Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 1. 2018,
14.08

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial Odkrivaj Slovenijo Mastercard Miroslava Ponomarenko

Sreda, 3. 1. 2018, 14.08

2 meseca, 2 tedna

Januarski izlet, ki ga ne boste kar tako pozabili

Vsebino omogoča Mastercard

Miroslava se tokrat ni odpeljala prav daleč. Le 19 kilometrov od svojega Kopra je raziskovala skrite bisere Socerba z okolico. Nedvomno popoln izlet tudi v zimskih dneh. In če boste čakali na sonce, vas bo obdarilo s čudovitimi razgledi.

Potepanje po Sloveniji skozi oči tujcev

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Preberite njihove bloge, morda dobite navdih za naslednji izlet:

Omar Escobar

Joao Costa

Agnieszka Karpowicz

Inna Demchenko Fröhlich

Anna Maria Omarczyk

Concha Martinez Pelaez

Stjepan Janić

Anne-Claire Pommier

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Socerb sem izbrala za svojo drugo destinacijo v tem našem skupnem popotovanju, ker sem že večkrat bila tam, ampak se nikoli še nisem poglobila v to, kaj skriva mesto.

Socerb ali po italijansko San Servolo je naselje v Mestni občini Koper. Socerb je gručasto naselje, ki leži na pomolu, zgrajenem iz fliša in apnenca. Okoli 30 metrov nad gradom stojijo ruševine gradu Socerb, v katerih je zdaj restavracija. V bližni gradu je Sveta jama, v kateri je edina podzemna cerkev v Sloveniji. V jami je svoj čas prebival sveti Socerb, po katerem se grad tudi imenuje.

Ker živim v Kopru, sem do Socerba prišla hitro, saj je pot dolga le 19 kilometrov. Na poti do gradu sem se najprej ustavila v vasici Socerb. Cesta je bila zmrznjena in spolzka, tako da sem morala hoditi počasi, da se moj izlet ne bi prehitro končal.

Istrska vasica slovi po znamenitem gradu Socerb, ki ponosno bdi nad osapsko in rižansko dolino. Vasico Socerb sestavlja niz domačij in vsaka je enota zase, njeno središče pa je predstavljala korta ali zaprto dvorišče. V središču mesta je cerkev sv. Socerba. V mestu lahko vidite tudi usmerjevalno tablo za grad, Spominsko obeležje NOB in kapelico. Pot iz mesta do gradu lahko nadaljujete z avtom do velikega parkirišča, tik do vznožja gradu, ali peš po stopnicah. Bil je jasen sončen dan in tukaj je bilo veliko izletnikov z vseh koncev.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Pred vhodom v grad je razgledna točka, s katere je krasen razgled na Tržaški zaliv, Trst in okoliške kraje. Grad je imel v preteklosti zaradi izredne strateške lege velik pomen. Omenjen je bil že v srednjem veku. V 14. stoletju je bil v lasti beneške družine Ducaini, zaradi raznih vojn pa je bil večkrat poškodovan. Med zadnjo vojno so se na položajih okrog njega bili partizanski boji, v stavbi pa je bil leta 1944 sedež VOS in ljudskega sodišča.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Restavracija za izbrane družbe

Čeprav sem bila večkrat na gradu, restavracija nikoli ni bila odprta, saj večinoma dela za zaključene družbe in rezervacije. Tokrat sem imela srečo in ko sem videla, da lastnik odpira vrata restavracije, sem se odločila za kratek odmor ob pijači. Hkrati sem si lahko ogledala še notranjost gradu. Čeprav so imeli napovedano skupino, je bil lastnik zelo prijazen in me je lepo sprejel. Restavracija ima dober sloves in odlične ocene, v njej se počutiš, kot da bi odpotoval v preteklost. Ima tudi teraso s čudovitim razgledom, na kateri ob toplejšem vremenu organizirajo poroke in večerje. S terase se razprostira prelep pogled na Tržaški zaliv in kraški rob.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Ozrite se okoli - Socerb ponuja veliko možnosti

