Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2015,
16.12

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bojan Puhek

Video: Tamara Derviševič

Natisni članek

advertorial žive jaslice Kranjska Gora Mojstrana MasterCard Odkrivaj Slovenijo

Torek, 22. 12. 2015, 16.12

2 meseca, 1 teden

Pričarali smo si zimsko vzdušje z obiskom ledenega kraljestva

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bojan Puhek

Video: Tamara Derviševič

Že štirinajsto leto zapovrstjo se v Mojstrani odvijajo božične predstave v skrivnostnem svetu snežne kraljice v edinstveni kulisi umetnih ledenih slapov.

Soteska potoka Mlačca pri Mojstrani je te dni že vkovana v led, saj so jo prizadevne roke plezalca Pavla Skumavca, predsednika društva lednih plezalcev Mojstrana, kljub visokim temperaturam spremenile v pravljično deželo. "Letos je bil led res trdo prigaran, saj so temperature previsoke za ta letni čas. Delam že ves mesec. Za en obhod potrebujem uro in pol, vse je treba stalno zalivati, da led ohrani prosojnost," je povedal arhitekt ledenega kraljestva, ki osupne prav vsakogar, pa čeprav led kar dobro grize v podplate. Za očarljivo igro narave se skriva nešteto nočnih delovnih ur.

Skulpture ledenega kraljestva, osvetljenih s sojem bakel in latern pričarajo čarobno zimsko vzdušje, ki ga te dni povsod po Sloveniji žal primanjkuje. O tem, kako bo videti celotna pokrajina, začne razmišljati že poleti, potem pa se jeseni loti dela, saj je treba poskrbeti za napeljavo vodnih cevi in elektrike.

Obiskovalci si te dni že lahko ogledajo samo deželo, medtem ko bodo božične predstave na ogled od 25. decembra dalje. Takrat gledalce pričaka snežna kraljica in jih popelje po svojem kraljestvu.

Na vhodu v svoje kraljestvo vas pričakuje Snežna kraljica. | Foto: Na vhodu v svoje kraljestvo vas pričakuje Snežna kraljica.

Sprehod med ledenimi vrtnicami do kristalne dvorane

Sprehodite se med v led odetimi drevesi, prosojnimi ledenimi zavesami, ledenimi vrtnicami, brvmi, potočki, jezerci, od rudnika ledenih sveč in vodometa želja pa pridete do velike kristalne dvorane ledenih slapov, kjer boste lahko spremljali gledališko predstavo Žive jaslice v ledenem kraljestvu.

Naravi je treba pri scenografiji malo pomagati - za temi ledenimi hodniki se skriva na tisoče nočnih ur dela. | Foto: Naravi je treba pri scenografiji malo pomagati - za temi ledenimi hodniki se skriva na tisoče nočnih ur dela.

Letos so se potrudili, da vas bodo še posebej nagovorili prav svetopisemski liki – na pot v Betlehem so poslali še četrto kraljico, štirje pastirji prinašajo neobičajna darila Jezusu, prestrašena Marija obišče teto Elizabeto. Obenem gledalce sprašujejo po tem, kateri zvezdi repatici sledijo oni sami.

Lanterne poskrbijo za praznično vzdušje. | Foto: Lanterne poskrbijo za praznično vzdušje.

Režiserka polurne predstave Elizabeta Skumavc je klasično božično zgodbo obogatila z duhovitimi domislicami, s katerimi zli duh Mamon nagovarja vsakega od nas, angeli pa podajajo bolj pozitiven pogled na izzive sodobnega časa.

Režiserka božične predstave Elizabeta Skumavc se je odločila za klasično zgodbo z duhovitimi pripombami hudička Mamona. | Foto: Režiserka božične predstave Elizabeta Skumavc se je odločila za klasično zgodbo z duhovitimi pripombami hudička Mamona.

Jaslice v ledu v številkah:

Pavle Skumavc, arhitekt ledenega kraljestva. | Foto: Pavle Skumavc, arhitekt ledenega kraljestva. - predstavo ustvarjajo že štirinajst let,
- edina tovrstna predstava v Evropi,
- 500 metrov v ledene sobane vtkane poti do prizorišča,
- sto kvadratnih metrov odrskega prizorišča,
- kuliso predstave predstavljajo 24–50 metrov visoki slapovi,
- led ustvarja 700 metrov cevi na vrhu slapov, napeljanih iz zajetij bližnjega potoka,
- prizorišče ob vhodu v sotesko ročno zalivajo s 300 metri cevi,
- prizorišče je mogoče ustvarjati le ponoči, ko so temperature dovolj nizke,
- v izdelavi ledu in prizorišča se skriva tisoče delovnih mrzlih ur,
- v predstavi sodeluje 22 igralcev,
- v predstavo vas pospremi njeno visočanstvo Snežna kraljica s hčerkico Ledeno princesko,
- v slovo pa vam pomahajo žive ovčke.

V Živih jaslicah igra 22 igralcev. | Foto: V Živih jaslicah igra 22 igralcev.

Predstava, ki traja dobre pol ure, nas je odela v pravljično razpoloženje in dobro "ohlajeni" smo se odpravili še v prestolnico Zgornjesavske doline, Kranjsko Goro, kjer se kar naprej nekaj dogaja. Te dni se je spremenila v čarobno alpsko vasico.

Zimska vasica za praznično vzdušje

V Kranjski Gori je zaživela Alpska vasica. | Foto: V Kranjski Gori je zaživela Alpska vasica.

Praznično osvetljene lesene hiške z domačo kulinarično ponudbo in z izdelki domače in umetne obrti so postavljene na osrednjem trgu Kranjske Gore pred cerkvijo. Ob odprtem ognju smo se ogreli s toplo pijačo, nakupili nekaj dobrot ter se prepričali, da zima vlada v Zgornjesavski dolini tudi takrat, ko je povsod zeleno.

Alpska vasica je odprta vsak dan od 10. ure do 20.30.

Nočno smučanje za športen konec dneva

Snega je v Kranjski Gori dovolj za smučanje in ogromne snežake. | Foto: Snega je v Kranjski Gori dovolj za smučanje in ogromne snežake.

Ker pa Kranjska Gora ponuja tudi nočno smuko, si dan v kraljestvu Zlatoroga lahko popestrite tudi z nekaj zavoji po progi Kekec, ki se spogleduje prav z Alpsko vasico.

Več fotoutrinkov si oglejte v zgornji galeriji.

 

Ne spreglejte