Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
17. 4. 2017,
14.23

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Natisni članek

Prisha Justinek Alfirev ulični stil moda trend manekenka

Ponedeljek, 17. 4. 2017, 14.23

5 let, 7 mesecev

Prisha Justinek Alfirev: Manekenstvo je dobra šola za življenje #UličniStil

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Prisha Justinek Alfirev | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Je ena naših najuspešnejših manekenk, ki je kljub svojim rosnim letom - šteje jih 22 - v modnem svetu prisotna že osem let. Izkušnje si nabira v Parizu, Milanu in Londonu, redno pa jo videvamo tudi na naših tednih mode.

Med poplavo slovenskih manenkenk Prisha Justinek Alfirev izstopa na neopisljiv način. Njen videz je eksotično drugačen, kot smo ga vajeni pri klasičnih manekenkah, za piko na i pa izžareva še posebno energijo, da se ob njej vsak počuti prijetno. Prav nasprotno od občutka, ki ga manekenke navadno vzbujajo ob "nemanekenkah".

Za Prisho so trije zelo zaposleni meseci, saj so si jo zaželeli na modnih stezah tednov mode v Parizu, Londonu in Milanu. Poleg tega je morala najti še čas za študij, pomerjanja oblačil in showroom za Petra Pilotta, londonskega oblikovalca, za katerega dela že več kot dve leti, in še za ljubljanski teden mode LJFW.

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Z zelo suhimi manekenkami noče sodelovati nihče

V modni svet je vpeta praktično od rojstva, saj je bila njena mama manekenka in pozneje tudi oblikovalka. "Modo spremljam od majhnega, odrasla sem v šivalnici, zaodrjih in prvih vrstah na modnih revijah," se spominja svojega otroštva in dodaja, da je včasih veliko bolj spremljala aktualne kolekcije, pozneje pa je začela prednost dajati drugim stvarem, kot sta družina in izobrazba. "Sem pa še vedno pod velikim vtisom, ko vidim kakšno slavno manekenko ali oblikovalca."

Je zelo prizemljena in ne pusti, da bi jo nor modni svet potegnil v svoj vrtinec. Predvsem stalni pritisk zaradi popolne postave in idealnih mer.

"Še vedno veljajo mere 90-60-90 ali manj, pri visoki modi so zelo strogi glede mer. Sama na kastingih opažam, da punce za modne revije niso več tako visoke in imajo višini primerne manjše obsege. Odvisno je od dekleta, kakšno ima naravno postavo, nekatere morajo bolj paziti, kaj jejo in koliko se gibajo, druge sploh ne. Z zelo zelo suhimi manekenkami pa ne želijo sodelovati niti agencije niti naročniki."

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Če ne moreš zapeti hlač, ne moreš delati

Tomaž Mihelič, modni agent Prishine agencije Immortal Models, nam je že pojasnil, da naročniki iščejo fit dekleta, ki so za navadne smrtnike morda presuha, a se takoj vidi, ali je dekle zdravo. Takšne opazi tudi Prisha. 

"Meni je všeč, da dekle ni samo suho, ampak da ima lepo izoblikovane mišice. Seveda so dekleta obremenjena s postavo, zato ker je to naš vir dela. Če ne moreš zapeti hlač, ne moreš delati, danes je tudi toliko večja konkurenca, vsako leto na stotine novih deklet čaka na delo. Nekatera dekleta pri rosnih 16 letih še nimajo popolnoma razvitega ženskega telesa in jih vzamejo za delo, potem pa nekaj let pozneje hujšajo, ker nimajo več otroške postave, ravnih bokov, takrat pa že nove 16-letnice dobijo priložnost."

Tukaj moram omeniti, da so dekleta naravno suha, imajo takšno postavo, vendar v modnem svetu dobesedno en centimeter veliko šteje. Ko sem bila mlajša, sem tako zaradi dveh centimetrov izgubila delo, takrat se mi je svet podrl, danes pa, ko takole s prsti približno odmerim dva centimetra, se mi zdi to čisto absurdno. Zato sem sprejela, da imam takšno postavo, kot jo imam in če sem jim všeč in bom zaradi tega delala, super, če ne, pa so tudi druge stvari v življenju, in to pomembnejše kot moda. Naučila sem se, da je v manekenstvu dobiti delo kot loterija, to, da imaš popolno postavo, je le vstopnica, da lahko sodeluješ, ne pomeni, da boš tudi zmagal, odvisno je od sreče. Prideš na kasting in vsa dekleta so visoka in suha, da te izberejo, jih prepriča nekaj drugega, kaj to je, ne vem, ni pravil. Na nekaterih kastingih jih danes prepriča tudi to, koliko imaš sledilcev na Instagramu.

Sicer pa mora biti dobra manekenka po Prishinem mnenju lepa tako navznotraj kot navzven. "Poleg primerne postave in lepote mora imeti primeren odnos do dela in ljudi, s katerimi dela. Spoznala sem že veliko lepih deklet, ki so se kljub dobri plači in delovnim razmeram pritoževala, da se jim ne ljubi delati, to zame ni dobra manekenka."