Ko so se kazalci približevali 14. uri, sem se z gradu odpravila proti sveti jami, ki je oddaljena približno 150 metrov. S ceste zavijemo na gozdno pot in po kratkem spustu pridemo do jame. Vmes sem se ustavila, da sem lahko fotografirala živopisen razgled na vasico Socerb. Na poti do jame stoji usmerjevalna tabla za tiste, ki bi si želeli še kakšne daljše sprehode, saj so na njej označene različne izletniške poti.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Čeprav povsod piše, da je jama odprta vsako nedeljo ob 14. uri, tokrat ni bila, ampak sem vseeno šla po stopnicah do vhoda in skozi reže v vratih posnela notranjost jame.

Sveta jama je globoka 44 in dolga 231 metrov. Legenda o jami pravi, da je v njej kot puščavnik dve leti prebival mladi sveti Socerb, potem ko je prestopil v krščansko vero. Zaradi njegove vere ga je leta 283 oziroma 284 usmrtil tržaški guverner. Jama je bila spremenjena v svetišče, v njej so do druge svetovne vojne vsako leto 24. maja darovali sveto mašo. Kot sem že omenila, je bilo veliko izletnikov iz Italije in Ljubljane, ki so prišli na celodnevni izlet in so s sabo ponesli opremo za hojo. Odkrila sem več pešpoti, po katerih se lahko lepo in varno sprehajamo in imamo istočasno čudovite razglede.

Za ljubitelje adrenalina - plezanje 

Ker sem že bila v tem delu Krasa, sem se odločila, da obiščem tudi Osp, vas ob vznožju kraškega roba v bližini Črnega Kala. Osp je tudi najstarejša vas v Sloveniji, saj jo omenjajo že leta 1067 kot Ozpe, kar je celo 77 let pred prvo omembo mesta Ljubljana. Med drugo svetovno vojno je bil del vasi požgan. Danes v Osp marsikdo pride zaradi strme stene, kjer se plezalci z vseh koncev sveta spoprijemajo z različnimi plezalnimi potmi, ki vodijo proti vrhu stene. Vas je za potrebe bivanja plezalcev uredila tudi lep in prostoren kamp.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Avto sem pustila v mestu in se sprehodila do stene. Med potjo sem se ustavila pri cerkvi svetega Tomaža, od koder je čudovit razgled na Osp in v ozadju na črnokalski viadukt. Imela sem srečo, da je bilo veliko plezalcev, da sem lahko videla in posnela, kako so navdušeni nad tem športom. Fotografirala sem neko mamico ki je plezala po steni, mož in otrok v vozičku pa sta jo spodbujala. Ko prideš do stene, začutiš pozitivno energijo in adrenalin plezalcev.

Zvon, ki ima podobne lastnosti kot stolp v Pisi

Na poti nazaj proti Kopru sem se ustavila še v vasi Črni Kal, da pogledam zanimiv prostostoječ zvonik (22,81 m) ob cerkvi sv. Valentina, ki se je zaradi plazovitega terena nagnil za več kot meter proti zahodu. Zvonik so zgradili leta 1802 in predstavlja svojevrstno znamenitost kraja. Krasi ga lep portal, vrh cerkvenega stolpa z biforami pa je osmerokotni nastavek, ki ima čebulasto oblikovano kupolo.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Ljudje ponavadi razmišljamo tako, da je vse, kar je oddaljeno, bolj posebno in zanimivo, vendar se ne zavedamo, da so pravi biseri prav blizu. Tokrat sem za vas odkrila biserčke narave, zgodovine, zanimive preteklosti – in to vse v naši lepi deželi. Če je Italijanom všeč, mi Slovenci v zameno za Rim izberimo Socerb in njegovo živopisno okolico in imeli boste zanimiv izlet v čudoviti naravi.

 

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte