SiolNET. Trendi Odkrivaj Slovenijo
Vsebino omogoča Mastercard
  • Messenger
  • Messenger

Zelenci: kjer se rojeva najdaljša slovenska reka

Zelenci
Foto: Srdjan Cvjetović
Vsebino omogoča Mastercard

Območje Zelencev ni le geološka posebnost, temveč skupaj s kuliso okoliških vrhov prava paša za oči, ki se prikaže po le nekaj minutah hoje od najbolj severozahodne glavne ceste v Sloveniji.

Ko se naslednjič peljete po regionalni cesti med Ratečami oziroma Planico in Kranjsko Goro, si vzemite (vsaj) dobre pol ure časa za znamenitost, ki vas pričakuje nedaleč od parkirišča na približno pol poti med Ratečami in Podkorenom (če se peljete iz Rateč, bo to na desni strani).  

Hoje boste sicer potrebovali le dobrih pet minut v eno smer, pa še to brez višinske razlike, v preostalem času pa boste uživali v naravi, ki vas bo tam dočakala. Pot je preprosto dostopna v vseh letnih časih, narava pa je vsakič precej drugačna, a vedno čudovita.

Značilno zeleno

Zelenci, ki ležijo na nekaj več kot 830 metrih nadmorske višine, so talni izvir Save Dolinke, ki skupaj s Savo Bohinjko, ko se združita nedaleč od Radovljice, tvorita najdaljšo slovensko (in nekoč tudi jugoslovansko) reko Savo – po Sloveniji teče svojih približno 220 kilometrov, nato zunaj nje do izliva v Donavo še dobrih 770 kilometrov. Struga Save Dolinke se oblikuje nekoliko nižje od Zelencev pri vasi Podkoren.

Že prvi pogled jasno ponazori, od kod ime Zelenci: jezerce v močvirnatem območju Blata, za katerega so ugotovili, da je ostanek nekdanjega večjega Korenškega jezera, je izrazito močne in zapeljive zelene barve.

Pozornejši obiskovalci bodo v vodah Zelencev hitro uzrli potočno postrv, v okolici pa domujejo tudi nekatere ogrožene živalske in rastlinske vrste. Pozornejši obiskovalci bodo v vodah Zelencev hitro uzrli potočno postrv, v okolici pa domujejo tudi nekatere ogrožene živalske in rastlinske vrste. Foto: Srdjan Cvjetović

Voda na Zelence priteče podzemno iz Tamarja. Zelenci so edinstveni primer v Sloveniji, da porozno jezersko dno stalno prepušča talno vodo, ki tako prihaja na površino, kot da bi izhajala iz nešteto vulkančkov, zato so to območje, natančneje 14 hektarjev, leta 1992 razglasili za naravni rezervat.

V zimskem času, ko pokrajino neredko prekrije sneg, ledena skorja vendarle ne uspe premagati jezerske vode, katere temperatura se tudi v najbolj mrzlih dneh ne približa zmrzišču. Na svojem najglobljem delu je jezero na Zelencih globoko do treh metrov.

Celo ko zima pokaže svoje zobe, ledeni skorji ne uspe premagati jezerske vode Zelencev. Celo ko zima pokaže svoje zobe, ledeni skorji ne uspe premagati jezerske vode Zelencev. Foto: Jure Gregorčič

Udoben obisk brez oškodovanja narave

Pozornejši obiskovalci bodo v vodah Zelencev hitro uzrli potočno postrv, v okolici pa domujejo tudi nekatere ogrožene živalske in rastlinske vrste. Hojo po močvirnatem območju lajšajo urejene poti, tudi z lesenim mostovjem, ob katerih se vrstijo informativne table, ki bodo gotovo spodbudile k še natančnejšemu opazovanju.

Še boljši razgled na celotno območje, ki mu kraljujejo okoliški mogočni vrhovi Visoke Ponce, Jalovec, Ciprnik, Vitranc in Špik, pa ponuja enonadstropni leseni razgledni stolp. A vse te urejene poti in razgledne ploščadi nisi samo za udobje obiskovalcev, temveč tudi za varovanje tega posebnega in hkrati zelo občutljivega in ranljivega naravnega zaklada.

 

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin