Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2016,
12.41

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ljubezen ljubezen spolnost Josip Broz Tito Jovanka Broz

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 12.41

2 leti, 11 mesecev

Ljubezenski nasveti Jovankine šivilje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Hrvaška modna oblikovalka Žuži Jelinek je šivala obleke številnim damam, ob tem pa jim delila ljubezenske nasvete, po katerih je zaslovela.

"Ženska mora imeti ljubimce. In če je tvoj mož boljši, ga bolj ceniš," je le eden izmed ljubezenskih nasvetov Žuži Jelinek, ki jih je delila v svojih kolumnah v hrvaški reviji Glorija. Legendarna kolumnistka in modna oblikovalka je pred dnevi v Zagrebu umrla v 96. letu.

Starše je pred smrtjo rešila s seksom Njena življenjska zgodba je bohotna in, kot je dejala v nekem intervjuju, bi vse še enkrat storila enako. Rodila se je v Budimpešti, v revni židovski družini gluhonemih staršev, ki so se kmalu po njenem rojstvu preselili v Zagreb. Izučila se je za šiviljo, šolala se je v Parizu pri Nini Ricci. Mimogrede – govorila je sedem jezikov.

Ko se je začela druga svetovna vojna, so ustaši ubili vse tri njene brate, starša pa so hoteli poslati v Jasenovac. Pozneje je priznala, da je staršem življenje rešila tako, da je spala z italijanskim oficirjem. Odšla je v partizane, po vojni pa v Ameriko, čeprav ji je Josip Broz Tito ponudil mesto direktorice makedonske tekstilne tovarne. Ker ga je zavrnila, jo je razglasil za sovražnika naroda in ji predlagal, naj se izseli. In se je – v Švico.

Leta 1964 se je vrnila v Zagreb, tokrat na poziv Jovanke Broz, ki si je zaželela njenih mondenih oblek. Obleke je šivala tudi ženam pomembnih jugoslovanskih politikov, modne nasvete pa je dajala celo Titu. V tujini je veljala za najbolj znano modno oblikovalko za železno zaveso.

Štiri poroke, dve ljubezni Poročila se je štirikrat: prvič iz ljubezni, a jo je mož prevaral s hišno pomočnico, po njem pa je kljub vsemu obdržala priimek.

Drugič je v zakon skočila zaradi švicarskega državljanstva s švicarskim odvetnikom, tretjič z jugoslovanskim ministrom za ribištvo, in to iz maščevanja, nazadnje pa pri osemdesetih z upokojenim sodnikom, za katerega trdi, da ga je iskreno ljubila, ker je poznal vse njene skrivnosti. "Za ljubezen se je vredno bojevati, ker je vredno živeti le za ljubezen," je zatrdila v enem svojih številnih intervjujev.

"Bodite gospodar svojega življenja" Še bolj kot po oblekah je od leta 1994 slovela po svojih ljubezenskih nasvetih. Ženskam je svetovala, da naj si "privoščijo vsakega frajerja, ki si ga zaželijo, ker bi jim lahko pozneje bilo žal zaradi izgubljenih priložnosti". Prepričana je bila, da je seks najpomembnejša stvar v življenju, in večkrat je poudarila, da svojih številnih ljubimcev ni štela.

Njeni ljubezenski nasveti so zbrani v 11 knjigah in več kot tisoč kolumnah. Njene najbolj odmevne kolumne so imele naslove, kot so Ni življenja brez seksa, Življenje je eno, a moških je mnogo ali pa Ne bodite same v postelji.

Svoj zadnji nasvet pa je zapisala novembra lani, v svoji zadnji kolumni: "Bodite gospodar svojega življenja. In ljubite."

Ne spreglejte