Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 1. 2016,
12.38

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča MasterCard

Natisni članek

Franci Petek Petra Majdič tek na smučeh Planica Planica advertorial Kranjska Gora

Sreda, 13. 1. 2016, 12.38

2 meseca

Pod vršace Julijskih Alp po čarovnijo!

Vsebino omogoča MasterCard

Ta konec tedna bo v Kranjski Gori za družine organiziran Čarobni dan, za žurante Rock'n Lauf, v Planici pa bomo gostili svetovno prvenstvo v teku na smučeh.

Čas za družino

Ta konec tedna bo vsaj za okus zime, da ne pozabimo, kakšen je sneg. V nedeljo, 17. 1., bo organiziran Zimski čarobni dan, ki ga družine širom Slovenije dobro poznajo. Namenjen je družinam, da kakovostno aktivno preživijo skupaj dan v naravi, obarvan pa je tudi dobrodelno.

Družine se bodo lahko poskusile v raznih spretnostih, tako športnih kot ustvarjalnih. Vstop na prizorišče je brezplačen. Tam pa bo tudi koncert na čarobnem odru, kjer nas bodo zabavali Nuša Derenda, mladi talenti Glasbenega studia Osminka, Stiven Rahman, Aleksandra Vovk in drugi( od 10. do 14. ure).

Za družine pa so pripravili še dodatna presenečenja: ugodne dvourne tečaje smučanja in deskanja, smučarski dan za celo družino po ceni ene smučarske vozovnice ter številne druge ugodnosti. Vse, kar morate storiti, je, da obiščite spletno stran organizatorja in izpolnite obrazec. In si rezervirate čas za družinski dan.

Rock'n'Lauf

Rok, ki "laufa"? No, ne ravno, ima pa nekaj skupnega z Rokom iz skupine Rok 'n' Band in tekom. Namreč že omenjeno svetovno prvenstvo v teku na smučeh, ki bo v soboto in nedeljo v novem nordijskem centru v Planici, bo pospremljeno s koncertom Rock'n'Lauf na prostem v središču Kranjske Gore v soboto zvečer od 19.30 dalje. Rok 'n' Band in Alya bodo zabavali goste od 19.30 dalje. Ob 20.30 pa bo predstavitev najboljših tekmovalnih parov za nedeljsko tekmo.

V športnem duhu …

Planica vabi! Na tem osupljivem kraju pod planiškimi legendarnimi skakalnicami je zraslo pred kratkim novo moderno nordijsko središče, ki sodi v sam svetovni vrh v več pogledih. Če si ga še niste ogledali, le izkoristite ta konec tedna, ko bo tu organizirano svetovno prvenstvo v teku na smučeh. Sama okolica, muzej, veličastnost sodobne arhitekture, ki je spretno vpeta v najlepšo naravno kuliso pod stenami Julijcev in v zarezi doline Tamar … Predvsem pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji te plemenite nordijske discipline.

Kaj si lahko ogledate v okolici, če vam bo ostajal čas

Slovenski planinski muzej je umeščen v zaledju Mojstrane. Sodobna arhitektura in klasični materiali združeni v lep objekt nudijo zanimiv skok v višave ne le ljubiteljem gora in hribolazništva, temveč tudi naključnim obiskovalcem. Stalna razstava je sprehod po preteklosti in sedanjosti, je didaktična in praktična, saj se na njej celo učite. Če hribe raje opazujete iz doline in vas v hribih še ni ujela nevihta, pa nič hudega, saj jo lahko vseeno doživite. V bivaku, kamor se zaprete, je simulacija nevihte v gorah, s strelami, grmenjem, odmevi …

Za ljubitelje zgodovine: v osrčju Kranjske Gore stoji 300 let stara Liznjekova hiša. Ta je primer ohranjene tipične alpske arhitekture bogatejše gruntarske domačije tistih časov, pozneje gostilne. Ima črno kuhinjo, v zidanem spodnjem delu sta klet in hlev, zgornji del hiše, kjer so prebivali, pa je lesen. V hiši je etnografska zbirka ter stalna razstava o življenju in delu našega literarnega očeta Kekca: Josipa Vandota.

Jezero Jasna vas bo pričakalo na poti iz Kranjske Gore proti Vršiču. Preprosto se držite ceste in po 20 minutah hoje se vam odpre dolina s prekrasnim jezerom oz. dvema, poleg pa teče Pišnica, ki se nižje zliva v Savo Dolinko. Precej verjetno je, da bo jezero zamrznjeno, zato le vzemite s seboj drsalke, saj je takrat tu vedno pestro. Pa ne pozabite na varnost! Preverite, ali je debelina dovolj debela, da se ne bo led vdrl. Od poletja je tu urejena plaža, v leseni hiški vas čaka "knjižnica", ki vabi predvsem v toplih dneh, ko posedamo ob nabrežju, tu je še lesen stolp, na katerega lahko splezate, poleti pa se z njega skače v vodo, če le ni premrzla. Sicer pa se je lepo sprehajati tu okoli, poti so urejene tudi za vozičke. Če vam ostaja posušen kruh, vas bodo veseli pernati račji odjemalci.

Ne spreglejte