Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 10. 2016,
8.01

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Siol.net, Wikimedia Commons

Natisni članek

Kras ideja za konec tedna Odkrivaj Slovenijo Mastercard advertorial

Četrtek, 6. 10. 2016, 8.01

2 meseca, 1 teden

Razlog, zaradi katerega boste ta konec tedna (in ves oktober) želeli obiskati Kras

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Siol.net, Wikimedia Commons

Kras | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tega konca tedna se najbolj veselijo ljubitelji kraškega pršuta in terana, ki jih vsekakor ni malo. Na Krasu se namreč začenja najbolj gurmanski mesec v letu – Mesec kraške kuhinje.

Kras je jesenska kulinarična destinacija

Letos se bo na Krasu odvil že 20. Mesec kraške kuhinje, ki vsako leto potrdi, da je Kras prava kulinarična destinacija. Vsako jesen tamkajšnji gostinci vabijo s tematsko pripravljenimi jedmi, ki jih združujejo s prvovrstnimi vini. Medtem pa celoten mesec potekajo tudi številni tematski kulinarični večeri, kjer gostje spoznavajo izbrane jedi in vina.

Osrednji dogodek bo v soboto, 8. oktobra, na srednjeveškem dvorišču gradu Štanjel od 12. ure dalje. Ob kulturnem programu bo mogoče okušati kulinarične dobrote, spoznavati plemenite rdeče penine in vina ter se ustaviti na tržnici kraških dobrot.

Ta mesec bodo kraški kulinarični mojstri ponudili številne dobrote, glavni zvezdi pa ostajata kraški pršut in teran.  | Foto: Thinkstock Ta mesec bodo kraški kulinarični mojstri ponudili številne dobrote, glavni zvezdi pa ostajata kraški pršut in teran. Foto: Thinkstock

Najlepša kraška naselja

Ne samo odlična hrana, Kras odlikujejo tudi čudovita pokrajina in privlačna naselja. Zato združite gurmanske užitke z željo po odkrivanju novih krajev. Pripravili smo nekaj predlogov, katere obiskati, če vas poleg dobre hrane zanimata tudi privlačna arhitektura in bogata zgodovina.

Kostanjevica na Krasu

Kostanjevica na Krasu | Foto: Kostanjevico obkroža prelepa narava, zato je priljubljena destinacija sprehajalcev in kolesarjev. V oktobru bo zagotovo deležna velikega obiska, saj nudi tudi odlično ponudbo domače hrane in kraškega terana.

Sicer pa ima Kostanjevica na Krasu tudi bogato zgodovino, saj naj bi bila poseljena že v prazgodovini. Prvi zapisi sicer segajo v srednji vek, ko je bilo mesto last Goriških grofov. Med prvo svetovno vojno je bila uničena, med drugo požgana, a je domačinom uspelo mesto zgraditi nazaj. Tu je mogoče videti lepo cerkev sv. Martina, zgrajeno leta 1926, v bližini pa še arheološko območje Grmača, spomenik iz prve svetovne vojne ter šolo, ki predstavlja pomembno stavbno dediščino.

Lokev

Lokev na Krasu | Foto: Lokev je prava zgodovinska zakladnica, kar je mogoče spoznati z obiskom obrambnega stolpa Tabor, v katerem se nahaja vojaški muzej. Gre za največjo zasebno zbirko v Sloveniji, ki je bila nagrajena s številnimi domačimi in mednarodnimi priznanji, plaketami, vpisana pa je bila celo v Guinnessovo knjigo rekordov. Zbirka obsega ogromno različnih vojaških eksponatov, ki prikazujejo vojne razmere in dogodke na naših tleh. Poleg muzeja stoji cerkev sv. Mihaela, v kateri so freske slikarja in kiparja Toneta Kralja.

V novejšem delu Lokve se nahaja Pršutarna Lokev na Krasu, ki velja za najstarejšo pršutarno na slovenskem Krasu. Lahko se udeležite organiziranega ogleda pršutarne, če boste nad izdelki navdušeni, pa je zraven tudi trgovina, kjer si lahko nakupite dobrote za domov. V Lokvi in njeni okolici so urejene tudi številne pešpoti, kolesarske in jahalne steze, v bližini pa se nahajata tudi znana kobilarna Lipica in kraška jama Vilenica.

Pliskovica

Pliskovica je majhno naselje s približno 200 prebivalci. Zanimiva je, ker jo obdajajo številni vinogradi, kjer uspeva teran. Med ljubitelji vina je vas dobro znana, saj znajo pridelati odličen teran, znani pa so tudi po čebelarstvu in medenih izdelkih. Vas si je mogoče ogledati pod strokovnim vodstvom, lahko pa se odločite za samostojen pohod po kraški pokrajini oziroma znani t. i. poti ovčke Pliske. V vasi lahko tudi prespite, saj ima pestro ponudbo turističnih kmetij, kjer si lahko privoščite domače kosilo in izvrstno ponudbo vin.

