Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2016,
9.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča LanguageSitter®

Natisni članek

advertorial intervju Karin Škufca angleščina

Četrtek, 3. 3. 2016, 9.23

2 meseca, 1 teden

Z znanjem jezika do poslovnega uspeha: zgodba manekenke Karin Škufca in podjetnika Egona Ravbarja

Vsebino omogoča LanguageSitter®

Kaj imata skupnega manekenka in direktor slovenskega podjetja? Karin Škufca in Egon Ravbar gojita isto strast do jezikov.

Na eni strani manekenka, ki išče nove izzive na področju lepotnega ustvarjanja, na drugi strani pa podjetnik in urednik, ki stavi na svojo ekipo in vztrajnost, ki ga je gnala tudi takrat, ko je bilo najtežje.

Manekenko Karin Škufca in podjetnika Egona Ravbarja povezuje skupna strast – do novih izzivov in znanj, s katerimi si bosta lahko v prihodnosti odprla nova karierna vrata.

Prav zato sta se oba odločila izpopolniti svoje znanje angleščine – Karin se je na ta način znebila strahu iz šolskih klopi, Egon pa si je z angleščino želel odpreti priložnost čez lužo.

Oba sta zaupala jezikovni agenciji LanguageSitter®, kjer so jima pripravili na kožo pisan individualni jezikovni tečaj angleščine.

"Želela sem se znebiti odpora pri govorjenju v angleškem jeziku"

Karin Škufca se že 13 let ukvarja z manekenstvom, blišč modne brvi je njena velika življenjska strast, ki pa jo v zadnjih letih dopolnjuje z novimi znanji – na področju kozmetike, ličil in frizerstva, sedem let pa že uspešno dela tudi kot vizažistka. Zadala si je dva kratkoročna cilja: dokončati študij in izpopolniti svoje znanje angleščine. "Izzivov se ne bojim," nam je v pogovoru uvodoma povedala Karin, ki nam je razkrila, kateri so njeni naslednji življenjski cilji in kateri so njeni največji izzivi, ki se jih je lotila pred kratkim, predvsem s pomočjo svoje LanguageSitterke® Ane.

Kateri je vaš naslednji večji izziv? Prvi je ta, da dokončam študij. Eden večjih je nedvomno tudi projekt v okviru moje službe na Erudio izobraževalnem centru, kjer delamo na tem, da v kratkem na trg lansiramo svojo kozmetiko. S projektom imam veliko dela, saj se z mnogimi nalogami srečujem prvič, ampak na to gledam kot na dodatne izkušnje in reference. Rada pridobivam nova znanja ter odkrivam nova področja.

Pred kratkim ste se tudi odločili izboljšati svoje znanje angleščine. Imate kakšen poseben razlog za to? V bistvu za tem tiči posebna izkušnja iz šolskih klopi. Sicer znam angleško, vendar mi manjka samozavesti, saj imam negativno izkušnjo z učenjem jezika v šoli. Takrat sem imela kar nekaj različnih profesoric za angleščino, ampak nobena ni imela pravega človeškega in pedagoškega pristopa. Angleški jezik mi je bil vedno všeč. Obožujem pesmi, filme, knjige v angleškem jeziku. Ko pa pride do trenutka, ko moram v angleškem jeziku govoriti, me popade nek občutek tesnobe in odpora. In ta občutek me spremlja vse od osnovne šole naprej.

Na kakšen način ste se potem lotili iskanja primernega jezikovnega tečaja, ki bi vam pozdravil to travmo iz šolskih klopi? Jaz temu ne bi rekla travma. Prej bi to opisala kot negativno izkušnjo iz šolskih dni, ki pa je verjetno znana še marsikomu izmed nas. Odločila sem se, da premagam odpor, ki se me drži še iz šole. Želja po izpopolnjenju angleškega znanja v meni živi že zelo dolgo, le trenutek odločitve je moral nastopiti. Zavedala sem se, da klasična jezikovna šola ni zame, zato sem se odločila za jezikovno agencijo LanguageSitter®. Njihov pristop poznam in vem, da so pomagali že kar nekaj ljudem, ki so imeli strah in blokado pri uporabi tujega jezika. Navdušila me je tudi zgodba, kako so v dveh mesecih pomagali do znanja nemščine moji kolegici in nekdanji TV-voditeljici Špeli Jereb.

