SiolNET. Trendi Odkrivaj Slovenijo
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Imate radi sir? Kaj pa pohodništvo?

2

termometer

 | Foto:
Če ste na obe vprašanji prikimali, vam je na kožo pisana turistična sirarska pot, ki združuje gibanje, sprostitev, ponekod tudi kulinariko in spodbujanje sirarstva.

Po bohinjski sirarski poti

Leta 2003 so za ohranjanje tradicije sirarstva na planinah in kmetijah v dolini ter kot pomoč sirarjem pri prodaji izdelkov odprli turistično sirarsko pot. Ta lepa pohodniška pot je primerna tudi za družine z otroci (prej se vseeno raje pozanimajte), lotite se je lahko sami, organizirano, peš ali s kolesom.

Pot bohinjskih sirarjev se riše tako po dolinah kot po planinah. Če se je lotite organizirano, je izhodišče Bohinjska Bistrica, lahko pa se tudi drugače dogovorite. Mnogi se je lotijo kar sami. Planine, ki jih boste na tej poti obiskali, ste nekateri ljubitelji pohodništva zagotovo že prehodili, morda pa ne ravno v povezavi s sirom. Devet planin vas bo peljalo po sirarski poti: Goreljek, Konjščica, Pečana, Krstenica, Laz, Praprotnica, Velo polje, Uskovnica in Zajamnica.

Pot ima zdaj že prek 20 točk in povezuje sirarje z bohinjskih, kranjskogorskih in blejskih kmetij. Način, kako se jih lotiti, je predvsem stvar telesne pripravljenosti, ali imate med pohodniki tudi otroke in koliko se vam ljubi hoditi.

Da bi vse planine obiskali, je kar malce prehuda, najbolje je, da se odločite za eno in jo raziščete. Sirarska pot mimo kmetij, ki pridobivajo sir, kislo mleko, skuto, surovo maslo, mohant …, je označena z rumenimi kažipoti.

"Muuuuuu!" je tudi planinski pozdrav

Največje veselje za otroke so prav gotovo krave, ki jih boste poleti srečali na paši po planinah in tudi v dolinah. Iz tako neokrnjene narave in paše dajejo krave mleko polnega okusa in iz takega lahko nastane le najbolj aromatičen in ekološki sir, ki ga še vedno pridobivajo na tradicionalen način. Obisk kmetij je seveda možen, vendar če se ne najavite kak dan prej, vas bodo kmetje ob obilici dela, ki ga nikoli ne zmanjka, težko sprejeli, sploh pa je tudi ogled pridobivanja sira dolgotrajen postopek in se da morda ogledati le en del postopka.

Zanimivosti na bohinjski sirarski poti

Na potepu si lahko ogledate tudi muzej planšarstva, ki je v Stari Fužini, v Srednji Radovni je spomenik padlim, Aljažev spomenik, oba martuljska slapova, slap Grmečice, slap in korita Mostnice … Verjetno pa bo najbolj zanimivo prav na kateri od kmetij snesti kakšno mlečno dobroto.

Po bovški sirarski poti

V tem delu Slovenije, ki ga najbolj poznamo po smaragdni lepotici Soči, je sirarstvo doma predvsem na nekaterih kmetijah v dolini in na področju treh planin: Mangarta, Božce in planine Duplje.

Za razliko od bohinjskega področja se tu pase pretežno drobnica, najbolj znana je prav avtohtona bovška ovca, ki je znana po tem, da da veliko mleka. Iz ovčjega mleka je najbolj znan Bovški sir, ki izvira doline Trente, bovške kotline in doline reke Koritnice. Planina Božca je v sirarskem pogledu v tem področju nekaj posebnega: sir izdelujejo iz kravjega mleka, ki mu v deležu 25 odstotkov primešajo kozjega.

Zanimivosti na bovški sirarski poti

Poleg meketajočih dam je tu naokoli toliko lepega videti in zanimivega početi, da vam ne bo dolgčas, ko se vrnete s katere od planin in s kislim mlekom zamazanih ust. Področje je sila bogato z vodo in poleg Soče k sebi vabijo tudi slap Boka, slap Virje in Šunikov vodni gaj, Krnsko jezero, prelepa Trenta in Mangrt, ki vzbuja vse spoštovanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin