Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 6. 2015,
11.48

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miha Kramli marihuana mali junaki

Sobota, 6. 6. 2015, 11.48

2 leti, 6 mesecev

"Kajenje marihuane ni bilo, ni in nikoli ne bo zdravilno!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Konoplja je zdravilna, a le če se jo pravilno uporablja. Koristna je, če je predelana v pršila, mazila, olja in kapljice, in obratno, škodljiva, kadar se jo uživa s kajenjem."

Kdaj je marihuana koristna in kdaj smrtno nevarna?

Čeprav se zadnje čase veliko govori o uporabi konoplje oziroma njenih učinkovin v zdravilne namene, Miha Kramli, vodja ambulante za zdravljenje zasvojenosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica, v zvezi s tem ne pušča niti trohice dvoma:

"Kajenje marihuane nikoli ni bilo, ni in nikoli ne bo zdravilno!

V trenutku, ko marihuano prižgemo, se zdravilne snovi, ki jih vsekakor vsebuje, spremenijo v strupene. Kajenje marihuane ni nedolžno, lahko povzroča rakasta obolenja, žilne bolezni in bolezni dihal," opozarja Kramli.

Konoplja v zdravstvene namene naj bo pravilno odmerjena

Konoplja, ki se jo predela v kapljice, pršila, mazila in olja, se uporablja v zdravstvene in medicinske namene. "Ne zato, ker bi s tem zdravili, ampak zato, ker lahko tako lajšamo bolečine in simptome raznih bolezni," pojasnjuje Kramli.

"Raziskave kažejo, da takšna uporaba konoplje vpliva na zdravljenje raka, multiple skleroze in še bi lahko naštevali. Pri tem je pomembno to, da so snovi primerno odmerjene, saj vsaka bolezen potrebuje svoj odmerek zdravil. S pravilnim odmerkom primerno doziramo tudi THC in preostale snovi iz konoplje, medtem ko po drugi strani kajenje marihuane ne more zagotoviti pravilnega odmerjanja, nasprotno, lahko je celo škodljivo."

Nove ugotovitve na področju uživanja marihuane

Na področju raziskovanja marihuane in njenih učinkov strokovnjaki vsak dan prihajajo do novih spoznanj, a se po mnenju Kramlija o njih premalo javno govori.

Tako je zdaj na primer znano, da uživanje marihuane oziroma snov THC, ki jo marihuana vsebuje, lahko sproži negativne speče gene naših prednikov (na primer, da so bili kockarji, narkomani …) ali pa zavira aktiviranje pozitivnih genov oz. jih celo uniči (na primer, da so bili predniki nadarjeni glasbeniki, matematiki ali jezikoslovci).

"Tega sicer ne moremo trditi z gotovostjo, lahko pa to sklepamo na podlagi primerov iz naše ambulante. Ta ugotovitev je še posebej nevarna za mlade ljudi, saj to pomeni, da kajenje marihuane prebuja določene speče gene njihovih prednikov, ki se lahko kažejo tudi v obliki različnih obolenj," pojasnjuje Kramli, soustvarjalec vseslovenskega družbeno-odgovornega programa Ne-odvisen.si, ki starše ozavešča o pasteh sodobne vzgoje.

Zakaj je kajenje marihuane lahko smrtno nevarno?

Kramli prav tako zavrača trditve, da marihuana še nikoli ni povzročila smrti. "To ne drži, posredno jo lahko. Ravno pred dnevi smo testirali skupino dijakov, ki so uživali marihuano. Testi so pokazali, da so imeli v krvi sledi heroina, poživil … To pomeni, da bi bilo uživanje alkohola po kajenju marihuane lahko smrtno nevarno, saj bi lahko privedlo do zastoja dihanja.

Treba je vedeti, da je na trgu ogromno vrst marihuane, od marihuane, ki je namočena v amonijak, halucinogene do gensko spremenjene marihuane, ki je lahko smrtno nevarna, saj upočasni reflekse ter omejuje zaznavanje globine, širine in dolžine, kar lahko vodi tudi v povzročitev nesreče in posledično smrti," pravi Kramli in v šali doda, da pa seveda nihče ne bo umrl zaradi uživanja doma pridelane marihuane oziroma "domačice".

Mlade je treba ozavestiti

Ker raziskave kažejo, da konoplja oziroma marihuana ni nedolžna substanca, je treba mlade podučiti, kdaj je zdravilna in kdaj se jo lahko uporablja v zdravstvene namene oziroma kdaj je škodljiva ali celo smrtno nevarna.

"Teh dezinformacij je ogromno. Mladostniki namreč verjamejo, da je kajenje marihuane manj nevarno od pitja alkohola ali kajenja cigaret, ker so zbombardirani in zmanipulirani z različnimi podatki z ulice. Ravno zato je tako pomembno, da mladostnik dobi realne podatke."

Zmota številka 1: Marihuana ne sprošča, naredi te odsotnega

Čeprav najstniki kot razlog za kajenje marihuane večkrat navajajo potrebo po omami in sproščanju, pa Kramli poudarja, da kajenje marihuane ne prinaša sprostitve, temveč gre zgolj za odsotnost oziroma omamljenost.

"Ko smo omamljeni, občutimo kar 70 odstotkov manj, kot bi občutili v realni situaciji, zato je vožnja pod vplivom marihuane lahko zelo nevarna."

Zmota številka 2: Kajenje marihuane ni pripomoček za učenje. Nasprotno!

Potem ko se je pred časom na enem od spletnih portalov pojavil članek o tem, da kajenje marihuane pomaga pri učenju, se je na Kramlija obrnilo kar nekaj staršev, ki so preverjali informacijo, ki je tako razvedrila njihove otroke.

"Nič od tega seveda ne drži," opozarja. "Snovi, ki jih vsebuje marihuana, ne krepijo volje, niti ne povečujejo koncentracije, ampak delujejo ravno obratno. Kajenje marihuane povzroča odsotnost ljudi, ki odtavajo tako od šolskih kot tudi od drugih obveznosti."

Raziskave kažejo, da večina otrok, ki marihuano začnejo kaditi že v osnovni šoli, to s težavo dokonča, srednje pa večinoma sploh ne. So pa po drugi strani tudi primeri, ko ljudje kljub kajenju marihuane končajo osnovno in srednjo šolo, pa tudi fakulteto.

"Težave večkrat nastopijo šele v zrelih letih, ko morajo ljudje sprejeti spremembe. Pravijo, da opažajo luknje v spominu in zmanjšano pozornost, to pa pripisujejo marihuani."

Če najdete marihuano, jo nesite na policijo

Kramli svetuje, naj starši, ki pri otrocih naletijo na "travo", to odnesejo na policijo ali v laboratorij. "Če v bližini ni ambulante za zdravljenje odvisnosti, naj jo odnesejo na policijo, kjer jo bodo testirali in se v primeru nevarne substance ustrezno odzvali. Ne skrbite, danes so na policiji in v drugih ustanovah že toliko ozaveščeni, da take primere znajo pravilno obravnavati in vas za to ne bodo preganjali."

Ne spreglejte