Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
15.05

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Si.mobil advertorial

Torek, 1. 12. 2015, 15.05

2 meseca, 1 teden

Aljažu so se uresničile sanje: bo to njegova bodoča služba?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izžrebali smo pravega: Aljažu Kolmanu bomo uresničili veliko željo in mu od blizu predstavili delo kontrolorjev zračnega prometa. To je poklic, v katerem se v prihodnosti vidi tudi sam.

Aljaž Kolman je 19-letni študent Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, ki se je v iskanju svoje kariere kot dijak večkrat spogledoval z nebom. Nekaj časa je razmišljal, ali bi postal pilot, vendar se je premislil, saj bi ga zahteven poklic prevečkrat odpeljal od domačega kraja in družine, na katero je zelo navezan.

Lani je opazil razpis za delovno mesto na kontroli zračnega prometa, vendar se ni mogel prijaviti, saj je bil še premlad in brez ustrezne izobrazbe.

Prostovoljni gasilec, ki je vajen stresnih situacij

Ena od večjih Aljaževih strasti je tudi delo pri gasilcih, pri katerih aktivno sodeluje kot prostovoljec. Sodeluje v različnih intervencijah, udeležuje se rednih vaj in izobraževanj, odgovoren pa je tudi za videodokumentacijo: "Gasilci v tovornjakih imamo nekaj kamer, in če je kaj zanimivega, to tudi posnamemo."

Kot gasilec se je srečal z različnimi izzivi na terenu, ki so od njega zahtevali stoodstotno angažiranost in koncentracijo. "V Škofji Loki smo lani imeli okrog 110 intervencij," pravi. Najbolj se mu je vtisnilo v spomin reševanje domov med poplavami. "Delali smo vso noč in reševali, kar se je dalo," se tiste noči spominja Aljaž, ki je vajen stresnih situacij, zato bi mu bilo delo kontrolorja pisano na kožo. "Res je, pri gasilcih sem se naučil, da tudi v kritičnih situacijah ostanem miren in osredotočen, brez panike."

Vstop v njihove prostore je omejen, Aljaž bo med izbranci

Aljaž se je nagrade izredno razveselil, prijavil se je že na doživetje s helikopterjem, vendar takrat z žrebom ni imel sreče. Tokrat mu bo Si.mobil omogočil vpogled v poklic, ki mu predstavlja izziv za prihodnost. Svoje veščine bo preizkusil tudi na simulatorju.

"Ne vem točno, kaj lahko pričakujem, saj njihovega dela ne moreš kar tako spoznati v živo. Res me zanima, kako se počutiš, ko sediš na stolu in opazuješ letala, ki preletavajo naše nebo." Aljaž bo tako eden redkih z vpogledom v svet kontrolorjev, ki skrbijo za varnost našega neba. "Izkoristil bom to priložnost in poskusil izvedeti čim več novih stvari." Tam bo seveda tudi naša ekipa, ki bo Aljažev vstop v svet letalskega prometa predstavila v zanimivi videoreportaži.

Ne spreglejte