Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2013,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

moda rasizem teden mode

Petek, 20. 9. 2013, 12.44

8 let

Moda s črno piko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kot posledica odpiranja novih trgov se v modnem svetu spreminjajo tudi barve, a žal ne le tiste na oblačilih.

V modnem svetu se spremembe dogajajo iz dneva v dan na popolnoma vseh ravneh, razen na eni. Ko obveljajo neki ustaljeni okvirji, lepotne postavke pri manekenkah, se v veliki večini modne revije in oblikovalci odločajo za manekenke bele polti, medtem ko so temnopolte manekenke in manekeni v veliki večini močno zapostavljeni.

To se najbolje kaže na naslovnicah modnih revij, kjer v veliki meri prevladujejo belopolta dekleta. Tako so borci za enake možnosti tudi modni svet že leta 2008 pozvali, da tako ne gre več naprej in da tudi modni svet potrebuje več enakosti in enakih možnosti za vse.

Za začetek se je nekaj vendarle premaknilo

Težavo so začeli reševati na pobudo modne revije Vogue in predsednice ameriškega združenja modnih oblikovalcev ter znane modne oblikovalke Diane von Furstenberg. Tako so v italijanski različici kultne revije v eni izmed številk prešli v popolnoma drugo skrajnost, kjer so celotno številko revije sestavljali le temnopolti manekeni in manekenke z glavnimi, predstavljenimi osebnostmi na čelu.

Objava revije je v tistem hipu povzročila nemalo pozornosti v modnem svetu in zunaj njega, a le nekaj mesecev po tistem je bilo že vse pozabljeno in modni svet se je vrnil na svoja stara pota, po katerih stopa še danes. Danes tako na tednu mode v New Yorku le težko opazimo temnopolte manekenke in manekene, medtem ko belopolta dekleta in fantje popolnoma dominirajo na modnih brveh.

Na modnih brveh je tako na zadnjem tednu mode v ameriški metropoli hodilo le dobrih šest odstotkov temnopoltih manekenk in manekenov, medtem ko je bil delež preostalih občutno višji. A Amerika je še vedno kanček prijaznejša od Evrope. Na modnih revijah v evropskih prestolnicah mode na modnih brveh Phoebe Philo za znamko Celine, Rafa Simonsa pri Diorju in mnogih drugih temnopoltih manekenk in manekenov niti ni bilo na spregled, kar kaže na še nekoliko manj prijazno sliko, kot jo živijo Američani v modni industriji.

Prihodnost na trgih v Aziji?

Na slabšem pa le niso vsi, zaradi vedno večje vloge vzhodnih trgov pri prodaji blaga se je občutno povečalo število azijskih modelov, saj ti pripomorejo k temu, da se stranke iz centra gospodarske kulture lažje poistovetijo z znamkami, ki v Aziji prav v teh časih dosegajo rast, medtem ko jim delež prodaje v do danes modno uveljavljenih delih sveta močno upada.

Tako se zdi, da modna industrija in njen novi trg sama od sebe vzbujata več rasne neenakosti, kot je je bilo prisotne kdajkoli prej. Hitro se lahko zgodi, da se bo na račun novih trgov, ki se v teh časih šele dobro odpirajo, zmanjšal tudi delež belopoltih manekenk in manekenov v modnem svetu. Vprašanje pa je, ali bo takrat, ko se to zgodi, glas o neenakosti vendarle dosegel prava ušesa.

Ne spreglejte