Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2016,
20.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

otroci gostilna starševstvo starši restavracija

Četrtek, 16. 6. 2016, 20.49

6 let, 6 mesecev

Kako z otrokom v vrhunsko restavracijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Z otrokom v restavracijo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Večkrat kot bo otrok obedoval v restavraciji, hitreje bo osvojil gostilniški bonton.

Ali bi si upali s predšolskim otrokom v restavracijo, kot sta Maxim ali JB? Za starše je obedovanje v restavraciji z otroki lahko nočna mora. Prvič zato, ker se ne morejo skoncentrirati na odlično hrano, drugič zato, ker so v nenehnem strahu, da bodo njihovi otroci v restavraciji naredili kakšno lumparijo, v najhujšem primeru spotaknili natakarja.

Otrokom vstop ni prepovedan

Uživati v restavraciji v družbi otrok je vsekakor mogoče, le da morajo biti tako restavracija kot starši malce bolj fleksibilni. Nekateri lokali res niso otrokom prijazni in v kotu jedilnice nimajo otroškega kotička, ker morajo pač skrbeti za svoj ugled elegantnih in prav nič zabavnih ustanov. Otroke že ob prihodu pogledajo postrani, zato imajo starši pred takimi lokali preveč strahospoštovanja.

Obiskovanje različnih restavracij širi obzorja tako o hrani kot o bontonu tudi otrokom, ne le odraslim. | Foto: Thinkstock Obiskovanje različnih restavracij širi obzorja tako o hrani kot o bontonu tudi otrokom, ne le odraslim. Foto: Thinkstock

Po drugi strani pa: če v takšnih restavracijah ne želijo, da bi goste motili otroci, naj - če si upajo – vsaj na svojih straneh objavijo, da otroci niso zaželeni. Če je postalo sprejemljivo, da se nekateri resorti, hoteli in bazeni razglašajo kot prostori brez otrok, naj to počnejo tudi restavracije, ki med svojimi mizami ne želijo otrok.

Do tedaj pa – starši, pogum! To, da imate otroke, ne pomeni, da ste obsojeni le na ocvrti krompirček, hamburgerje in pico v okrepčevalnicah, ki imajo tudi otroško igrišče. Ne nazadnje obiskovanje različnih restavracij tudi otrokom širi obzorja tako o hrani kot o bontonu.

Obisk v času brez gostov

Velja pa upoštevati nekaj pravil. Prvo je, da obisk načrtujte tedaj, ko je restavracija manj zasedena, običajno v času po kosilu in pred začetkom večerij, nekje med četrto in šesto popoldan. Recimo, da je načrtovanje obiska v tem času obzirnost do drugih gostov, saj tekanje malčka ne bo motilo polne jedilnice. Po drugi strani pa bo imelo tudi strežno osebje več časa, da se posveti malčkom. Kdo ve, morda starši celo ulovijo petnajst minut miru, ko bi se natakarji prelevili v varuške.

To, da imate otroke, ne pomeni, da ste obsojeni le na ocvrti krompirček, hamburgerje in pico v okrepčevalnicah, ki imajo tudi otroško igrišče. | Foto: Thinkstock To, da imate otroke, ne pomeni, da ste obsojeni le na ocvrti krompirček, hamburgerje in pico v okrepčevalnicah, ki imajo tudi otroško igrišče. Foto: Thinkstock

Pametno je tudi, da ob rezervaciji poveste, da bodo z vami otroci. V nekaterih restavracijah bodo tako obzirni, da bodo malčkom pripravili posebno kosilo, čeprav to ni na jedilnem listu. Otroci morda ne bodo navdušeni nad visoko kulinariko, zato vnaprej naročite krompirček.

Obvezna zabava in visoka napitnina

Sicer pa tudi za obisk vrhunskih restavracij veljajo enaka pravila kot za obisk picerij in ta so odvisna od starosti malih gostov. Vedno je treba s seboj imeti nekaj za kratkočasje. Barvice in papir so primerna rešitev, čeprav so priljubljene tudi risanke na mobilnem telefonu. Pri otrocih, ki so mlajši od dveh let, je najbolje, da jih takoj posadite v otroški stolček čim dlje od namiznega prta. Pri malo večjih otrocih je včasih dovolj zabavno že to, da jim razlagate, kaj je na krožniku in kako so to skuhali.

Po obedu osebju vsaj pomagajte počistiti neizogibno zmešnjavo. | Foto: Thinkstock Po obedu osebju vsaj pomagajte počistiti neizogibno zmešnjavo. Foto: Thinkstock

Neizogibno je tudi, da bo otrok slej ko prej začel tekati po restavraciji. Pri tem ni nujno, da ste kot pes ovčar nenehno ob njem. To je lahko tudi priložnost, da v miru pojeste, kar imate na krožniku, še posebej, če restavracija ni polna gostov.

Pravila bontona prav tako narekujejo, da za seboj tudi počistite. No, vsaj pomagajte počistiti zmešnjavo, ki je gotovo nastala po otrokovem obedu. Mnogi starši pa priporočajo, da, čeprav to pri nas ni navada, strežno osebje nagradite z bogato napitnino. Tako boste v rahli prednosti, ko boste prihodnjič v isto restavracijo prišli z malo starejšimi otroki.

Ne spreglejte