SiolNET. Trendi Odnosi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čustva so kriva za velik del zapletov v službi

3

termometer

Čustvena inteligenca je sposobnost obvladovanja sebe in odnosov z drugimi, na delovnem mestu pa naj bi bila celo pomembnejša kot inteligenčni kvocient.

Ko govorimo o človekovih sposobnostih, se pogosto opiramo na njegov višji inteligenčni kvocient, IQ, a dejstvo je, da je bolj pomemben naš EQ, torej čustvena inteligenca. Gre za sposobnost obvladovanja čustev, njihovo prepoznavanje, uporabo in razumevanje, kar oblikuje našo javno vedenje in podobo.

Dogaja se namreč, da so visoko izobraženi in inteligentni ljudje z veliko izkušnjami manj uspešni od tistih z visoko razvito čustveno inteligenco. Na srečo to lahko razvijamo do konca svojega življenja. Čustvena inteligenca je sicer tudi dedna, a se je večinoma priučimo in jo oblikujemo vse življenje. O tem obstaja veliko literature, ki vam lahko pomaga pri razvoju čustvene inteligence, nekateri pa jo razvijajo s pomočjo meditacije ali psihoterapije.

Čustvene spretnosti delimo na osebne in družbene, prve na delu kažemo s samozavedanjem, prepoznavanjem svojih čustev in z motivacijo, ki se kaže v optimizmu in težnji k izpolnitvi ciljev. V družbi pa to kažemo z razumevanjem drugih, sposobnostjo timskega dela, navezovanjem stikov ter tudi z vplivnostjo in sposobnostjo vodenja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin