Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
27. 1. 2016,
16.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gospodinjstvo delo

Sreda, 27. 1. 2016, 16.23

8 let

Namesto kaj je žensko delo, se vprašajmo, kaj je najino delo

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Stereotipi o tem, kako morajo biti porazdeljene vloge v zasebnem življenju, vplivajo tudi na to, kako so vloge moških in žensk porazdeljene v javnem življenju.

Po raziskavi OECD moški v Sloveniji resda opravijo največ gospodinjskega dela na svetu, okoli 114 minut dnevno, a ga ženske zato dvakrat toliko, 214 minut dnevno. Nesorazmerno porazdeljena opravila doma lahko vplivajo na karierne možnosti in priložnosti vseh. Kot so dokazovali gostje današnje okrogle mize v Mestnem muzeju, spolni stereotipi spadajo le še v muzej. V sklopu projekta Uravnotežimo odnose moči med spoloma, ki ga izvaja ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ ), so na današnji okrogli mizi o usklajevanju zasebnega in poklicnega življenja z moderatorko Tino Deu, avtorico bloga Tina in fantje, govorili državna sekretarka ministrstva Martina Vuk, publicist in avtor kuharskih knjig Boštjan Napotnik, vodja marketinga v Union hotelih Anita Grbič in voditelj Boštjan Romih.

Kot je opozorila sekretarka na MDDSZ Martina Vuk, je Slovenija po indeksu enakopravnosti, ki ga meri Evropski inštitut za enakost spolov, blizu skandinavskim državam, vendar so, če pogledamo globlje, pri nas še vedno globoko zakoreninjeni stereotipi in predsodki, ki determinirajo poklicno pot posameznice ali posameznika.

V sedenju za računalnikom ni nič "naravno moškega" To je vidno že pri izbiri smeri izobraževanja, kjer je med tistimi s sedmo stopnjo izobrazbe kar 60 odstotkov žensk, a se to ne odraža na najvišjih položajih v politiki in gospodarstvu. Prav tako so opazna precejšnja nesorazmerja po področjih, saj v tehniki in naravoslovju prevladujejo moški.

"Prva informatičarka je bila ženska in v informatiki ni nič 'naravno moškega'. Sedenje za računalnikom ni odvisno od fizične moči, zato gre pri večjem deležu moških v tej panogi za stereotipe, ne za biološke predispozicije," je opozorila Martina Vuk.

Včasih je bil vzgled sosed, danes vse, kar ponuja popularna kultura Namesto tega, kaj je žensko delo, se moramo po njenem mnenju v zasebni sferi vprašati, kaj je najino delo, zato je v spletni muzej stereotipov, ki so ga predstavili danes, uvrstila stereotip, da sploh obstaja nekaj takega, kot je žensko delo.

Gostje okrogle mize so tako danes ugotavljali, da doma stereotipi pri porazdeljevanju domačih opravil ne igrajo več tako pomembne vloge kot včasih.

Boštjan Napotnik, ki je najraje v kuhinji, je izpostavil, da smo danes v stiku z več različnimi vzorci tudi zaradi popularne kulture. "Medtem ko je moj oče vzorce delitve dela lahko videl na vasi pri sosedih, sem jaz že imel prvi in drugi program televizije. Danes je teh vzorcev in informacij še bistveno več, zato se tudi toliko hitreje spreminjajo domače ureditve in porazdelitve obveznosti."

Od otrok ne moreš pričakovati nečesa, česar sam ne prakticiraš Martina Vuk je dejala, da je nekoč veljalo, da je ženska celotno nosečnost, pri porodu, dojenju in v prvih mesecih otrokovega življenja sama, zaradi česar se je stroga delitev dela po spolu začela že zelo zgodaj. Danes so moški vedno bolj udeleženi pri porodu, starševstvu in zato tudi pozneje opravijo več dela, ki so ga nekoč opravljale ženske.

Z merjenjem minut po njenem mnenju ne bomo prišli nikamor, pomembno je, da se avtonomno, neodvisno od stereotipov in pričakovanj v družbi dogovorimo za to, kako si bomo porazdelili delo in da se s tem oba ali obe v zvezi strinjata. "Od otrok ne moreš pričakovati nečesa, česar sam ne prakticiraš," je dodal Napotnik. "Isto je s porazdelitvijo opravil."

Popoldanska infrastruktura je pogosto vredna diplomskega dela Kot je ugotavljala Anita Grbič, je vedno bolj problematična kakovost preživljanja časa, saj vedno več dela nosimo domov, tudi sama priznava, da s partnerjem, potem ko gredo otroci spat, postorita še kaj za službo.

Podobno meni Boštjan Romih, ki pravi, da se tako moški kot ženske enako obremenjujemo, da smo premalo doma in da, ko je treba izpeljati načrt, čaramo. "Predvsem popoldanska infrastruktura je pogosto vredna diplomskega dela," se je pošalil Romih. Vsi udeleženci in udeleženke tako prisegajo na čare načrtovanja in usklajevanja, pa tudi na redno druženje s prijatelji in prijateljicami. Pri tem partnerja ne smeta pozabiti niti na čas, ki je namenjen samo njima.

Ne spreglejte