Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2013,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karin Škufca

Četrtek, 22. 8. 2013, 15.06

8 let

Tudi Karin Škufca prisega nanje. Na pegice namreč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pege so lahko zelo simpatične in na nek način lahko postanejo tudi vaš zaščitni znak. Drobne rjave lise je v svoj prid izkoristila tudi priznana slovenska manekenka Karin Škufca.

Kožne pege so neškodljive rjave lise, ki se najpogosteje pojavijo na obrazu in rokah svetlejših, še posebej rdečelasih oseb. Nastanejo zaradi pretiranega razvoja pigmenta melanin v posameznih skupinah kožnih celic, zaradi česar so najbolj izrazite v poletnem času, ko so posamezni deli kože pogosteje izpostavljeni sončnemu sevanju. Pege z odraščanjem bledijo, s starostjo pa lahko povsem izginejo.

Pegice se lahko pojavijo tudi v času nosečnosti ali s starostjo.

Nanje prisega tudi Karin Škufca Pege in rdeči lasje so tudi priznano slovensko manekenko nekako zaznamovali. Tako v otroštvu, ko so jo vrstniki zaradi njene posebnosti tudi zbadali, kot pozneje, ko se je tudi zaradi te posebnosti uveljavila v svetu mode. "Na pegice gledam kot na lepo posebnost, predstavljajo drugačnost. In to mi je všeč. So del mene in si ne predstavljam odseva brez pegic v ogledalu," je povedala lepotička.

Kako se jih lahko znebite po naravni poti? Prvi korak k preprečevanju nastajanja in širjenja kožnih peg je izogibanje neposrednemu izpostavljanju soncu oziroma da se pred nevarnimi sončnimi žarki zaščitite s primerno kremo.

Če pa so pege za vas moteče, se jih da odpraviti oziroma njihovo nastajanje omiliti na povsem naraven način. Francoski strokovnjak Maurice Messegue v knjigi z naslovom Zelišča za lepoto svetuje, da kožo redno negujete s sokom limone, kreše, netreska, peteršilja ali svežih vitic vinske trte. Na rjave lise pa blagodejno vpliva tudi poparek iz lipovega cvetja (trije ščepci na skodelico).

Kratkotrajna rešitev, predvsem za ženske, pa se skriva v ličilih.

Z njimi se ponaša marsikatera zvezdnica Pege pa so v svoj zaščitni znak spremenile tudi zvezdnice. Med njimi so ena izmed najbolj seksi žensk na svetu, Megan Fox, najbolje plačana manekenka na svetu Gisele Bundchen, lepotička Emma Stone, težavna Lindsay Lohan ter Emma Watson, Blake Lively in Julianne Moore.

Preden se odločite za odstranitev peg, se tako raje vprašajte: So pege res lepotna napaka, ali pa so pač le nekaj, kar nam je mati narava podarila, da smo drugačne od drugih deklet?

Ne spreglejte