SiolNET. Trendi Odkrivaj Slovenijo
Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock, Siol.net

  • Messenger
  • Messenger

Ideja za konec tedna: z Martinom po Sloveniji

vino vinska klet martinovo
Foto: Thinkstock
Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock, Siol.net

Ta konec tedna je idealna priložnost, da se dogovorite z Martinom in preživite prijeten dan v njegovi družbi na slovenskem podeželju. Martinovanja bodo v številnih krajih, kjer že nestrpno pričakujejo prve žlahtne degustacije.

Turizem je bil vedno tesno povezan s kulinarično in vinsko ponudbo določene pokrajine. Slovenska pokrajina je izjemno bogata s slastnimi jedmi in vrhunsko žlahtno kapljico, ki spada zraven, zato je tudi dogajanje okrog sv. Martina zelo pestro.

Kulinarično potepanje na martinovo

Martinova gos Foto: Stockfood

Skoraj vsak kraj ponuja nekaj zanimivega, zato je pametno izlete ta konec tedna združiti z obiskom enega od številnih martinovanj in se prepričati, kako kakovostna je bila letošnja letina.

Seveda pa se martinovanje, ki ga v vsaki vinorodni deželi pripravijo malce drugače, ne vrti le okrog mladega vina, ampak se lahko veselimo bogate martinove pojedine.

Če bi si za martinovo radi privoščili nekaj res značilnega za ta praznik, morate poskusiti jedi iz gosi in race. Najznačilnejša jed ob martinovem je pečena gos ali raca, ki je lahko nadevana s kostanjem in jabolki, zraven pa postrežejo mlince in rdeče zelje. Poskusiti morate tudi kostanjevo potico in polnjene liste vinske trte.

Sodelujte z zanimivimi turističnimi predlogi iz Slovenije in se potegujte za bogate nagrade!

Nekaj idej, kje boste lahko poskusili letošnjo letino:

Martinovanje v Ormožu (11. in 12. november)

Jeruzalem, Prlekija Foto: jeruzalem.si

Vinska trta ima v Prlekiji izjemno pomembno vlogo že stoletja. Martinovanje je tako najpomembnejši turistični dogodek v Ormožu. Prleška vinska prestolnica pripravlja dvodnevno martinovanje. Praznovanje sv. Martina ni samo del bogatega etnološkega izročila Prlekije, ampak ima mnogo širši pomen. V teh dneh ti kraji oživijo, saj se vinogradniki veselijo polnih kleti in pridelka, za katerega so se trudili vse leto. Letošnje martinovanje bo na Kerenčičevem trgu, v Martinovem šotoru, v nekdanji trgovini Tima in na preostalih znanih tradicionalnih lokacijah (muzej, vinska klet, knjižnica, Mladinski center).

Martinovanje na Ptuju (11.–13. november)

Ptuj Foto: Klemen Korenjak

Zavod za turizem Ptuj organizira martinovanje v srcu najstarejšega slovenskega mesta, in sicer na Mestnem trgu. Predstavili se bodo lokalni vinarji, poseben poudarek pa bo na vinu iz Haloz. O vinogradništvu na Ptujskem bo predaval Andrej Brence iz Pokrajinskega muzeja Ptuj.

Martinovanje na Krasu 2016 (12. november)

Kras Foto: Thinkstock

Na Krasu tudi letos pripravljajo nadvse zanimivo martinovanje po Kraški vinski cesti, v okviru katerega bodo poskrbeli tako za zabavo kot rekreacijo. V Sežani bo že v soboto, 12. novembra, dopoldne potekal rekreativni tek Tekaški pozdrav jeseni – Krasova10ka.

Obiskovalci se bodo lahko razvajali s kulinaričnimi dobrotami in odlično vinsko kapljico. Organiziran bo avtobus Hop on Hop Off, ki bo povezoval kraške kleti. V Štanjelu bodo potekale vodene degustacije in pokušine.

Martinovanje v Brdih (10.–13. november)

Goriška brda Foto: Planet Siol.net

Vsako leto je trgatev največji praznik v Brdih, takoj za njo pa martinovo, ko iz mošta nastane vino. V razigrano družbo se povežejo pokuševalci, poznavalci in ljubitelji jesenskih dobrot, še posebej vina. Jeseni, ko se Brda obarvajo v tople odtenke, je pravi čas, da tu preživite Martinov večer na številnih turističnih kmetijah in domačijah, kjer boste zagotovo okusili Brda s polno žlico.

Martinovanje bo potekalo v vasi Šmartno, po kleteh opuščenih hiš. Novost letošnjega leta bo martinovanje v Čelu, kjer dekleta iz društva Briške busklce pripravljajo ogromno presenečenj.

Potekalo bo tudi dobrodelno martinovanje Lions kluba Dobrovo, in sicer v soboto, 12. novembra, v Vinski kleti Goriška Brda. Vsi ljubitelji adrenalina in sprehodov v naravo se lahko pridružite ogledu kavern na Sabotinu ter Martinovemu pohodu s spoznavanjem kulturne dediščine in enogastronomije Brd.

Martinovanje v Kopru (11. in 12. november)

Koper morje Foto: Klemen Korenjak

Do sobote, 12. novembra, v prireditvenem šotoru pred kletjo Vinakopra poteka že 19. martinovanje. V soboto bo tudi dan za oglede vinske kleti z degustacijo vin, in sicer ob 10., 12. in 15. uri.

Martinovanje na Bizeljskem in v Brežicah

brežice Foto: Matej Leskovšek

Martinov teden na Bizeljskem se bo začel z Martinovo tržnico ob krajevnem prazniku v petek, 11. novembra. V Brežicah, ki slovijo kot zanimiv, raznolik in bogat vinorodni okoliš, je okoli martinovega vedno zanimivo. Pred mestno hišo v Brežicah so tako vsak dan do 11. novembra od 10. do 13. ure na voljo lokalne dobrote. V sredo se bo predstavil vinar Stanislav Barkovič, v četrtek Izidor Babič, v petek pa Roman Matjašič.

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin