Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 6. 2015,
18.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mali junaki

Sobota, 27. 6. 2015, 18.51

8 let

Družabne igre za krepitev družinskih vezi in učenje timskega dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Začelo so se desettedenske počitnice in prosti čas je odlična priložnost, da odkrijete nove družabne igre, poleg sebe pa navdušite tudi otroke ter spodbudite svojo in njihovo kreativnost.

Družabne igre so sestavni del našega življenja. Ob njih se sprostimo in za trenutek pozabimo dogajanje okoli nas. "Poleg sprostitve so družabne igre lahko tudi koristno orodje pri razvoju in učenju otrok ter hkrati pomemben povezovalni element med starši in otroki," razloži Irena Tomažin iz Zavoda Kalejdoskop.

Sproščeno reševanje problemov Igra otroku omogoča, da se razvija na zaznavno-gibalnem, čustvenem, socialnem in spoznavnem področju. Dobra didaktična igra povečuje otrokovo motivacijo, razmišljanje in znanje, prilagajanje, sproščeno reševanje problemov in zasledovanje ciljev ob upoštevanju vnaprej določenih pravil.

"V današnjem času, ko klasične igre 'tekmujejo' za pozornost otrok z novimi tehnološkimi različicami, si bodo pozornost otroka pridobile le najbolj inovativne. Pri tem pa imamo pomembno vlogo tudi starši, ki z ustreznim pristopom otroka lahko spodbudimo in usmerimo k razvojno višjim in zahtevnejšim ravnem igralne dejavnosti," nadaljuje Irena Tomažin.

V Zavodu Kalejdoskop tako predstavljajo novo različico klasične igre človek ne jezi, ki jo igramo že več stoletij. "Novejša različica te klasične igre, človek ne jezi se evolucija, prinaša posebno novost, to je 12-stranska kocka 'dodekaeder', ki vsebuje dvakrat po šest pik v belih in črnih barvah.

Dodekaeder je boljši približek krogli kot pa navadna igralna kocka in zato se vrti bolje in hitreje ter preprečuje nameščanje pri metu kocke. Spremembo pri novi različici igre je doživela tudi klasična figurica, ki se je razvila v avtomobilček," razloži Tomažinova. Igro človek ne jezi se evolucija so tako prvič predstavili v Mariboru na Festivalu iger.

Skozi družabne igre otroci lažje delijo svoja razmišljanja o življenju Družabne igre oblikujejo in razkrivajo otrokov značaj in izražajo njegovo naravo. Z njihovo pomočjo je mogoče precej natančno in verodostojno proučevati, razčlenjevati in razbirati značajske lastnosti in vedenjske posebnosti posameznikov. Poleg tega pa sproščene, igrive družabne igre pri otroku prebudijo kreativnost in nove zamisli pri snovanju pravil igre.

"Pri metu dveh igralnih kock recimo pike lahko seštevamo ali odštevamo, tudi množimo. Tako imajo že najmlajši otroci priložnost, da postopoma spoznavajo svet števil.

Poleg krepitve samozavesti pa sproščeno vzdušje otroka pogosto privabi k temu, da staršem med igro spontano zaupa tudi svoje izkušnje in razmišljanja o življenju, šoli, o svojih željah in pričakovanjih, ki jih sicer ne bi delil s starši," sklene Irena Tomažin.

Ne spreglejte