Prav zaradi vsega tega sem se odločila za jezikovno agencijo LanguageSitter®, kjer ne izvajajo običajnih tečajev, ampak se dejansko prilagajajo svojim strankam. Moja LanguageSitterka® je kot nekakšna osebna asistentka – učne ure imava na različnih lokacijah, tudi na mojem delovnem mestu, učiva se na praktičnih primerih, na takšnih, ki jih lahko potem takoj uporabim pri svojem delu. Učiva se sproti in v resničnih situacijah.

Kako pa konkretno potekajo vaše učne ure angleščine pri LanguageSitterju®? Imate točno določene ure? Čisto odvisno od mojega časa. Moja LanguageSitterka® Ana mi je že takoj na začetku pripravila veliko različnega gradiva, povezanega z mojim poklicem. Že prvo učno uro sva se ves čas pogovarjali v angleščini, se veliko smejali in res uživali. Gradiva, ki ga je pripravila, se nisva niti dotaknili.

Ker vedno bolj pogosto delam v vlogi vizažistke, sva se z Ano dogovorili, da medtem ko jaz na njej vadim nove tehnike ličenja, ona mene uči angleškega besedišča s tega področja. Super se imava.

Skratka, že po prvi uri ste se lahko sprostili in pozabili na slabe izkušnje iz šole? Da, res je. Ana me je zelo hitro sprostila in tako je ura in pol pogovora v angleškem jeziku minila, kot bi mignil. Dejansko zelo rada govorim, ampak mi je tisti krč, ki je ostal iz tistega obdobja, vedno znova preprečeval, da bi se sprostila in pokazala svoje znanje. Veste, koliko časa sem potrebovala, da sem se odločila za uvodni pogovor. Šele zdaj, ko se učim z LanguageSitterjem®, ugotavljam, da je učenje jezikov lahko tudi prijetno in zabavno. Celo tako zelo, da kljub mojemu popolnoma zasedenemu urniku komaj čakam na uro angleščine. Predstavlja mi sprostitev in nov pogled na jezik.

Kaj želite z individualnim tečajem angleščine doseči? Predvsem to, da bi postala bolj samozavestna in suverena pri uporabi angleščine. Z Ano bova veliko delali na tem, tako da sploh ne dvomim, da mi bo uspelo. Dolžna sem si bila podariti to možnost napredovanja in dokončno pozabiti na vse neprijetne izkušnje iz šolskih klopi.

Držim se svoje misli: "Stopi iz svoje cone udobja ter daj priložnost novim zgodbam, ki jih piše življenje."

"Že na učni uri je šlo kot zares"

Egon Ravbar je soustanovitelj in sodirektor Zavoda mladi podjetnik ter odgovorni urednik spletnega portala mladipodjetnik.si. Pri svojem delu je v stalnem iskanju novih izzivov in znanj, ki bi njemu in njegovi ekipi omogočili nove priložnosti.

Začetki zavoda segajo devet let nazaj, ko se je porodila ideja, da bi podjetnikom ponudili vse potrebne informacije v zvezi s podjetništvom in možnosti za brezplačno izobraževanje. "Skozi leta smo se odločili, da ponudimo še bolj intenzivne delavnice, ki pa so plačljive. Ponujamo tudi individualna in pravna svetovanja ter trimesečno podjetniško izobraževanje," je povedal Egon in dodal, da bodo junija že šesto leto zapored organizirali izbor Mladi podjetnik leta. Njihovo področje se širi, tudi z iskanjem novih znanj. Ravno raziskovanje je Egona pripeljalo do prijave na natečaj organizacije WorldChicago, za katerega pa je potreboval osvežitev znanja poslovne angleščine.

Katere so tiste veščine, ki vam pri delu pridejo najbolj prav? V vseh teh letih sem se naučil poslušati – tako zasebno kot v stikih s poslovnimi strankami. Naučil sem se posvetiti pozornost osebi, ki je na drugi strani, in tako razvijati empatijo do svojega sogovornika.

Kakšno vlogo pa ima v vašem poklicu poznavanje tujih jezikov? Pogosto nas obiščejo tujci, ki pridejo v Slovenijo v želji po odprtju podjetja. Pri tem nam zadostujeta angleščina in hrvaščina oziroma srbščina. Vsekakor pa nam pri vsakdanjem delu najbolj pride prav znanje angleščine.