Štanjel

Štanjel | Foto: Štanjel je eno najbolj prepoznavnih in obiskanih naselij na Krasu, saj poleg bogate zgodovine na ogled ponuja tudi čudovito arhitekturo. Sprehod po Štanjelu zato predstavlja pravo pašo za oči. V starem delu naselja si je mogoče ogledati grad Štanjel, eno večjih grajskih poslopij na Krasu, ter tradicionalno kraško hišo. Zelo priljubljen turistični postanek je tudi na Ferrarijevem vrtu, ki je delo znanega arhitekta Maksa Fabianija, ki je v času med vojnama tu pustil močan pečat. Športnike pa bo navdušila tudi okolica Štanjela, ki ponuja številne kolesarske in sprehajalne poti.

Matavun

Matavun | Foto: Matavun je manjši kraj na Krasu, ki ga večina prepozna po bližini parka Škocjanskih jam, v katerem si je mogoče ogledati številne površinske in podzemne pojave. Med temi so tudi jame, ki se nahajajo na seznamu Unescove naravne in kulturne dediščine. Nič manj ne boste navdušeni nad mestom samim, še bolj pa vam bo všeč okolica, ki ponuja popoln odklop v naravi. Ker je kraj zelo majhen, vam bo ostal čas, da se ustavite še v sosednjih naseljih, na primer v Kozini, Rodiku, Vremenu ter številnih drugih.

Volčji Grad

Gre za zelo majhno kraško vasico, ki šteje zgolj okoli 100 prebivalcev. Razdeljena je na središče vasi ter Birth, manjši del vasi, kjer sta cerkev in pokopališče. V tem kraju je bival in ustvarjal slovenski pisatelj Marjan Rožanc, sicer rojen v Ljubljani. Vredna ogleda je tudi tipična stara kraška hiša, ki ima del strehe še vedno pokrit s skrilami. Osrednji del vasi je zelo zanimiv zaradi arhitekture. Sredi vasi, na Kržadi, je tudi večja ploščad oziroma trg, namenjen prireditvam ter druženju.

Ena največjih zanimivosti vasi pa je nedvomno t. i. Debela griža, prazgodovinsko gradišče iz bronaste oziroma železne dobe. Gre za obzidje iz kamenja krožne oblike, po nekaterih razlagah naj bi tam skozi vodila rimska cesta.

Brkini

Brkini | Foto: Brkini so še en turistični biser in odlična ideja za enodnevni izlet. Zaradi neokrnjene narave jih nekateri poimenujejo kar zelena oaza sredi Krasa. Po brkinskih slemenih srečate značilne vasice, na nekaterih vrhovih pa so se ohranile srednjeveške grajske utrdbe in zanimive starodavne cerkve. Tu pa na svoj račun pridejo spet ljubitelji dobrih okusov, saj je tu tradicionalna žganjekuha z znamenitim brkinskim slivovcem, ki daje pokrajini svojstven pečat. Razvajajte se z značilno in zelo raznoliko kulinariko: brkinskim pršutom, krompirjem v zelnici, slivovimi njoki, štruklji, kravjim in ovčjim sirom in medom.

Divača

 | Foto: Škrateljnova domačija v samem središču kraja je čudovit primer tradicionalne kraške arhitekture in etnološki spomenik iz 17. stoletja. Tu danes deluje Muzej slovenskih filmskih igralcev. V Divači sta se namreč rodili kar dve slavni filmski igralki, leta 1903 Metka Bučar, leta 1907 pa Ida Kravanja, ki je z umetniškim imenom Ita Rina zaslovela kot zvezda evropskega nemega filma. Na pomen železnice v teh krajih pa še danes opozarja muzejska parna lokomotiva, ki je na ogled na železniški postaji. Nedaleč od Divače je divaško letališče, eno najstarejših še delujočih letališč v Sloveniji.

Sežana

sežana | Foto: Mejna lega z Italijo je vplivala na vse večji pomen Sežane, ki danes predstavlja upravno in politično središče slovenskega Krasa. Nastala je iz kraške vasi in še danes kamnit zid na vsaki strani ceste odpira vrata v mesto. Znan je park z botaničničnim vrtom, ki se ponaša z bogatim izborom eksotičnih dreves. Ob vrtu stoji velik spomenik žrtvam druge svetovne vojne ter zmagi nad fašizmom in nacizmom.

Sežana pa je mnogim najbolj znana po pesniku Srečku Kosovelu oziroma Poti Srečka Kosovela, ki se začne pred kamnito spominsko ploščo, posvečeno pesniku, ki stoji pred njegovo rojstno hišo. Pot je dolga sedem kilometrov in vodi po kolovozih in poteh, vse do Tomaja, kjer lahko obiščete še Kosovelovo domačijo. Blizu spominske sobe Srečka Kosovela se nahaja kulturni dom, ki nosi ime po pesniku in predstavlja kulturno središče Sežane in Krasa.

Ne spreglejte