Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
18.18

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

noč čarovnic politična korektnost policija opozarja

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 18.18

6 let, 5 mesecev

Politična korektnost: v Kanadi za noč čarovnic prepovedali nekatere kostume #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Čarovnica iz Blaira

Severnoameriške izobraževalne institucije nad noč čarovnic: Potrebna je politična korektost. Slovenski policisti opozarjajo: Maske ne spadajo za volan.

Kanadske osnovne šole so v začetku oktobra staršem poslale seznam kostumov, ki jih otroci za noč čarovnic ne smejo nositi v šoli. Prepovedano se je obleči v predstavnike druge kulture ali rase, zato so se na seznamu znašli kostumi kavbojev in Indijancev, sužnjev, Romov, teroristov in podobno, poroča BBC.

Seznam je izdalo 51 šol v Ontariu, ki jim zdaj očitajo, da so politično korektnost vzele preresno. Claire Francoeur, predstavnica šolskega sveta, je za britansko televizijo povedala, da so smernice za otroške kostume, ki so jih prvič uvedli že lani, sprva prejele pozitivne odzive staršev. Pravi tudi, da se pritožujejo predvsem starši, ki bi želeli ponovno uporabiti kostume iz prejšnjih let, pa jih zaradi seznama ne morejo. Šolski svet želi z ukrepom vzbuditi spoštovanje do drugih kultur.

Različne kampanje za politično korektne kostume ob noči čarovnic

Podobne smernice se tudi drugod po Severni Ameriki uveljavljajo že nekaj let. Leta 2011 je univerza v Ohiu začela kampanjo Smo kultura, ne kostum, študentska organizacija univerze Waterloo pa je na družbenih omrežjih sprožila kampanjo Jaz nisem kostum. Tako tudi nekatere univerze prepovedujejo nošenje verskih pokrival, barvanje obraza, kot je tradicionalno za mehiški Dia de los Muertos oz. Dan mrtvih, in kože s črno barvo z namenom prikazovanja članov črnske kulture in oblačenja v gejše. 

Prepoved nošenja vseh kostumov na osnovni šoli

Osnovna šola v Winnipegu v Kanadi je šla še korak dlje in letos prepovedala nošenje vseh kostumov v šoli, poroča kanadska spletna stran Global news. Namesto tega lahko otroci sodelujejo v štirih tematsko obarvanih dneh, ko se bodo učenci oblekli podobno.

Tako so se odločili, ker so se predvsem starejši otroci v preteklih letih za noč čarovnic našemili preveč grozljivo in strašili mlajše otroke, nekateri so se počutili izločene, ker niso imeli tako dodelanih kostumov, spet drugi pa so bili zapostavljeni, ker njihove družine tega praznika ne praznujejo. Šola bo tako namesto dopoldanskih mask organizirala večerno praznovanje s številnimi aktivnostmi.

Globa za nošnjo maske med vožnjo znaša 120 evrov, opozarjajo slovenski policisti.
 | Foto: Reuters Globa za nošnjo maske med vožnjo znaša 120 evrov, opozarjajo slovenski policisti. Foto: Reuters

Policija v Sloveniji opozarja

V Sloveniji razen za organizatorje zabav za (študentsko) mladino noč čarovnic ni posebej pomembna. Pri nas je veliko bolj v ospredju pust, čas konca zime in začetka pomladi. V pustnem tednu maškare in različne pustne šeme preženejo hladen letni čas in ta čas bi lahko enačili s Halloweenom oz. nočjo čarovnic, ki ga slavijo predvsem v angleško govorečih državah.

Policija kljub vsemu ob noči čarovnic opozarja državljane: maske v noči na 1. november ne spadajo za volan. Ker bodo v sklopu noči čarovnic potekale različne prireditve in zabave, policija opozarja, da bo nošnja maske, lasulje, kostuma in podobnega za volanom kaznovana s predpisano globo 120 evrov. Dosledno je treba upoštevati tudi to, da se pri mejni kontroli mask ne nosi. Tako je tudi v času pusta, ko je nošnja mask prepovedana tudi pri obiskih banke ali menjalnice. Nepridipravi lahko namreč pustne prireditve izkoristijo za drzne tatvine ali rope.

Policisti opozarjajo vse voznike, naj ne uživajo alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Voznikom, ki se temu ne boste mogli upreti, svetujejo, da poskrbite za primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov v sklopu noči čarovnic. 

Vedno je treba prilagoditi hitrost vožnje stanju na cesti, prometnim razmeram, lastnemu znanju in izkušnjam. 

Svetujejo še, naj bodo deli mask, palice, orodje in drugi predmeti raje pospravljeni v prtljažniku, da ob nenadnem zaviranju ali prometni nesreči ne poškodujejo voznika.

Uporaba varnostnega pasa naj bo na seznamu prioritet voznika, še pravijo policisti.

Ideja za noč čarovnic: Sneguljčica

Noč čarovnic je kot nekakšen drugi pust vse bolj priljubljena med Slovenci. Sicer izvira iz keltskega praznika, 31. oktobra so po njihovem prepričanju mrtvi vstali iz grobov in obiskali svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, ki so se bali, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali hrup. Za oddajo Dan. pa je masko ustvarila naša maskerka Sarah Bamburač.

Ne spreglejte