Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2016,
14.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mueller Drogerija

Foto: Thinkstock, Mueller drogerija

Natisni članek

zaščita pred soncem poletje plaža advertorial Mueller Drogerija Lavozon

Četrtek, 30. 6. 2016, 14.31

2 meseca, 1 teden

Kako do lepo zagorele polti brez slabe vesti

Vsebino omogoča Mueller Drogerija

Foto: Thinkstock, Mueller drogerija

sončenje plaža ženska | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ravno prav zagorela polt izžareva zdravje in zadovoljstvo. Čeprav je pretirano izpostavljanje soncu lahko škodljivo, pa se tej navadi ni treba povsem odreči.

Sonce osrečuje, če ga znate pravilno uporabljati

Pridobiti lepo zagorelo polt brez posledic za zdravje ni zelo zahtevna naloga. Če znate na soncu pametno uživati, je to lahko povsem zdravo, zato nikar ne bežite pred soncem, ampak se nanj primerno pripravite in brez skrbi uživajte med poletnimi dejavnostmi.

Če upoštevate zlata pravila sončenja, se lahko brez skrbi prepustite sončnim žarkom, ki ugodno vplivajo na počutje, če seveda znate žarke pravilno odmeriti.

Sončni žarki pripomorejo k tvorbi vitamina D v koži, za kar je dovolj četrturna izpostavitev soncu nekajkrat tedensko.

Sončni žarki na recept

sončenje plaža ženska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če bi bili sončni žarki na recept, bi na receptu pisalo: jemljite skupaj z dobro kremo za sončenje z ustreznim zaščitnim faktorjem, in sicer nekajkrat dnevno do 11. ure dopoldne in po 16. uri popoldne.

Ker želimo, da bi se poleti v svoji koži dobro počutili in bili ponosni na svoj žareč videz, dobro počutje in samozavest, vam ponujamo nekaj namigov.

Preden se odpravite na počitnice na morje, z izdatnim pilingom odstranite poroženele kožne celice, z vlažilnim losjonom pa kožo dobro nahranite, da bo pripravljena na brezskrbno sončenje.

Pravilo #1: Na vročino in sonce se privajajte postopno. Telo na vročini hitro dehidrira, zato pijte veliko vode.

Pravilo #2: Če želite porjaveti enakomerno, se gibajte. Le tako vas bodo sončni žarki enakomerno poljubili po vsem telesu.

Pravilo #3: Pol ure pred sončenjem se obilno namažite s kremo z zaščitnim faktorjem. Če uporabljate goste bele kreme s fizikalnim zaščitnim faktorjem, kot sta titanijev dioksid in cinkov oksid, lahko greste na sonce celo prej, saj na površini kože takoj naredijo zaščitno plast. Ko v laboratorijih testirajo kreme, nanesejo dva miligrama kreme na kvadratni centimeter kože. Ljudje med sončenjem ponavadi kremo razredčijo na polovico ali celo manj.

Ščepec gospodinjske matematike: Če za kvadratni centimeter kože potrebujete dva miligrama kreme, v povprečju pa imamo dva kvadratna metra kože, bi za en nanos kreme za vse telo potrebovali dve jedilni žlici kreme.

sončenje plaža ženska | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pravilo #4: Sonce vas spremlja povsod, ne le na plaži, zato se zaščitite tudi med delom na vrtu, med poletno zabavo in potepanjem po mestu.

Pravilo #5: Ne pozabite na vlažilni losjon po vročem dnevu na soncu. S tem boste poskrbeli za prožnost kože. Preprečili boste luščenje kože in izgubo barve.

Pravilo #6: Lanske kreme z zaščitnim faktorjem, ki ste jih že delno porabili in so odprte, niso več enako varne. Kupite raje nove, saj stara krema spremeni svoje kemične lastnosti in ne ščiti več dobro. Združenje slovenskih dermatologov priporoča zaščitni faktor 30 ali več.

Pravilo #7: Če pordite že po petih minutah, pomnožite zaščitni faktor kreme s pet minut in dobite količino časa, kolikor ste lahko varno na soncu.

UVA-žarki prodirajo globlje v kožo in poškodujejo elastična in kolagena vlakna, prodirajo tudi skozi steklo.

UVB-žarki so najmočnejši okrog poldneva in povzročajo rdečino ter porjavitev kože. Prodirajo skozi vodo, do metra in pol v globino.

Vsaka krema mora vsebovati tudi zaščito proti UVA-žarkom. Goste bele kreme imajo fizikalni zaščitni faktor, ki na koži naredi na zaščitno plast, ki je sončni žarki ne morejo prebiti. Kreme s kemičnim zaščitnim faktorjem pa je treba nanesti od dvajset do trideset minut pred sončenjem, ker reagirajo s kožnimi celicami in sprožijo kemično reakcijo, ki nas nekoliko zaščiti. Kreme za zaščito pred soncem zmanjšajo možnost za nastanek kožnega raka melanoma.

sonce plaža ženska poletje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ste bili predolgo na soncu? Potem imate pordelo kožo, ki srbi in peče. Pri hujših sončnih opeklinah se pojavijo mehurji, ki se pozneje odluščijo. Lahko se pojavijo tudi povišana temperatura, glavobol in se slabo počutje. Če tudi bruhate, pa gre za sončarico in morate obiskati zdravnika.

Koliko časa se lahko sončite? Otroci in zelo svetlopolti ljudje so na soncu lahko pet minut, temnejši ljudje pa si lahko privoščijo tudi do 45 minut nezaščitenega nastavljanja soncu.

kreme sončenje Lavozon | Foto: Linija izdelkov za sončenje Lavozon

Nega za zaščito pred soncem Lavozon ščiti pred UVA- in UVB-sevanjem in sončnimi opeklinami ter preprečuje predčasno staranje kože.

Vsi izdelki linije Lavozon drogerije Mueller so razviti po najnovejših znanstvenih spoznanjih in skladno z najnovejšimi smernicami EU. Kožna toleranca je dermatološko testirana.

Nagradna igra: kateri faktor kreme za sončenje uporabljate? Nagrada: izdelki za sončenje Lavozon.

Nagradna igra je končana!

Nagrado - izdelke za sončenje Lavozon - prejmejo:

Franc Markun

Sabina Dimitrov

Petra Sivka

Mojca Kosi

Maja Kolander

Alenka Saver

Jure Rink

Karolina Mrak

Lorenca Maver

Janja Albinini

 

Čestitamo!

Ne spreglejte