Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 12. 2014,
10.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

čevlji zaščita

Sreda, 31. 12. 2014, 10.31

7 let, 12 mesecev

Kako poskrbeti za škornje, da jih sol in sneg ne bosta uničila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko zapade sneg, se odločamo za višjo obutev, med katero zagotovo spadajo tudi modni škornji. Nanje pa v zimskih mesecih prežijo številne nevarnosti.

Visoki usnjeni škornji ščitijo vaše noge pred tem, da bi morali prav vsak dan sušiti nogavice. Ob tem pa se je dobro vprašati tudi, kako boste vi zaščitili svojo obutev, da ne bo že po nekaj tednih zimskega vremena zrela za odpis.

Sol, ki jo cestni delavci posipajo, da cestišče ni poledenelo, je že ena izmed nadlog, ki lahko povzroči, da se boste od svojega najljubšega para obutve poslovili bistveno prej, kot bi si želeli. Impregnacijsko razpršilo Veliko dobrega boste za svojo obutev naredili že, če se boste držali nasveta, ki vam ga običajno podajo ob nakupu obutve, in sicer, da še pred prvim nošenjem uporabite impregnacijsko razpršilo ter tako svojo obutev dodatno zaščitite pred vdorom vode in umazanije. Tovrstna razpršila sicer pomagajo tudi pri ohranjanju mehkobe materiala, kar bo v primeru novega para obutve še posebej dobrodošlo. Negujte usnje kot svoje lase in kožo Med naprednejše načine zaščite usnjene obutve spada tudi balzam za usnje, ki ga lahko uporabljamo ne glede na starost obutve. Tega, tako kot smo vajeni pri svoji koži ali laseh, vtremo v usnje in s tem poskrbimo, da to ohranja svojo obliko, mehkobo in teksturo. Očistite sledi soli Ne glede na to, kako dobro boste za usnjeno obutev poskrbeli s preventivnimi ukrepi, pa ta nikakor ne bo odporna proti soli, s katero cestni delavci posipajo cestišče in tudi pločnike, da niso poledeneli. Zato boste ob koncu dneva na obutvi opazili bele madeže soli, ki pa jih je priporočljivo čim prej očistiti, saj boste le tako preprečili, da bi sol načela usnje. Sledite receptu naših dedkov Ob vseh nasvetih pa ne smemo pozabiti tudi na naše dedke, ki so za svojo obutev skrbeli bistveno bolj vestno, kot to večinoma počnemo danes. Da bi ohranjali čim lepši videz usnja, so namreč tega pogosto negovali s kremo za čevlje, ki se še danes skriva v omari marsikaterega doma.

Ne spreglejte