Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2017,
16.40

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

Mastercard Piran Odkrivaj Slovenijo advertorial Anna Maria Omarczyk

Četrtek, 17. 8. 2017, 16.40

2 meseca

V čem je bil Piran boljši od Londona in Benetk?

Vsebino omogoča Mastercard

Kakšno bi bilo poletje, če se ne bi potopili v raziskovanje kakšnega obmorskega mesta. Naša najnovejša blogerka Anna Maria Omarczyk nam je pokazala skrivnosti romantičnega Pirana.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Na potepanje po naši državi nas je v prejšnjih mesecih najprej popeljal Omar Escobar, posebno prepletanje med slovensko in portugalsko kulturo je v štirih blogih iskal Portugalec João Costa, nazadnje pa smo Slovenijo pogledali še skozi oči mlade Poljakinje Agnieszke in Ukrajinke Inne.

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Moje ime je Anna Maria Omarczyk in sem Poljakinja, ki še kar dobro pozna Slovenijo. Med drugim sem turistična vodnica in v načrtu sem imela predstaviti najmanj znane slovenske kraje.

Srce mi žal ni dovolilo, da ne bi predstavila enega od svojih najbolj priljubljenih krajev, čeprav bo morda kdo rekel: "Ah, preveč komercialno."

Ko se potopite v osrčju slovenske Istre

Piran – biser slovenske Istre, katerega ime izvira iz grške besede "pyr", kar pomeni ogenj. Prav taka je njegova oblika, oblika ognjene bakle, mesto je namreč bilo kot svetilnik za ladje, ki so plule v bližnjo grško kolonijo Aegido na območju današnjega Kopra. In prav za njim je najboljši sladoled – ne povem, kje – sami ga boste našli.

Piran je zame mesto arhitekture, umetnikov in glasbe. Prav na vsakem koraku se počutim, kot da bi se sprehajala po Benetkah, le brez gneče in hrupa. Edini zvok, ki me spremlja, je zvok čudovite ure in šumečega morja.

Obožujem zgodovino tega mesta, ki sega do Bizantinskega cesarstva, spremlja pa jo skoraj petsto let trajajoč beneški vpliv.

Na obzidje, od koder je razgled nad tri države

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Nad mestom vzhaja dih jemajoče obzidje, ki je bilo zgrajeno med letoma 1470–1534. Dandanes imamo sedem zelo lepo ohranjenih mestnih vrat, nekdanjih vhodov v mesto. Dobra ideja za družinsko dogodivščino v Piranu? Najdite vseh sedem vrat: prva in druga Rašporska vrata, Mestna vrata Marčana, Miljska vrata, Dolfinova vrata, Poljska vrata in Baročna vrata sv. Jurija.

Vredno poudarka je dejstvo, da se je mesto Piran leta 1991 pridružilo mednarodnemu združenju Prijateljski krog obzidnih mest s sedežem v angleškem mestu Tenby. Leta 1998 je bilo srečanje županov obzidnih mest prav v občini Piran.

Benečanka. | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Središče mesta, kjer je vse na dlani

Čudovita paleta arhitekture, ki nas spremlja na vsakem koraku. Za tiste, ki ne marate hoje, je že dovolj, da se postavite na sredino glavnega trga. Tartinijev trg je najlepša točka za vse oboževalce arhitekture. Od čudovite cerkvice sv. Petra, ki stoji od leta 1272, kamnitih 15 stoletnih stebrov, baročne stavbe ob rojstni hiši Giuseppeja Tartinija do občinske palače, sodne palače ter čudovite Benečanke. Ni konca pri naštevanju, hkrati pa se ne neha niti moje navdušenje.

Iz srca priporočam ogled Tartinijeve hiše, da si lahko pobliže zamislimo podobo tako velikega glasbenika. Zagotovo vreden ogleda je tudi Pomorski muzej Sergeja Mašere, ki nas popelje v pomorsko zgodovino obalnega območja. Seveda ne smemo pozabiti na izjemno zanimivo Benečanko in njeno ljubezensko zgodbo. Nič manj zanimiv ni akvarij, kjer lahko spoznamo podmorski svet. Oglejte si tudi mestne galerije: Piran, Meduza, Duka in galerijo Hermana Pečariča.

Vse poti vodijo v kraj prave ljubezni

Piran je moja prva "ta prava" ljubezen. Čudim se, ko poslušam pritožbe obiskovalcev, kako težko je sploh priti do mesta, kako je težko je najti parkirišče ...

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Poti do Pirana je veliko. Lahko se pripeljemo z avtomobilom in parkiramo na dveh velikih parkiriščih.

Eno je pri obzidju, tam so cene zmernejše (tako si lahko vzamemo nekaj časa tudi za ogled obzidja), ali pa se odpeljemo do druge garažne hiše z južne strani, malo nižje, pri Fornačah.

V garažni hiši se z dvigalom spustimo do izhoda, od katerega imamo približno 100 metrov do avtobusne postaje, kjer nas brezplačen avtobus zapelje do središča mesta. Avtomobil lahko parkirate tudi v Luciji na velikem makadamskem parkirišču, od koder vzamete avtobus do Pirana. Možnosti je res veliko in verjemite mi, da je mesto brez prometa bolj prijetno.

Priporočam tudi pešpot od Fiese, čudovite razgledne točke ob obali, do središča mesta.

Ni pomembno, s katere strani se Piranu približujemo, v vsakem primeru nas nad mestom pričaka čudovit angel Mihael, ki stoji na nekaj več kot 47-metrskem zvoniku.

Piran | Foto: Zakaj je bronasti angel Mihael odgovoren za lepo vreme v Piranu?

Odgovor je zelo preprost. Kadar piha jugo, bo grdo vreme. Kadar piha burja, bo lepo.

Jaz si to razlagam na bolj domač način. Ko vidimo angela, ki je obrnjen proti trgu, torej proti Piranu, s prstom svari domačine pred grdim vremenom. Kadar pa gledamo njegova krila, nas po svoje varuje pred grdim vremenom in tako posije sonce. Tako delujoča vremenska napoved spremlja domačine že od leta 1614.

Kdo skrbi za to, da v Piranu nikoli ne boste pozni?

Domačini imajo tudi zelo natančno uro. Dolga stoletja jim natančno in redno meri čas. Za natančno uro skrbi domačin Ivan Španjol – piranski urar, ki jo že 30 let prostovoljno upravlja. Pravo, mehansko uro so Pirančani dobili leta 1802, kar dobrega pol stoletja, preden so Londončani dobili znameniti Big Ben. Ura je na zvoniku, ki je starejši tudi od beneškega izvirnika.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:


Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte