Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 10. 2015,
14.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

advertorial MasterCard

Petek, 9. 10. 2015, 14.31

2 meseca, 1 teden

Gremo po kostanj! A kam in kako?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bi letos radi sami nabrali kostanj, pa ne veste točno, kako se tega lotiti? Preberite si mini vodič po nabiranju kostanja.

Kdaj je pravi čas za nabiranje kostanja?

Ljubitelji in poznavalci bodo vedno počakali do oktobra. Nabiranja kostanja se ni smiselno lotiti prezgodaj, saj boste dobili nedozorele sadove oziroma črvive, saj z dreves najprej popadajo takšni.

Opazujte tudi barvo kostanjev – če so obarvani belo ali zeleno, je še prezgodaj in niso užitni. Pustite jih v gozdu in se vrnite čez nekaj dni. Namig: če imate radi zelo sladek kostanj, počakajte, da bodo nočne temperature padle pod ničlo – takrat kostanj postane še posebej sladek.

Večno vprašanje: kam po kostanj?

Vsako sezono kostanja se ljudje začnejo spraševati, kam po kostanj. Nastanejo razne špekulacije, kje so tiste skrite lokacije, kjer naj bi bile ogromne količine. Resnica je, da ima Slovenija takšne gozdove, da ga je mogoče najti prav povsod, celo do 800 metrov nadmorske višine.

Pa vseeno namig: kostanjevim drevesom ustreza toplota, zato se odpravite na sončna pobočja. Če nimate veliko izkušenj, vam bo morda prvič vzelo nekaj časa, da jih najdete, a ne obupajte. Tudi to ima svoj čar. Sicer pa prosite izkušene nabiralce, da vam dajo kakšen nasvet – če ni prevelika skrivnost.

Kako ga nabirati

Če gre vse po pričakovanem, je to zelo preprosto: zrel kostanj najdete na tleh in ga poberete. A to velja le, če so se ježice odprle že na drevesih. Včasih se zgodi, da se te ne odprejo in na tleh lahko najdete kostanj v bodečem ovoju. Pri teh bodite še posebej previdni in jih razpirajte s pomočjo kakšne palice ali obutve s trdim podplatom.

Pri nabiranju sproti pregledujte kostanje. Če imajo luknjice, jih zavrzite, saj to pomeni, da so jih napadli črvi. Če kostanj ni povsem rjav, ga prav tako pustite v gozdu.

Upoštevajte dovoljeno količino

V zmernih količinah je nabiranje kostanja dovoljeno v vseh slovenskih gozdovih. Zakon pa določa, da lahko v enem dnevu naberemo največ do dva kilograma kostanja. Seveda sem ne spadajo lastniki gozdov, ki se preživljajo z gojenjem kostanja.

Za konec: uživajte v jesenskih okusih!

Ko se boste domov vrnili s polno košaro kostanja, se boste počutili odlično. Kostanj še enkrat preglejte in očistite. Nato sledi najslajše: kostanj specite oziroma skuhajte ali pa iz njega ustvarite kakšno okusno jed. Namig: zraven si privoščite kozarec domačega mošta.

Ne spreglejte