Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
2. 12. 2014,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Umanotera

Torek, 2. 12. 2014, 15.54

8 let

Podarite del tropskega gozda ali obvezno gansko šolsko uniformo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred nami je čas zgoščenega obdarovanja. Izmenjave darov, ki so pri nas najpogosteje materializirani. A čeprav je tako, lahko pri tem izberemo tudi tiste z etično noto, lahko so tudi nepredmetni.

Darilo je oblika komunikacije med tistim, ki podarja, in tistim, ki ga prejme. S krogotokom darov vzpostavljamo določena razmerja oziroma so ti odraz različnih odnosov. Pa ne le to, saj z njihovo izbiro (lahko) izražamo svoje vrednote, predvsem pa tudi izpričujemo poglobitev v osebo, ki ji darilo poklanjamo.

In glede na to, da je v potrošniški noriji darilo pretežno izgubilo svojo simbolno vrednost, obstajajo iniciative, ki želijo tovrstni vsebinski vakuum napolniti z družbeno in okoljsko odgovornim pomenom. Zato je nastal katalog etičnih daril, pripravile so ga nevladne organizacije Umanotera, zadruga Buna, Pravična trgovine 3Muhe, Smetumet in Humanitas. V njem pa lahko najdete možnosti obdarovanja za najbližje in kolege ali zamisli za poslovna darila.

Darilo, ki postane odpadek "Decembra se zapodimo v trgovine in tam izbiramo ter kupujemo izdelke, za katere niti ne vemo dobro, kako so bili narejeni," na pasti nakupovanja opozarja Rene Suša iz društva Humanitas, kjer je ena od dejavnosti, ki se ji posvečajo v okviru globalnega učenja, tudi spopadanje z izzivi potrošništva.

Veliko stvari v krogotoku našega vsakdanjika k nam prihaja od daleč. In nastajajo v okoliščinah, ki jih ne bi podprli, če bi jih poznali. To s primerom ponazori Suša: to, kar pri nas razveseljuje otroke, govorimo o igrači, seveda, lahko v drugem delu sveta za otroka pomeni izkoriščanje, če gre za otroško delo.

Zato v nevladnih organizacijah, ki so se združile pri oblikovanju kataloga etičnih daril, opozarjajo na pomen poznavanja okoliščin, ki so v ozadju nastanka in poti vsakega izdelka. To naj bo zavezano načelom pravičnega trgovanja, torej, da je za opravljeno delo zagotovljeno pravično plačilo, da poznamo izvora izdelka in njegovih proizvajalcev. V to pa naj bo vključeno tudi do okolja odgovorno ravnanje in preglednost poslovanja.

Tovrstno obdarovanje je odgovorno. Izraža plemenitost tistega, ki ga podarja. In oplemeniti tistega, ki mu je podarjeno, ter po vsej verjetnosti januarja ne bo pristalo na javni izmenjavi bednih daril, ki ga že več let prirejajo v društvu Smetumet.

Z dogodkom v društvu, ki kritično premišljuje o sodobnem smetenju, tako zaprašena, zavržena in neuporabna darila, pa tudi tista brez kakršne koli čustvene vrednosti v okviru tega projekta spremenijo v (spet) uporabne predmete. Pa ne le to, saj pokažejo tudi, koliko poklonjenega je podarjenega v prazno. Torej, koliko daril že kmalu po izvršeni gesti lahko postane odpadek.

Lutke za brezskrbno leto Med etičnimi darili je bogata izbira, tako vsebinska kot tudi geografska, saj izvirajo iz različnih koncev sveta. V pravični trgovini 3Muhe je na primer mogoče najti lutke, ki odganjajo skrbi. To so tiste majhne podobe iz cunj, ki jim pred spanjem zaupate svoje obremenjujoče misli, položite jih pod vzglavnik, da bodo od tam odgnale vaše napetosti.

Sicer pa so tu še izdelki iz recikliranega stekla, čokolade, pravična kava Buna, karitejevo maslo in podobno.

V društvu Smetumet pripravljajo iz pisarniškega, industrijskega in drugega odpadnega materiala različne duhovite, estetske in uporabne izdelke. Ti nastajajo tudi po naročilu, kar pomeni, da so lahko še bolj po meri tako podjetja kot posameznika.

Nepredmetno poklanjanje V društvu Humanitas za letošnje obdarovanje ponujajo nematerialna darila, za katera pa menijo, da so kljub temu oprijemljiva. Še posebej za poslovna darila svetujejo izobraževalne delavnice o družbeno-okoljskih posledicah globalizacije in potrošniške družbe, za otroke pa izvedbo lutkovne predstave, ki govori o nepremišljenih človeških posegih v naravo.

Tu je še program botrstva, finančna podpora posameznim otrokom v Sloveniji, Gani, Keniji, Burkini Fasu. Pomagate jim pri njihovem šolanju, za to pa se lahko odločijo tako posamezniki kot podjetja. Na društvu Humanitas je v ta program, ki ga izvajajo že več kot 10 let, vključenih že 400 otrok.

Najem tropskega gozda in nakup obvezne šolske uniforme v Gani Nepredmetne poklone ponuja tudi Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. In sicer gre za Krilca, dobra dela, preoblečena v darila.

S tem, ko kupite Krilca, denar namreč podarite za dober namen po vašem izboru. Obdarovanec dobi čestitko z ilustracijo in pojasnilom, v kateri družbeno ali okoljsko odgovoren projekt je šel denar. Polovica teh je osredotočena na Slovenijo, drugi del pa na države nekdanje Jugoslavije in širši prostor sveta.

Kupite lahko na primer del tropskega gozda, s čimer pripomorete k preprečevanju njegovega izsekavanja, kupite lahko obvezno šolsko uniformo v Gani, zavarujete čebele, gospodinjstvu v Bangladešu zagotovite vodni filter in podobno.

V sedmih letih so podarili že 7.500 Krilc, s temi so zavarovali za skoraj 91 nogometnih igrišč tropskega gozda, skoraj 1.800 deprivilegiranih otrok v Sloveniji se je udeležilo ustvarjalnih delavnic, približno 1.200 kvadratnih kilometrov v Bosni in Hercegovini so očistili min in drugih nevarnih razstrelilnih teles, v Sloveniji so posadili 1.600 sadik redkih avtohtonih dreves in več kot 500 otrok iz Gane je prejelo obvezno šolsko uniformno.

Ne spreglejte