Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2013,
15.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

lestvica top 10 gledališče

Ponedeljek, 19. 8. 2013, 15.02

8 let

Top 10 gledaliških festivalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Te dni se bo v Ljubljani začel festival Mladi levi, ki bo tako kot vsako leto z gledališkimi predstavami popestril konec poletja. Kateri pa so najpomembnejši svetovni gledališki festivali?

1. Edinburgh Festival Fringe, Edinburg, Škotska

Avgusta poteka tudi največji svetovni umetniški festival v Edinburgu. Od začetka leta 1947, ko je nastal kot alternativa Edinburgh International Festival, je zrasel v festival z več kot 2.000 predstavami na 250 lokacijah, z repertoarjem od grških tragedij prek Shakespeara do Becketta in najnovejših dram. Lani je bilo na festivalu na primer kar 1.400 svetovnih premier.

2. Festival d'Avignon, Avignon, Francija

V treh tednih julija se v Papeški palači Avignona in na drugih odrih zvrsti skoraj tisoč predstav. Od leta 1947, ko je festival ustanovil gledališki režiser Jean Vilar, je to eden najpomembnejših gledaliških festivalov na svetu, ki je razdeljen na sekciji In – predstave igrajo v Papeški palači – in Off, ki ponuja predstave po vsem mestu.

3. Festival Iberoamericano de Teatro De Bogotá, Bogota, Kolumbija

Festival, ki je še posebej pri srcu slovenskim gledališčnikom, saj so tam stalni gostje, je največji gledališki festival Latinske Amerike. Med okoli 300 predstavami, ki so raztresene po vsem mestu, so poleg gledališča tudi gledališče za otroke, pantomima, ples in cirkuški perfomansi.

4. Dublin Theatre Festival, Dublin, Irska

Od leta 1957 dublinski gledališki festival združuje tako Irsko kot svetovno gledališko smetano. Vsako leto je na sporedu okoli 500 predstav na 25 odrih.

5. The Adelaide Fringe, Adelajda, Avstralija

Največji festival odrskih umetnosti na južni polobli je v Adelajdi v Avstraliji vsako leto februarja in marca. Na njem sodeluje več kot 4.000 umetnikov z vsega sveta, ki zasedejo parke, skladišča, galerije, gledališke dvorane, skratka vse, kjer se lahko igra.

6. The Shaw Festival, Niagara-on-the-Lake, Kanada

Festival, ki se je začel leta 1962 kot dogodek, posvečen igram Georgea Bernarda Shawa, je kmalu postal eden vodilih gledaliških festivalov Severne Amerike, še vedno pa je posvečen gledališkim igram, ki so nastale v času Shawa, se pravi od leta 1856 do leta 1950.

7. Zürcher Theater Spektakel, Zürich, Švica

Vsako leto na festival, ki je bil ustanovljen leta 1980 kot majhen neodvisen festival, povabijo malo več kot dvajset najboljših gledaliških skupin z vsega sveta. Festival je največji kulturni dogodek v Švici.

8. Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Sabiu, Romunija

Poleg najboljšega iz romunskega gledališče festival v Sabiu vedno prikaže tudi smetano evropske odrske umetnosti, poleg tega festival vključuje tudi ulično gledališče.

9. Bharat Rang Mahotsav, New Delhi, Indija

Največji azijski gledališki festival je relativno mlad, saj je bil ustanovljen šele leta 1999 v okviru delhijske Nacionalne gledališke šole. Toda kmalu je postal najpomembnejši azijski gledališki festival, ki združuje tako najboljše indijske tradicije kot svetovne trende.

10. Neu Stucke aus Europa, Wiesbaden, Nemčija

Bienalni festival v Wiesbadnu je posvečen novim dramam. Od leta 1992 je tako festival na evropske in svetovne odre postavil nova imena dramatikov, kot sta Biljana Srbljanović in Yasmina Reza. Vse predstave so v originalnem jeziku, tako da je to prava Evropa na odru.

Ne spreglejte