Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 8. 2015,
18.10

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bor Slana, Thinkstock

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo MasterCard ekoturizem zeleni turizem advertorial

Petek, 14. 8. 2015, 18.10

2 meseca, 1 teden

Ste za turizem v sožitju z naravo?

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bor Slana, Thinkstock

Je vaš prosti čas povezan z odkrivanjem neokrnjenih kotičkov narave in iskanjem priložnosti za osebno rast? Potem ste kandidat za ekoturizem.

Jesenske počitnice imajo svoj poseben čar. Gneče ni več, dnevi so krajši, večeri so namenjeni sproščanju in povezovanju, narava se počasi umirja in tudi mi se navajamo na nov ritem. Za pristen stik z naravo se tudi jeseni lahko odločite za počitnice. Zakaj pa ne za eko počitnice?

Lokacij za zelene počitnice je vedno več. Poleg ekoturizma, ki varuje naravo in dohodek namenja ohranjanju okolja, je vedno bolj priljubljen tudi geoturizem, ki vključuje tudi ohranjanje kulture, umetnosti in kulinarike v določeni regiji. Geoturizem naj bi bil modernejša različica ekoturizma.

Ekoturizem je odgovorna oblika turizma, ko potujemo v naravna ali celo varovana območja, odmaknjena od vrveža civilizacije. To niso množično obiskane lokacije, ampak samotni kraji, kjer sobivamo z okoljem in lokalnim prebivalstvom. Z denarjem, ki ga v kraju pustimo, pomagamo ohranjati njihovo okolje in naredimo nekaj za blaginjo prebivalcev. Ekoturizem nas bogati in ozavešča, z njim rastemo na osebni ravni, saj nam ponuja raziskovanje okolja in življenja na določenem področju.

Izberite okolju prijazne namestitve, takšne, kjer je mogoče sobivati z naravo..

Nekaj idej za ekopočitnice v Sloveniji:

Ekološke turistične kmetije

Slovenske ekološke turistične kmetije ponujajo zdravo bivalno okolje in ekološko pridelano hrano. Obiskovalci lahko sodelujejo pri delu na kmetiji, pomagajo na njivi in v hlevu ter tako nekaj naredijo za skupnost. Nekaj znanih ekoloških turističnih kmetij: Bio kmetija Makek na Jezerskem, Turistična kmetija Lenar v Logarski dolini, Turistična kmetija Vrbnjak v Ljutomeru, v Črnomlju je kmetija Čemas, v Prevaljah kmetija Mikl, v Vipavi kmetija Abram.

 | Foto:

Ekološki kampi

V Evropi je že 247 ekoloških kampov, ki so urejeni tako, da je vse, kar se dogaja, prijaznejše do okolja. Takšni kampi ogrevajo vodo z obnovljivimi viri energije, zalivajo z deževnico, uporabljajo okolju prijaznejša čistila, skrbno ločujejo odpadke, gostom ponujajo prenočevanje v lesenih brunaricah, kjer je optimalna klima. V Sloveniji sta ekološka kampa Koren v Kobaridu in Korita v Soči, po zelenih načelih pa delujeta tudi kamp Adrenalinček v Bovcu in kamp NaturPlac Na Škali v Ljubnem pri Savinji. Na Bledu imajo tudi Blejsko vasico glamping hišic in turistično vas Garden Village Bled.

 | Foto:

Ekohoteli

V hotelih, ki jih zaznamuje odločitev za ekološko poslovanje, bodo gostje uživali v zeleni ponudbi in aktivnem stiku z naravo.

Prvi ekohotel visoke kategorije je Park Hotel Bohinj na robu Triglavskega narodnega parka. Na Koroškem v Prevaljah imajo ekohotel Koroš, v severovzhodnem delu Slovenije pa se boste na okolju prijazen način lahko odpočili v Mali Nedelji pri Ljutomeru v Biotermah. Kot zeleno usmerjena veljata tudi Mladinski hostel Pliskovica na Krasu in Mladinski hotel Punkl v Ravnah.

Nekaj posebnega je Zelena vas Ruševec na mariborskem Pohorju, le dva kilometra od zgornje postaje pohorske vzpenjače. Gostom je na voljo pet brunaric, v izobraževalni namen pa so postavili permakulturni krog z desetimi postajami.

 | Foto:

Ekološke sobe

Le 15 kilometrov iz Kopra vas pričakujejo turistične sobe in Hiške slovenske Istre, ki so jih opremili po arhitekturnem izročilu z originalnim pohištvom, stojijo pa sredi vinograda.

Sredi vasi Podkoren pa gostje lahko izberejo Sobe z zgodbo Pr'Gavedarjo, kjer ponujajo domači zajtrk, gojijo zdravilne gobe, imajo domači med, uporabljajo naravne materiale in se trudijo ohranjati naravno in kulturno dediščino okolja. Turisti, ki iščejo nekaj inovativnega in ekološkega, se lahko odločijo za turizem v zidanicah na Dolenjskem. Takšne nastanitve so primerne za ljubitelje aktivnosti v naravi in ljubitelje naravne dediščine, kulinaričnih doživetij in etnoloških prireditev.

 | Foto:

Počitnice v naravnih parkih

Slovenska zavarovana območja so raj za ljubitelje narave. Rezervirajte sobo v lasti Triglavskega narodnega parka v Domu Trenta, v slikovitem Kozjanskem parku pa lahko prenočite v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi.

 | Foto:

 

Ne spreglejte