Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2016,
13.20

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Dean Gostimirovič, Tina Boh

Natisni članek

Zepter advertorial kruh recept

Torek, 24. 5. 2016, 13.20

2 meseca

Revolucija v kuhinji: kruh, ki se speče v loncu (video)

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Dean Gostimirovič, Tina Boh

Pripravite se na recept, ki bo popolnoma postavil na glavo vaša dozdajšnja pravila v kuhinji. Od zdaj naprej bo pečica ostala prašna, kruh boste namreč lahko spekli kar na kuhalni plošči.

Simon in Sašo Šketa sta se tokrat nekoliko poigrala z našim dojemanjem kuharije, podrla sta vsa babičina pravila in nam dokazala, da lahko kuhalna plošča postane tudi pečica. Sliši se noro, ampak je popolnoma resnično.

Ko glavna zvezda kosila postane hlebček kruha

Ko se po kuhinji razleže omamni vonj po domačem kruhu, se čas ustavi. Čas je za družinski klepet ob domači hrani, ki spodbuja toliko pozitivnih čustev, ki se bodo z vsakim grižljajem za vedno globoko vtisnili v vaš spomin.

Simon Šketa | Foto: Tina Boh Foto: Tina Boh

Kruh je tisto združevalno živilo, s katerim je vsak obed nekaj posebnega, s predlogom priprave, ki nam ga je predstavil Simon, pa je doživljanje kruha dobilo čisto nove razsežnosti.

Simon je svoj hrustljavi hlebček v pol ure spekel kar v posodi, v kateri ponavadi skuhamo kakšno juho ali golaž in čeprav je bil celo Sašo na začetku nekoliko skeptičen in ni verjel, da bo iz Simonove moke dejansko nastal kruh, je bil nad rezultatom več kot navdušen.

Simonov recept je osnoven in ga lahko preoblikujete svojim željam in okusom – namesto bele moke lahko uporabite tudi pirino, ajdovo ali katerokoli drugo moko, vanjo vmešate semena ali celo narezane orehe.

Kaj pa štrudelj v loncu?

Zepter | Foto:

Vrhunska posoda Zepter omogoča neskončno kuharskega eksperimentiranja. V loncu lahko spečete tudi zavitek ali biskvit. Debelo dno iz vrhunskega materiala Metal 316L in visoka tehnologija Zepter omogočata zdravo kuhanje brez maščobe, vode in dodatka soli. Hrana se ne sprime, v njej ostanejo vse potrebne hranilne vrednosti, poleg tega je okusnejša in predvsem bolj zdrava.

Prav zaradi inovativne tehnologije lahko si lahko s Zepterjem privoščite več: več ustvarjanja, več okusa in več dobre volje za mizo.

 

Prevečkrat zanemarjenja stročnica si zasluži več pozornosti

Sašo Šketa | Foto:

Saševa enolončnica se popolnoma prileže hrustljavemu domačemu Simonovemu kruhu. Rustikalni krožnik je mešanica zdravja, barv in nepogrešljive arome. Ne samo po okusu, lečina enolončnica preseneča tudi zaradi preprostosti priprave. In s posodo Zepter ter pokrovko Synco-Click  je to še bolj preprosto!

Juha, ki bi se sicer pripravljala slabo uro, se je pod pritiskom skuhala v pičlih 15 minutah. Sašo je s tem podrl mit o hitrostnem kuhanjem in o tem, da so testenine edini izhod v sili, ko nimamo časa za kuhanje.

 

Dr. Janja Klinčar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije | Foto: Dr. Janja Klinčar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije "Pri uživanju kruha bi poudarila dve stvari: količino kruha, ki ga zaužijemo in sestavine v kruhu. Kruh priporočam za zajtrk in pri kosilu namesto priloge. Pogosto se zgodi, da se kruh uživa pri vsaki jedi, kar zelo poveča energijsko gostoto obroka. Pri izbiri kruha pa bodite pozorni na sestavine. Izogibajte se takšnega, ki ima dolg seznam sestavin in je poln nepotrebnih oz. za naše telo celo škodljivih dodatkov. Lahko posnemate Simona in si kruh spečete kar sam," svetuje Janja Klinčar, Zepterjeva svetovalka za zdrav življenjski slog in svetlobno terapijo Bioptron. Navdušena je tudi nad lečino enoločnico: "Leča je v preteklosti skoraj izginila iz jedilnikov, sedaj se zopet vrača. Je predstavnica stročnic, ki je ime dobila po svoji značilni obliki. Splača se jo vključiti na naš jedilnik, ker je hitro kuhana in ima dobro prehransko vrednost. Kot z beljakovinami bogato živilo je lahko zamenjava za meso. Je tudi dober vir prehranskih vlaknin in mineralov."

Domači kruh v loncu in lečina enolončnica

Sestavine kruh:

Kruh | Foto:

500 g bele gladke moke

20g kvasa (pol zavojčka)

3 dl mlačne vode

1 čajna žlica sladkorja

4 čajne žlice soli

Postopek:

V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode. Premešamo in pustimo, da na toplem kvasec vzhaja. V moko naredimo jamico, vanjo vlijemo kvasec, premešamo in dolijemo mlačno vodo ter solimo. Gnetemo toliko časa, da dobimo elastično testo, ki samo odstopi od sklede. Nato ga oblikujemo v hlebček in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino. Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke dobro pregnetemo. Testo prestavimo v lonec in pečemo 30 minut v pokriti posodi, vmes občasno obrišemo kondenzirano vlago z notranjosti pokrovke. Kruh se mora ohladiti, preden ga narežemo.

 

Sestavine lečina enolončnica:

 | Foto:

250 g oprane leče (prej jo za nekaj ur namočimo v vodi)

1 čebula

2 stroka česna

3 korenčki

pločevinka pelatov

majaron

timijan

lovorov list

peteršilj

sol in poper

0,5 dl bučnega olja

Postopek:

Čebulo in česen nasekljamo, korenje narežemo na kocke. Prepražimo čebulo, dodamo korenje in pražimo, da spremeni barvo. Dodamo nasekljan česen in pražimo še minuto. Dodamo lečo in pelate, začinimo in zalijemo z vodo. Kuhamo 20 minut pod pritiskom. postrežemo z nasekljanim peteršiljem in prelijemo z bučnim oljem.

Zepter | Foto:

Kuhanje s Zepterje je bolj preprosto

 

Zepter je edina posoda na trgu, narejena iz superiornega jekla 316L, ki omogoča kuhanje brez vode in pečenje brez maščobe.

 

Ne spreglejte