Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2013,
12.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obleke

Petek, 22. 3. 2013, 12.45

7 let, 12 mesecev

"Če ne znaš zadovoljiti svojih bližnjih, tudi drugih ne boš znal"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ena najstarejših obrti, krojaštvo, je še danes kako živa dejavnost. Svojo 30-letnico delovanja letos praznuje tudi krojaštvo Pohlin, ki se je specaliziralo predvsem za izdelavo moških oblek.

Nakup oblačil je lahko prej nujno zlo kot prijetno opravilo – to še posebej velja za moške, ki se velikokrat namesto brezglavega letanja po trgovinah raje odločijo za izdelavo obleke po meri. Pa naj bodo to hlače, srajca, plašč ali pa kar celotna oprava. Rek obleka naredi človeka je namreč v poslovnem svetu tako rekoč zlato pravilo.

Čeprav v gospodinjstvu za šivalni stroj ponavadi sedejo ženske, pa imajo v svetu mode svoje mesto tudi moški. Podobno velja tudi za krojaštvo Pohlin iz Radomelj. To staro obrt namreč že 30. leto vodi Marjan Pohlin, vajeti pa bo kmalu predal sinu Alešu.

Krojaštvo Pohlin je svojo modno zgodbo začelo pisati pred 36 leti, ko je gospod Marjan začel vajeniško dobo za krojača. Po odsluženem vojaškem roku je nato kot vodja delal v ljubljanskem SNG-ju Opera in balet, kjer se je veliko naučil o zgodovini in pravilnem nošenju oblačil. Poklicno kariero je kot kontrolor končnih usnjenih izdelkov nadaljeval v tovarni Utok Kamnik. "Letos mineva 30 let, odkar sem se odločil za samostojno pot. Na začetku sem izdeloval samo oblačila iz usnja, nato pa sem v svoj sortiman vključil še vse preostale materiale, s katerimi pokrivam širok spekter izdelkov."

In zakaj se ljudje čedalje pogosteje odločamo za izdelavo po meri? Po mnenju našega sogovornika na to, da se stranka odloči za izdelavo oblačila po meri, vpliva več stvari. "Najpomembnejši razlog je vsekakor, da gre za izdelavo, ki je prirejena za vsako postavo. Nekaterim veliko pomeni, da je izdelek unikaten, spet drugi hočejo izstopati na raznih slovesnostih. Vsi, ki si želijo nekaj posebnega, to vedno lahko dobijo v mojem krojaškem salonu. Stranka pa poleg kakovostne izdelave po meri dobi tudi napotke, kako naj se določena oblačila pravilno nosijo."

Če se odločite za izdelavo oblačila po meri, morate do krojača ali šivilje priti z neko osnovno idejo, ki jo nato skupaj oblikujete in preoblikujete. Možnosti, barv in modelov hlač, srajc ali kateregakoli drugega kosa, je namreč nešteto. Pri kakovostni izdelavi in svetovanju pa seveda vaja dela mojstra. "Za vsako stranko si je treba vzeti čas in se pogovoriti, kaj si želi in kako naj bi bil izdelek narejen. S svojimi izkušnjami pa potem izdelamo želen izdelek tako, da se stranka v njem tudi dobro počuti."

Iz kosa blaga v modni izdelek Ustvarjanje, ko ugotovimo želje stranke, barvo, model in za katero priložnost naročnik potrebuje obleko, se začne na začetku – pri neobelanem blagu, ki v nekaj urah postane modni kos, ki ste si ga želeli. Poleg tega, da pri izdelavi oblačila po meri namesto letanja po trgovini prihranite veliko časa in živcev, pa je velika prednost takšnega nakupa tudi v tem, da vaše še tako nemogoče želje postanejo resničnost.

In kako neobdelan kos blaga preoblikujemo v mojstrovino? "Najprej upoštevam želje naročnika in za katero priložnost potrebuje oblačilo, nato se pogovorimo o modnih smernicah (kakšno barvo in model si želi), šele nato skiciramo oblačilo in damo kroj v računalniško obdelavo po meri stranke. Po krojenju oziroma modeliranju po postavi sledi fiksiranje medvloge, nato pa sestava delov za prvo probo, izmero. Če je stranka z modelom zadovoljna, sledi fazoniranje reverja in ovratnika, izdelovanje ročnih gumbnic ter vsavitev rokavov in podloge. Na koncu sledijo še detajli – šivanje gumbov in likanje."

Koliko časa se dejansko porabi za izdelavo na primer moške jakne, je odvisno od materiala, iz katerega se izdeluje, kroja in želja strank.

"Ni bolj zahtevnega izdelka v krojaštvu, kot je frak" Kljub vsemu se za idelavo oblačil po meri še vedno največkrat odločajo moški. Ob vprašanju, ob izdelavi katerega oblačila najbolj uživa, nam je gospod Marjan zaupal, da mu je v največji užitek in izziv izdelovati moški frak. "Verjetno sem eden redkih, če ne celo edini v naši domovini, ki zna to tudi realizirati. Po kreiranju in šivanju ni bolj zahtevnega izdelka v krojaštvu, kot je frak, vsaj po moji oceni."

To, da sta pri hiši dva krojača, pa se pozna tudi na vsebini omar njunih bližnjih. Pravijo, da so najboljši kritiki osebe, ki so nam blizu in ki jih imamo radi. Zakaj? Verjetno zato, ker povejo stvari takšne, kot so, brez dlake na jeziku. Marjan tudi meni, da moraš svoje kreacije najprej preizkusiti na domačih, šele nato jih lahko narediš za stranke. "Če ne uspeš zadovoljiti želja svojih bližnjih, verjetno ne boš uspel tudi pri zunanjih strankah. Včasih je dobro, da kakšen nov izdelek narediš najprej za koga bližnjega, ga nato še dodelaš in šele nato ponudiš stranki."

Naš sogovornik pa je našim bralcem za konec še svetoval, naj bodo v mladosti pri oblačenju nekoliko bolj drzni, saj ko bodo starejši, bodo vse bolj prisegali na klasične modele. Zato se prepustite svojemu okusu in naj oblačila izražajo vašo osebnost in energijo.

Ne spreglejte