Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2015,
23.51

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo MasterCard martinovanje november advertorial

Nedelja, 1. 11. 2015, 23.51

2 meseca, 2 tedna

Novembra slavijo vino, film, knjige in hudički

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novembra že diši mlado vino - preverite, kje so najboljša martinovanja. November je tudi mesec filmov, knjige in strašnih peklenščkov. V Ljubljani se prižgejo lučke, v Strunjanu pa praznuje kaki.

November je mesec, ki se ga zaradi mrzlega vremena in neprijetne megle ne veselimo preveč. Številne prireditve, ki ta mesec potekajo po vsej Sloveniji, pa nam popestrijo sive dni in poskrbijo za odlično jesensko razpoloženje.

Izbrali smo nekaj prireditev, ki jih ne smete zamuditi: številna martinovanja, največji filmski festival pri nas, knjižni sejem, etnološke prireditve s parklji, sejem za zdrav življenjski slog, praznik kakijev v Strunjanu, nekaj pa tudi za tiste, ki imajo radi znanstvene poskuse.

Kot krona na celotno dogajanje pa bo svečan prižig prazničnih lučk v Ljubljani, ki napoveduje prihod veselega predprazničnega vzdušja.

Največje martinovanje v Sloveniji Sveti Martin spreminja mošt v vino, martinovanje pa je praznik mladega vina, ko se organizirano zahvalimo naravi za dobro letino in poklonimo vinski trti. Martinovanja na Štajerskem, v Prlekiji ali Goriških brdih ne smete zamuditi.

V Mariboru je največje martinovanje v Sloveniji, ki ima že 32-letno tradicijo. Veselo druženje na mestnem trgu bosta spremljala pester kulturno-zabavni program in bogata vinsko-kulinarična ponudba. V sredo, 11. novembra, se bo na Trgu Leona Štuklja točno ob 11.11 začel pester program.

Okrog Maribora bodo martinovanja še: – 7. 11.: v Sveti Trojici v Slovenskih goricah, v Selnici ob Dravi, v Hotinji vasi in v občini Sveta Ana, – 8. 11.: v Poljčanah, v Makolah in v Zg. Velki, – 11. 11.: na Pragerskem in v Slovenski Bistrici, – 14. 11.: 11. Martinov pohod po zidanicah studenških vinogradnikov in Martinov pohod v okolico Oplotnice ter martinovanje v hotelu Leonardo v Slovenski Bistrici, – 15. 11.: v Benediktu.

Vinorodni Ormož Vinorodni Ormož bo organiziral večdnevni Martinov program, ki bo trajal od srede, 4. 11., do srede, 11. 11. V teh dneh prleški kraji in vinogradi okrog Ormoža ter Jeruzalema oživijo, po gričih zadoni vesela pesem, v kleteh pa že točijo mlado vino, ki bo letos še posebej slastno.

Pestra izbira martinovanj v Goriških Brdih Dober kozarček, prijetno glasbo, pester kulturni program in odlično družbo obljubljajo tudi v Šmartnem v Goriških Brdih.

6. 11. Boste lahko martinovali na Grediču, na Ceglem, 7. 11. v Medani in na Golem Brdu ter v Podsabotinu, 14. 11. pa v Vinski kleti Goriška Brda.

Knjižni sejem praznuje že 31. rojstni dan

Ljubitelji knjig že nestrpno odštevajo dneve do 31. slovenskega knjižnega sejma, ki bo v Cankrajevem domu od 25. do 29. 11.

Knjižni sejem predstavlja vso aktualno knjižno ponudbo slovenskega prostora – znotraj in zunaj naših državnih meja. Letošnji sejem bo francosko obarvan. Ves čas sejma bo potekal tudi kulinarični spremljevalni program Kulinartfest, kjer bodo kuhali, degustirali in se pogovarjali o hrani.

November mine hitreje tudi zaradi Liffa 26. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe bo na 238 projekcijah od srede, 11. 11., do nedelje, 22. 11., postregel z 99 celovečernimi in 16 kratkimi filmi. Festival bo odprl Družinski film mladega slovenskega režiserja Olma Omerzuja.

Med izbranci za glavno festivalsko nagrado je eden odmevnejših filmov letošnjega leta, v Cannesu dvakrat nagrajeni prvenec Laszla Nemesa Savlov sin, ki na popolnoma nov način predstavi razmere v koncentracijskem taborišču.

Kdo se boji sajastega parklja?

Proti koncu meseca se že oglašajo parklji in strašijo vse po vrsti, ne le otrok, predvsem pa napovedujejo prihod Miklavža. Med najbolje obiskanimi prireditvami s parklji v glavni vlogi sta ognjeni spektakel v Podkorenu – Prihod parkeljnov treh dežel, ki bo 27. 11., in Noč parkeljnov v Goričanah, ki bo 21.11.

Sejem za zdrav življenjski slog Vse o zdravi prehrani, gibanju, wellnessu, zdravju in sobivanju z naravo boste izvedeli na 46. sejmu Narava-zdravje, ki bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču od 5. do 8. 11.

V štirih dneh se bo predstavilo 288 podjetij iz 21 držav, sejem pa ponuja tudi izdelke in storitve po ugodnih sejemskih cenah.

Ko se Strunjan obarva oranžno

Na parkirišču pred Krkinim centrom Talaso Strunjan bo od 13. do 15. 11. praznik kakijev, ki ga organizira Turistično društvo Solinar Strunjan v sodelovanju z Gostilno Karjola Marezige. V Strunjanski dolini je ena tretjina vseh kakijevih nasadov v Sloveniji, sadež pa na Kitajskem, od koder izvira, velja za kraljevskega.

Naelektreni poskusi V muzeju Bistra pri Vrhniki bo 22. 11. mogoče v živo videti nekaj delujočih eksponatov Nikole Tesle, ki jih bodo predstavili v okviru razstave Ukročena elektrika.

Ne spreglejte