Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 11. 2015,
11.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Si.mobil advertorial

Četrtek, 12. 11. 2015, 11.33

2 meseca, 1 teden

Novo doživetje: pokukajte v svet kontrolorjev zračnega prometa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tudi naslednje doživetje je povezano z zrakom, vendar boste tokrat ostali na trdnih tleh. Bi preverili, kakšen je poklic kontrolorjev zračnega prometa?

Pred vami je še peta priložnost, da doživite nekaj novega, drugačnega in nepozabnega. Nekomu izmed vas bomo omogočili vstop v območno kontrolo zračnega prometa in v letališki kontrolni stolp, kjer boste lahko od blizu preverili, kako poteka delo kontrolorjev.

Gre za edinstveno izkušnjo, saj v prostore kontrolorjev zračnega prometa ne more vsak, vstop je zaradi narave dela strogo omejen.. Tokrat bodo naredili izjemo in svoja vrata odprli nekomu izmed vas.

Pilot ni nikoli sam

Medtem ko potniki sedijo v udobnih sedežih letala in letijo novim pustolovščinam naproti, ekipa strokovnjakov skrbi, da polet poteka brez težav. Ne samo posadka v letalu, ključno vlogo pri zagotavljanju brezhibnih poletov igra tudi ekipa strokovnjakov na tleh.

Kontrolorji zračnega prometa nadzirajo in spremljajo polet zrakoplova od trenutka, ko pilot prižge motorje, do takrat, ko jih na cilju znova ugasne. "Čeprav je njihova primarna skrb zagotavljanje varnosti, morajo voditi letala tako, da ne bi prihajalo do zamud oziroma da bi bile te čim manjše," nam je kompleksnost poklica kontrolorjev zračnega prometa na kratko opisala Katja Tratnik, predstavnica za stike z javnostmi.

Izredno zahteven poklic, ki ne dopušča napak

Poklic kontrolor zračnega prometa je izredno odgovoren poklic, ki zahteva veliko usposabljanj. V Sloveniji imamo trenutno 106 kontrolorjev, ki so prestali zahtevno šolanje in so usposobljeni za varno, kakovostno in učinkovito izvajanje dejavnosti vodenja in kontrole zračnega prometa.

Kdor želi postati kontrolor, mora uspešno opraviti različne preizkušnje. Najpomembnejše so njegove psihofizične sposobnosti, kot so vid (dobro razločevanje barv), telesna zmogljivost in sluh. Izmed osebnostnih lastnosti pa so bistvenega pomena odgovornost, iznajdljivost, potrpežljivost, mirnost, sposobnost timskega dela, komunikativnost, natančnost in samoiniciativnost. Potrebne intelektualne sposobnosti obsegajo sposobnost sklepanja, spomina, izražanja, analiziranja in koncentracije.

Usposabljanje je temeljito, nekakšno "polznanje" ni sprejemljivo, saj je potrebno pri vseh stopnjah doseči najmanj 80-odstotni uspeh. Praktični del je sestavljen iz šolanja na simulatorju, po uspešnem zaključku se šolanje nadaljuje na delovnem mestu.

Spremljajte nebo nad Slovenijo tudi vi!

Nekdo izmed vas bo imel redko priložnost, da bo lahko za nekaj ur pogledal v svet, kjer je popolnost glavna vrlina. Izpolnite spodnji obrazec in si zagotovite nekajurno "prakso" med kontrolorji zračnega prometa.

Ali ste vedeli, da Slovenijo dnevno preleti približno tisoč letal? Le koliko jih boste uspeli ujeti v ekran, ko boste nekajurni vajenec zračnega prometa? Kdo ve, mogoče boste pa odkrili, da ste iz pravega testa za takšen poklic.

Ne spreglejte