Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
6. 9. 2017,
16.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Marie Kondo pospravljanje ličila torbica mejkap

Sreda, 6. 9. 2017, 16.47

6 let, 6 mesecev

Jesensko čiščenje torbice z mejkapom: kaj vse zavreči

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
mejkap, ličila, ličenje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Jeseni je tako kot spomladi čas za pospravljanje, urejanje doma in pripravljanje omare na novo sezono. O tem, kako preobraziti garderobo po načelu feng šuja, smo že pisali, zdaj pa je čas za popolno prevetritev kozmetične torbice.

Kozmetična torbica ali torbica za mejkap je nuja vsake ženske, saj v njej skriva vse pripomočke, brez katerih si ne predstavljajo začetka dneva, niti njegovega poteka.

Tako kot japonska gurujka organizacije Marie Kondo v svoji knjigi Umetnost pospravljanja uči o urejanju doma, bi lahko veljajo za vse druge malenkosti v našem vsakdanu. "Obdržite stvari, ki jih obožujete, a ne zato, ker so zgolj v redu in ste jih vajeni," uči Marie.

Njena metoda KonMari (skovanka njenega imena, op. p.) uči, da bi se morali v domu obkrožiti samo s stvarmi, ki vam vzbujajo veselje oziroma prižgejo iskrico. V njeni knjigi, ki je ena najbolj prodajanih na svetu, je največ nasvetov prav o organizaciji garderobne omare in oblek, a nasveti so enako priročni za vse druge kotičke in pripomočke.

Kot je na primer torbica za mejkap. Ta je stalna spremljevalka večine žensk, a če so v njej nepotrebne stvari, si samo otežujete vsakdanje urejanje.

Vse zložite ven, preverite rok uporabite in ustreznost (so uničena?) ter se ločite od tistih, ki vam ne služijo več. | Foto: Thinkstock Vse zložite ven, preverite rok uporabite in ustreznost (so uničena?) ter se ločite od tistih, ki vam ne služijo več. Foto: Thinkstock

Naslednje nasvete pri preobrazbi torbice lahko uporabite tudi za reorganizacijo kopalniške omarice in vsakodnevne torbice, pa tudi za kaj drugega:

Vsega se lotite naenkrat in ne prelagajte. "Če boste pospravljali vsak dan po malo, boste pospravljali večno," se ponavlja Marie v svoji knjigi in poudarja, naj bo to enkraten dogodek. Če se torej danes odločite popolnoma preurediti eno sobo, naredite vse v enem zamahu. S kozmetično torbico bo to seveda lažje.

Razporedite po kategorijah. Vse izdelke vzemite iz torbice in jih razdelite po kategorijah: za oči, obraz, ustnice, lička itd. Na vsakem izdelku najprej preverite rok uporabe, nato pa se vprašajte, kako nujno ga potrebujete in ali vam prinaša veselje - ali ga imate samo zato, da ga imate?

Zavrzite. Vse izdelke, ki so pristali na kupu "v redu je, a ga ne obožujem", zavrzite. Tudi če gre za šminko ali parfum, za katerega ste odšteli manjše premoženje. Če vam ne prinaša veselja, je čas za slovo. Ko se odločite, da boste nekaj zavrgli, se mu zahvalite, da vam je dobro služil, in se poslovite. Tako boste naredili prostor za nekaj, kar vas bo dejansko veselilo in bo bolj pripomoglo k vaši zbirki ličil.

Vzorčkom recite ne. Če v roku naslednjega meseca ne načrtujete potovanja, pri katerem bi vam vzorčki prišli prav, jih zavrzite. Na koncu vam samo kradejo prostor brez pravega namena. Še nauk za naprej: sploh jih je ne jemljite in kopičite. Imejte samo to, kar cenite.

Izsušena maskara gre v smeti, potrebujete pa le eno. | Foto: Thinkstock Izsušena maskara gre v smeti, potrebujete pa le eno. Foto: Thinkstock

V smeti naj takoj romajo razbita in uničena ličila, kot so puder v prahu in rdečilo, šminka zgrešenega odtenka, ki ste jo kupili kar tako, ali senčilo za oči, ki je bilo priloženo reviji, a barve niso po vašem okusu. Znebite se tudi izsušene maskare in poskrbite, da imate samo eno.

Torbico za mejkap nato še dobro očistite in vanjo pospravite ličila, ki vam dobro služijo, jih imate radi in brez katerih si ne predstavljate dneva.

Save

Ne spreglejte