5. 2014,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zapeljevanje raziskava Scarlett Johansson

Petek, 16. 5. 2014, 10.57

8 let

Pozabite na videz, zapeljujte z glasom kot Scarlett Johansson

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko zapeljujemo, načrtno ali nezavedno spremenimo svoj glas, da bi se partnerju zdeli bolj privlačni.

Ženske, pozabite na seksi oblekice, visoke pete in zapeljivo ličenje, čas je, da stavite na svoj glas. Študija, objavljena v zborniku Journal of Nonverbal Behaviour, nakazuje, da veliko žensk manipulira s svojim glasom, da bi zvenele še bolj zapeljivo.

Študija – izvedli so jo na univerzi Albright – je zajela 80 študentov, 40 žensk in 40 moških. Prvo skupino so najprej prosili, da spregovorijo v običajnem tonu, nato pa iste besede spregovorijo še z drugačnim glasom, takšnim, kakršnega bi uporabili ob zapeljevanju. Zatem so jih raziskovalci prosili še, da spregovorijo v tonih, ki po njihovem mnenju izražajo samozavest, dominanco in inteligenco.

Druga skupina ljudi je nato posnetke poslušala v naključnem vrstnem redu in ocenjevala, kateri glasovi so zveneli bolj seksi.

Ženske niso toliko pozorne na razlike v tonu govora kot moški Izkazalo se je, da ženske, ki so ocenjevale moške glasove, niso zaznale razlik v tonih glasov, tudi pri tistih ne, kjer so se moški trudili zveneti bolj zapeljivo. Po drugi strani so moški ocenjevalci občutili razliko pri ženskih glasovih, zato raziskovalci sklepajo, da so moški veliko bolj dovzetni za spremembe v tonu govora.

Zakaj? Ženske, ki so se trudile govoriti bolj zapeljivo, so znižale svoj glas in upočasnile izgovarjavo, trudile pa so se zveneti bolj hripavo. Na lestvici od ena do sedem (pri čemer je sedmica nakazovala najbolj zapeljiv glas) so moški spremenjen govor v povprečju ocenili z 4,29, medtem ko so glasove, ki se jih ženske niso trudile spreminjati, v povprečju ocenili z oceno 3,45.

Zapeljujte kot Scarlett Johansson Nekaj podobnega lahko izvedete na naslednjem zmenku, a pazite, da ne boste zveneli preveč izumetničeno. Ne nazadnje pa bolj kot to, kako govorite, pri partnerju "zažge", kaj govorite. Učite se lahko kar od igralke Scarlett Johansson, ki je v filmu Her posodila glas računalniškemu programu z imenom Samantha ter dokazala, da je glas lahko tudi prekleto seksi.

Ne spreglejte