Sami ste morali pred kratkim svoje znanje angleščine nekoliko poglobiti. Za kaj je šlo? Že lansko leto sem na spletu opazil iniciativo, ki se imenuje WorldChicago. To je organizacija iz Chicaga, ki iz različnih regij sveta prek natečaja izbere okrog deset oseb in jih za mesec dni vključi v delo ene izmed tamkajšnjih organizacij ali start-up podjetij. Lani nisem mogel za en mesec zapustiti zavoda, letos pa sem se odločil, da priložnost izkoristim. V dveh tednih po prijavi na razpis me je čakal razgovor v angleškem jeziku. Takoj sem pomislil na to, da potrebujem hitro osvežitev svojega znanja poslovne angleščine.

Zakaj ste izbrali ravno LanguageSitter®? Časa za osvežitev znanja ni bilo na pretek, potreboval sem hiter in povsem oseben pristop. Poklical sem nekaj jezikovnih šol, ki izvajajo tovrstne tečaje, vendar so vsi najprej želeli testiranja, niso bili fleksibilni glede pričetka tečaja. Moj pogoj pa je bil, da se začnem takoj učiti. Na LanguageSitterju® so mi ponudili čisto drugačen pristop. Dopoldne sem jih poklical, čez pol ure sem na mail prejel ponudbo, jo potrdil, z menoj so nato kar prek njihovega online sistema opravili uvodni pogovor, mi pripravili po meri narejen program izobraževanja in naslednje jutro sem že začel s tečajem. Res bliskovita odzivnost!

Imeli ste samo 14 dni časa, da se pripravite na pomemben razgovor. Kako vam je uspelo? Predvsem tako, da je bilo učenje popolnoma prikrojeno mojim zahtevam in potrebam po specifičnem znanju. Z mojo LanguageSitterko® sva se pogovorila, kaj točno potrebujem. Ona se je res potrudila, veliko je raziskovala po spletu, da se je lahko čim bolj poistovetila z vlogo izpraševalcev. Raziskala je vprašanja, ki jih navadno zastavljajo na zaposlitvenih pogovorih. Priprave so bile intenzivne, sam sem resno in poglobljeno razmišljal o sebi in o svojem znanju. Govoril in razmišljal sem v angleščini, z namenom, da bi se uspešno pripravil na pogovor s predstavniki WorldChicaga. LanguageSitter® mi je v dveh tednih pomagal osvežiti znanje jezika in posledično pridobiti na samozavesti in suverenosti pri sporazumevanju v angleščini. Cilj sem dosegel! V Chicago odpotujem konec aprila.

Kako so potekale vajine ure angleščine? Čeprav bi lahko imela ure v moji pisarni, sem se želel umakniti iz svojega delovnega okolja. Prosil sem, da bi učne ure potekale v njihovih prostorih. Je pa fino, ker za poučevanje ne uporabljajo klasičnih učilnic, zato sem največ časa preživel v sobi, ki je bila videti kot savna, in v malo večji sobi za sestanke, ki ji rečejo golf soba, saj v njej zares lahko igraš golf, kar je krasno za sprostitev. Z LanguageSitterko® sva delala tudi čez konec tedna, na vsako uro se je zelo dobro pripravila. Sem bil prijetno presenečen! Popolnoma se je prilagodila mojemu času in mi dala vedeti, da je tudi njej veliko do mojega uspeha. Mislim, da ji razglednica iz Chicaga ne uide. (smeh)

Boste do takrat še dodatno nadgradili svoje znanje angleščine? Seveda, saj se zavedam, da bom v Chicagu govoril in razmišljal v angleščini. S tamkajšnjimi sogovorniki se želim suvereno sporazumevati. Tam pridobljena znanja bodo dobrodošla moji ekipi in meni. S tem namenom odhajam v Chicago. Ravno včeraj sem brskal po LanguageSitterjevi® spletni strani in iskal pravi individualni tečaj angleščine zase.

Kako bi v enem stavku opisali učenje z jezikovno agencijo LanguageSitter®? Zelo intenzivno in zelo prilagojeno. Kar pa je bilo zame najbolj pomembno: dosegel sem zastavljeni cilj.

LANGUAGESITTER d. o. o. Litostrojska cesta 40 SI-1000 Ljubljana

T +386 59 078 220 E info@languagesitter.si W www.languagesitter.si

Ne spreglejte