Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Četrtek,
13. 6. 2013,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek

Četrtek, 13. 6. 2013, 11.43

8 let

Modni stil Alenke Bratušek: drzen ali poguben?

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najprej leopardji čevlji, zdaj še krilo s podobnimi živalskimi vzorci. Najnovejši stajling Alenke Bratušek je spet sprožil veliko razprav. Upravičeno?

Moda je stvar okusa, pa če si premierka ali čisto običajna ženka. Toda tudi pri določanju kriterijev v modi je treba spoštovati določena pravila. Premierka Alenka Bratušek mora poleg slogovnih zapovedi upoštevati tudi kodeks oblačenja, ki ga narekuje slovenski protokol.

Premierkin obisk pri italijanskem kolegu je spet spodbudil veliko razprav predvsem zaradi njene izbire oblačil: krilo z leopardjim vzorcem je kombinirala s svetlomodro jakno in majčko v enaki barvi. Svoj stajling je dopolnila s čevlji krem barve in zelo skromnim nakitom.

Za mnenje o njeni izbiri in tudi kombinaciji oblačil smo vprašali modno strokovnjakinjo Manjo Plešnar, ki nam je povedala: "Hvala bogu, da se kdo drzne odločiti za malo 'ekstravagance'. V narekovajih zato, ker to sploh ni niti D od drzno, ampak po protokolu pa že skoraj popolnoma avantgardno in šokantno. Meni je kombinacija prav všeč. Vidi se, da se je želela malce približati Italijanom in da je malenkostno tvegala, ker je samozavestno mislila, da bo vžgalo. Glede na modo poslank v klopeh italijanske vlade (te so dokaj modne) in na primer Angele Merkel (male pošasti) je naša Alenkica prav super. Jaz mislim, da je veliko bolje, da se za tabo praši in o tebi govori, kot pa da si tarča posmeha zaradi zgrešenih cunjic še iz pamtiveka, kar je načeloma pogosto izraženo tudi v našem parlamentu (žalostno). Mislim, da je njena oprava še vedno skladna s poslovnim kodeksom, vse, kar je drugače, je krilo z leopardjim vzorcem. Načeloma s tem ni nič narobe, a vseeno bi večjo eleganco dosegla s kakšnim krilom, ki bi poustvaril trend color block. Ne vem, zakaj imam v mislih limonin odtenek …"

Kaj pa pravi protokol? Ksenija Benedetti je v Protokolarnih pravilih napisala, da morajo predsednice ali druge vidne državne osebnosti nositi obleko ali kostim z zakritimi rameni, ne prevelikim vratnim izrezom, dolžina krila pa ne sme biti previsoko nad koleni. Torej lahko sklenemo, da se je predsednica vlade držala pravil, mogoče je z izbiro živalskega vzorca nekoliko kršila samo pravilo nevpadljivosti.

Pri papežu bolj konzervativna Bratuškova se je v Vatikanu sestala tudi s papežem Frančiškom, kjer je bila oblečena veliko bolj konzervativno in umirjeno. Odela se je v črno in si nadela čepico z diskretno tančico. Predsednica vlade je papeža ob stisku roke tudi povabila v Slovenijo.

Ne spreglejte