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Kaj ima raje ...?

Prisha o svojem uličnem stilu:

Pri 16 primorana postati samostojna

Prisha ima za seboj že skoraj desetletje izkušenj, pri komaj 11 letih jo je odkril agent, dve leti pozneje je delala prvo modno revijo, pri 14 pa se je pridružila agenciji Immortal Models, s katero se je začela njena kariera resno razvijati. 

Kmalu je prišla do mnogih spoznanj; da si v večjih (tujih) agencijah samo številka, da premalo naredijo zate in da ni nobenega učbenika, po katerem bi se učil. "Naučiš se skozi izkušnje. Tuja agencija ti lahko pomaga pri nakupu letalskih vozovnic, organizira voznika od letališča do agencije, te nastani v stanovanje z drugimi manekenkami, ampak to je vse drago. Če želiš prihraniti denar, se stvari lotiš sam."

Jaz sem bila stara 16 let, ko sem šla prvič v Pariz za dva meseca, seveda sama. Takrat sem bila primorana postati samostojna, od kuhanja, pranja perila, razpolaganja z denarjem, podpisala sem tudi prvo pogodbo z agencijo. Tam je moda resnično življenje, ljudje so odvisni od tebe, moraš biti pravočasen, odziven, vedno na razpolago, profesionalen ... Sploh če želiš veliko delati. Manekenstvo je dobra šola za življenje, ker si postavljen v situacije, iz katerih se zelo kmalu veliko naučiš, tako o poslu, življenju in ljudeh.

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Pri nas se z manekenstvom ne da preživeti

Prisha si denar lahko služi zgolj v tujini, saj je naš trg premajhen, da bi bile mankenke sploh tako iskane in imele veliko dela, pojasnjuje. "Z manekenstvom se pri nas ne da preživeti, honorarji so zelo majhni ali pa jih sploh ni. Čutim pa veliko pripadnost v našem modnem krogu, ravno zato, ker ta ni velik in se na vsak način trudimo ustvarjati oziroma ohranjati našo modno sceno, ker imamo dobre oblikovalce."

Ko opazuje slovensko modo in jo primerja s tujo, pravi, da je opaziti bistveno manjši proračun. "Kolekcije niso velike oziroma tako dodelane. Ne morem pa tako primerjati oblikovalcev, ker imajo močen individualni stil, ki so mu zvesti in ga udejstvujejo že leta in so super. Letošnje kolekcije na tednu mode pri nas so mi bile zelo všeč, ker so se mi zdele tako nosljive."

Fotogalerija
1 / 10

Slovenski ulični stil pa se že bolj približa pariškemu, londonskemu in milanskemu, s to razliko, da se pri nas težje dobi izvirnejša oblačila. "Ker nimamo toliko dobrih trgovin, kakor jih ima recimo London, morda tudi nimamo toliko denarja, da bi si privoščili tisto najboljše," ugotavlja.

Od vseh prestolnic, kjer je delala do zdaj, ji je najljubši London, v vseh pa je spoznala, da je največja zmota v modnem svetu ta, ko ljudje za marsikateri kos z brvi podvomijo o njegovi nosljivosti. "Velikokrat rečejo, kdo bo pa to nosil, v resnici pa se to na veliko prodaja, mi si samo ne moremo predstavljati, kakšen ogromen trg je to."

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Prisha Justinek Alfirev | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Upa še na deset let dela

Na vprašanje, koliko časa si še želi biti manekenka, v šali odgovarja, da se v naslednjih nekaj letih še ne namerava upokojiti. "To je odvisno tudi od ponudb dela, koliko časa bodo te še prihajale. Verjetno bi se dalo delati nekje do 30. leta, saj z leti dobiš priložnost delati tudi bolj komercialne projekte." A najprej je na vrsti dokončanje študija na Ekonomski fakulteti.

Prisha na hitro o ...:

... naj modnem kosu: 
Trenutno je to rumeno srajčno krilo, ki je videti superkul.

... dodatku, ki jo spremlja vsak dan: 
Torbica je tista, ki me spremlja vsak dan iz praktičnih razlogov, največkrat pa so dodatek diamantni uhani, ki sem jih dobila za maturo od mami.

... kosu, ki ga ne bi nikoli oblekla: 
Nikoli ne bi oblekla nekega kosa, ki je že res iz mode.

 ... tem, česa v modi ni nikoli preveč: 
Različnih dizajnov novega trenda.

... visokih petah ali čevljih brez pet: 
Visoke pete so vedno prisotne pri mojem delu, zelo malo v mojem prostem času. Čevlji brez pet so zakon zaradi udobnosti.

... svoji modni ikoni:
Nimam modne ikone, mi je pa všeč elegantno-posloven-ženstven stil.


Vsak ponedeljek vam predstavljamo ulični stil znanih Slovencev in blogerjev. Spremljajte Trende in sledite uličnim trendom.


 

Ne spreglejte