Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 2. 2016,
7.55

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zepter

Natisni članek

svetlobna terapija Bioptron fizioterapija advertorial Zepter bolečina migrena

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 7.55

2 meseca, 1 teden

Ste vedeli, da lahko z vijoličasto barvo ozdravite migreno?

Vsebino omogoča Zepter

V njenem vsakdanu ni nič črno-belo. Ko je fizioterapevtka Alenka Ušaj odkrila moč barv, se je njeno življenje obrnilo na glavo.

Svoje delo opravlja z optimizmom, dobrovoljnostjo in veliko energije. "Nekateri pravijo, da ima moj dan več kot 24 ur, nekateri pa menijo, da sem nora," se pošali naša sogovornica, fizioterapevtka Alenka Ušaj, ki za dobro počutje svojih pacientov skrbi ves dan.

Njen dan se prične v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) v Vipavi, kjer se ukvarja z otroki s posebnimi potrebami. "Delo je res naporno, tako fizično kot psihično, vendar mi hkrati da veliko veselja, saj vidim, kako lahko otrokom pomagam. Med nami nastajajo posebne vezi in hvaležna sem, da jim lahko pomagam in jim olajšam vsakdanja opravila," pravi Alenka. V popoldanskem času svoje delo nadaljuje v zasebni ambulanti STUDIO MOZAIK, v kateri svojim pacientom pomaga tako z različnimi fizioterapevtskimi tehnikami kot tudi z naravnimi metodami zdravljenja. Sodeluje tudi z žensko nogometno ekipo Ajdovščina.

Alenka Ušaj | Foto:

"Po poklicu in duši sem diplomirana fizioterapevtka, vendar si dovoljujem, da veljavne fizioterapevtske tehnike kombiniram z naravnimi metodami zdravljenja , pri tem pa mi pomagajo dodatna izobraževanja in veliko praktičnega dela. Res pa je tudi, da sama ne maram bolečine in mi neboleča manualna terapija, bolj leži. Tudi zato so moja izobraževanja usmerjena v manj boleče metode, ki jih je vse več," prav neboleče metode so bolj naravne in prav iz tega izhaja njeno iskanje alternativnih rešitev, ki so manj invazivne.

"Vse, kar manj boli, je za človeka bolj prijazno, ne le na njegovi zavestni ravni, pač pa tudi na nezavedni ravni. Številne študije dokazujejo, da če se bo človek počutil ogroženega, se bo sprožil varovalni sistem 'boj ali beg' in takrat način zdravljenja ne bo uspešen, saj se telo bori proti."

Naravna metoda – zdravljenje s svetlobo in barvami

Svet Alenke Ušaj ni nikoli samo črno-bel, svoj pravi vir energije in dobrega počutja je namreč našla prav v barvah. "Pri svojem delu in tudi doma uporabljam zdravljenje z barvami. Posebej prav pride 'prhanje' z barvami v tem obdobju, ko razsajajo številne viroze in gripa."

Barve imajo namreč poseben vpliv na naše telesno in duševno počutje, z njimi lahko zdravimo določene zdravstvene težave in si gradimo imunski sistem. Zdravljenje z barvami in svetlobo je popolnoma naraven način terapije, ki dokazano pomaga, pri lajšanju težav doma, že vrsto let pa tovrstno terapijo uporabljajo tudi v zdravstvu.

Poleg drugih naravnih metod zdravljenja, kot sta Bownova in Mulliganova terapija, vsako terapijo dopolnjuje tudi z Bioptronom. "Na obolelem območju najprej uporabljam svetlobno terapijo, da takoj zmanjšam bolečino. Na ta način je nadaljnja manualna terapija manj boleča za pacienta."

Ušajeva svetlobno in barvno terapijo uporablja tudi za pospeševanje krvnega pretoka, za zmanjšanje oteklin, edemov, za celjenje ran, hitrejšo regeneracijo poškodovanih tkiv in zdravljenje herpesov.

Alenka Ušaj | Foto:

Barvno terapijo je najprej preizkusila na sebi

Ušajeva se je za napravo z različnimi barvnimi spektri navdušila že po prvem srečanju. "Predstavili so mi jo na sejmu Narava in zdravje, kjer sem jo tudi preizkusila in takoj začutila povezavo," da dejansko deluje, pa se je prepričala najprej na lastni koži. Dolga leta se je namreč borila z neznosno migreno, ki jo je lahko lajšala samo z močnimi analgetiki. "Odkar uporabljam barvno terapijo, ne potrebujem več zdravil. Ko se pojavi glavobol, se posvetim z vijoličasto lučko, in bolečina izgine."

Z barvami proti vnetemu grlu

Neverjetno moč barv in svetlobe so v zadnjih letih preizkusili prav vsi njeni družinski člani. "Napravo imamo kar v dnevni sobi in če ima kdo kakšno težavo, se malo posveti in si tako pomaga," nam je razložila Ušajeva, ki barve uporablja praktično vsak dan. Njena hči trenira nogomet, zato večkrat potrebuje pomoč svetlobne terapije, ki ji lajša bolečine po treningih ali po kakšni poškodbi.

"Barvna prha" pa pomaga tudi pri hitrejšem zdravljenju viroz, zdravi vneto grlo in pomaga pri celjenju ran. "Z lučko posvetim tudi svoje sobne rastline. Pomaga, kar je logično – tudi rože, tako kot mi, potrebujejo moč sonca in svetlobe."

Alenka Ušaj | Foto:

Rešitve lahko vedno najdemo v naravi

Alenka Ušaj pri svojem delu in tudi pri iskanju bolj uravnoteženega življenjskega sloga išče rešitve v naravi: "Vse imamo v naravi, ampak smo na to čisto pozabili." Prepričana je, da bi morali narediti nekaj korakov nazaj, tudi tako, da se spojimo z naravnimi viri, poiščemo notranje ravnovesje, ki mora biti prežeto s pozitivno energijo.

In kakšen je njen recept za aktiven in uravnotežen vsakdan?

Alenka je ves čas v pogonu: razpeta je med dvema službama, skrbjo za dva odraščajoča najstnika, dvakrat na teden vodi skupinske vadbe, veliko časa pa posveča tudi izobraževanjem in iskanju novih metod zdravljenja.

In kako zmore uskladiti številne obveznosti? Njen odgovor je preprost: "Ohranjam optimizem in dobrovoljnost, se učim in pomagam. Velikokrat kaj naredim tudi brezplačno in prostovoljno, ker vem, da se bo potem to tudi drugače vračalo."

In vrača se ji pri dosežkih v njenem poklicu: "Ko je terapija uspešna in je pacient zadovoljen, sem tudi jaz zadovoljna."

Alenka Ušaj | Foto:

Ne spreglejte